Vid bakbordet på Järna bageri

Häromveckan besökte jag Tina Fernlund och Marqus Östin som driver charmiga Järna bageri som ligger i Järna i Södertälje kommun. Bageriet har sin lokal i ett stort vitt hus med tillhörande trädgård som de delar med Åsgatan 2 kaffebar.

Bageriet startades upp 2009 av Dan Brouwer och han drev det fram till sommaren 2016 då Tina och Marqus tog över det lilla hantverksbageriet. De båda har lång erfarenhet från branschen och Marqus jobbade innan på Kalaskransen och Tina har bland annat hunnit med att baka på Green Rabbit och Rosendals vedugnsbageri.

De använder sig enbart av ekologiska råvaror och filosofin är att samla en mångfald av olika sädesslag i bageriet som de handplockar från mindre kvarnar runt om i landet.

Det var när de jobbade tillsammans på ett bageri på Gotland för många år sedan som de kom i kontakt med kulturspannmål via föreningen Gutekorn.

Kulturspannmål är ett mer näringsrikt sädesslag som fungerar särskilt bra inom ekologisk odling och dessutom är det härdigare och starkare än konventionellt odlad säd.

Hållbart jordbruk, ursprung och kvalitet är mantrat för de båda.

Brödutbud är omfattande och det beror på att de har en hel del tyska och finländska kunder. De jobbar i Södertälje och på helgerna åker de till Järna för att handla bröd.

Järna bageri har således en hel del brödsorter som kanske inte är vanligt förekommande på andra bagerier.

Deras bästsäljare är det ljusa brödet med ölandslandsvete och det går även åt en hel del svedjeråg och valnötsbröd. Bullar är en annan storsäljare liksom mandel- och hasselnötskakorna.

Nu när julen närmar sig med stormsteg kan jag varmt rekommendera deras släta saffransbullar – de är helt magiskt goda.

I slutet på november började de även baka pizza som de sålde under en dag. De bakade 100 stycken och samtliga tog slut i ett nafs och med tanke på hur populärt det var så lär pizzadagarna återkomma.

Järna bageri är som allra charmigast under den varmare årstiden då man kan sitta i trädgården och fika och bara koppla av. Bageriet har inga sittplatser inomhus – bullarna köper man hos Tina och Marqus och kaffet i kaffebaren bredvid.

Om du inte har bil så är det ändå enkelt att ta sig till Järna med pendeltåg och stationen ligger enbart hundra meter från bageriet. Om du får tillfälle, besök Järna bageri för de bakar riktigt goda bullar och bröd och så är Tina och Marqus jäkligt trevliga.

Järna bageri
Adress:
 Åsgatan 2, Järna (vid tågstationen)
Hemsida: Här
Instagram: Här

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.