Har du någonsin funderat på att valet av kaffefilter kan ha betydelse för den totala smakupplevelsen? Om kaffet har en underlig smak så tänker nog inte gemene man på att det kan bero på kaffefiltret utan snarare på kaffet. Enligt flera olika tester som gjorts internationellt och i Sverige genom åren så visar granskningarna på att valet av kaffefilter kan ha stor inverkan på smaken.

De allra flesta konsumenter använder sig av kaffefilter (pappersfilter) som enkelt inhandlas i mataffären och de två vanligaste bryggmetoderna är elbryggning och klassisk bryggning med filter och kanna (pour over).

Foto: Tyler Nix för Unsplash
Foto: Tyler Nix för Unsplash

2020 genomförde Råd & Rön ett test av våra 15 vanligaste kaffefilter. I testet redovisades bland annat labbmätningar av hur höga halter bly filtren lakade ur. Testet i sin helhet kan du läsa här.

Testet i korthet
☞ Bäst i test blev Melitta Gourmet.
☞ Bellarom filter papers 4 från Lidl är både bra och billig och fick därför utmärkelsen bra köp.
☞ Coop vita kaffefilter har stor påverkan på doften och Coop extra oblekta kaffefilter har stor påverkan på både doft och smak.

Resultat
1. Melitta gourmet – betyg 79
2. Melitta gourmet intense – betyg 78
3. Melitta original brun – betyg 77
4. Bellarom filter papers 4 – betyg 76
5. Fixa kaffefilter vita – betyg 74
6. ICA oblekta kaffefilter – betyg 73
7. Melitta original vit – betyg 71
8. Eldorado kaffefilter – betyg 70
9. ICA basic – betyg 70
10. Fixa kaffefilter oblekt papper – betyg 69
11. Melitta natura – betyg 69
12. ICA vita kaffefilter – betyg 68
13. Bellarom coffee filters – betyg 67
14. Coop vita kaffefilter – betyg 60
15. Coop extra kaffefilter oblekta – betyg 47

Info: Nivåerna i de kaffefilter som säljs i Sverige och är testade är så pass låga att de är ofarliga (samma gränsvärde som för dricksvatten).

Se testet i sin helhet här.

Foto: Devin Avery för Unsplash
Foto: Devin Avery för Unsplash

2019 publicerade Testfakta ett test där kaffeexperterna Linnea Vannesjö (kaffeexpert och tidigare svensk baristamästare) och Henrik Sandén (kaffeinköpare och tidigare svensk mästare i kaffeprovning) jämförde åtta olika kaffefilter. Pappersfiltren bestod av en blandning av blekta och oblekta filter.

Testets olika delmoment bestod utav smaktest av filtervatten (blindtest), smaktest med kaffe (bedömning av kaffets karaktär och kaffeprovning) samt hantering.

De aktörer som valdes ut var följande
Coop – vita kaffefilter
Melitta – Original
Moccamaster – Kaffefilter
Melitta – Gourmet Intense
Eldorado – Kaffefilter
ICA Basic – Kaffefilter
Bellarom – Coffe filters (Lidl)
Cores Gold – Cores gold KF4

Högst betyg
Coop – vita kaffefilter (9.0 i betyg)

Helt ok
Melitta – Original (8,4 i betyg)

Lägst betyg
Cores Gold – Cores gold KF4 (2,8 i betyg)

Summering
Valet av kaffefilter spelar roll för den totala smakupplevelsen. Om du satsar på ett schysst kaffe, se då även till att köpa bra filter. Rent generellt kan man säga att bruna filter ger en aning mer bismak än blekta. Tidigare brukade kaffefilter vara klorblekta men numera bleks de som klarar Svanens krav med syre som inte leder till skadliga effekter på miljön. Slutligen, gå in och kika på testet med kommentarer och klicka upp PDF-filen där du kan se testet i sin helhet. Du kan även läsa testet i Hem & Hyra online här.

✶✶✶

Av testerna kan man utläsa att Coops vita kaffefilter fick näst lägst betyg i Råd & Röns test medans den fick högst betyg i Testfaktas granskning. Hur skall man tolka det? Förklaringen är att testet hos Röd & Rön hade fokus på mätning av hur höga halter bly filtren lakade ur, vilket genomfördes via labbmätningar. Testfaktas granskning gjordes med blindtest och då ej med insikt och fokus på filtrens blyhaltsmängder.

Ha för vana att alltid blötlägga kaffefiltret innan bryggning.

Själv kör jag en bryggmetod där jag använder en Hario V60. Jag lägger filtret i hållaren. Sedan häller jag försiktigt ned varmt vatten så att hela filtret blir blött. Jag upprepar det en gång till. Därefter häller jag i den dosering med kaffe jag önskar och sedan på med varmt vatten som ringlas ned försiktigt.

I videon (på engelska) kan du se de olika filtertyperna och hur de påverkar kaffets smak.

Tänk på att det inte enbart är kvalitén på kaffe och filter som garanterar en god dryck utan förvaring, dosering, vatten och rengöring spelar också in för den optimala kaffeupplevelsen.

Förvara kaffet väl då syre är kaffets fiende och så fort du öppnar förpackningen så börjar de eteriska oljorna att oxidera så det gäller att ha en tät förslutning. Jag brukar behålla kaffet i ursprungsförpackningen och sedan lägga den i en burk med lock och förvara den mörkt.

Jag förordar egen kvarn då det är det mest optimala för att få ut det mesta och bästa ur varje böna. Sedan doftar det så underbart gott när man maler bönorna. Jag brukar ta 6-7 gram kaffe per dl och sedan låta det dra i cirka 4 minuter i presskanna och mellan 3 och 3,5 minuter med bryggning med tratt. Rent generellt är det bara att finlira för att få fram den optimala tid då vissa gillar mer syra (kortare bryggtid), andra förordar bitter smak (längre bryggtid).

Vad du än gör, köp ett bra kaffe. Jag köper specialkaffe som är något dyrare men kvalitén är den bästa på marknaden och odlarna får mer betalt. Specialkaffe är en kvalitetsbenämning där kaffet skall överstiga 80 poäng på en 100-gradig skala. Kaffet skall odlas och skördas under ideella förhållanden, utan bekämpningsmedel och för hand. Det skall finnas en spårbarhet från odlare till butik med tydlig märkning.

Det är inget konstigare med kaffe som produkt jämfört med andra drycker som exempelvis te, vin och öl där det finns en uppsjö olika sorter. Det gäller helt enkelt att prova sig fram för att upptäcka sina favoriter.

Gå nu och njut av en god kopp kaffe❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.