Foto: SCA Sweden

Häromdagen arrangerades svenska kaffemästerskapen i Latte Art & Kaffedrinkar, en tävling som SCA Sweden (Speciality Coffee Association) står bakom. SCA är den svenska kaffegemenskapen för passionerade baristor, rostare, drickare och entusiaster.

Coffee in Good Spirits
Det är tävlingen som hyllar mixologins konst och ger baristor och bartenders möjligheten att kombinera kaffe och alkohol på ett spektakulärt sätt. Under den inledande rundan fick de tävlande skapa fyra drycker – två varma kaffe- och alkoholbaserade designerdrinkar som var identiska samt två kalla drycker av samma sort. De tävlande med de högsta poängen i den inledande rundan gick vidare till final. I finalen skulle de tävlandes skapa två Irish Coffees och två kaffe- och alkoholbaserade designerdrinkar.

Latte Art
Det är tävlingen som sätter konstnärligt uttryck i fokus och utmanar baristan att prestera på begäran. Under den inledande rundan fick baristorna skapa ett kreativt mönster på en kopp kaffe. Därefter fortsatte de att skapa två identiska lattekonstverk och två identiska designerlatter (som tillåter gravyr och dekoration). Poängen från från de båda momenten kombinerades.

Bedömningen av baristornas prestationer baseras på visuella attribut, kreativitet, identiska mönster i paren, kontrast i mönstren och den övergripande framträdandet.

Den som tog hem rubb och stubb var Alexander Ntatsos. Stort grattis. Tidigare i år vann Lakis Psomas Barista Cup och Brewers Cup (som jag skrev om här) och nu kammade Alexander Ntatsos hem Coffee in Good Spirits och Latte Art. Vilka mästare.

Foto: Lånade bilder från SCA Sweden

Vad är SCA?
Specialty Coffee Association Swedish Chapter är den svenska avledningen i den globala organisationen Specialty Coffee Association (SCA).

SCA verkar som global branschorganisation för att stödja grupper och gemenskaper runt om i världen till handling som gör specialkaffe till en blomstrande, jämlik och hållbar industri för hela produktionsledet – från bonde till konsument.

Med missionen att engagera, inspirera och expandera möjligheterna i en snabbt föränderlig bransch jobbar SCA med events, utbildningar och forskning för att göra branschen mer hållbar, ge mer möjligheter till människor som jobbar inom industrin och för att tillföra värde till organisationens medlemmar.

SCA är en icke-vinstdrivande organisation. Som genom sina event, sin utbildning och sin forskning ämnar framhäva och förhöja röster inom specialkaffebranschen – världen över.

Bli medlem i SCA
Bli medlem så att vi kan fortsätta främja människor och specialkaffe genom events, tävlingar, utbildningar, fester, konferenser, workshops, öl-latte-art throwdowns, barista battles, koppningar – ja ni fattar. För oss är det bra, för gemenskapen är det bra och därför är det bra för dig. Bli medlem, klicka här.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.