Dagens fika på Vete-Katten

Hem Dagens fika Dagens fika på Vete-Katten

Idag var Annie och jag i stan och uträttade en del ärenden och vid 14-tiden gjorde sig fikatarmen påmind. I och med att vi var vid Hötorget så var valet av plats för en fika enkelt, nämligen klassiska Vete-Katten. Nu var det inte vilken fika som helst utan vi fick äran att ha ägaren Johan Sandelin-Järnåsen till bords. Johan har varit Vete-Katten trogen sedan mitten av 90-talet då han började som konditor här (han var hos Gourmandise dessförinnan) och sedan 2012 är han delägare, lång och trogen tjänst lönar sig! Meritlistan är lång och diger och 2002 blev Johan Årets konditor, 2010 valdes han in i kockladslaget och sedan 2013 har han varit lagledare. 2014 hann laget med att både komma trea i konditor-EM och att vinna Nordiska Mästerskapen. I år kom de på 7:e plats i konditor-VM.

IMG_0211edited

Vete-Katten är ett traditionellt kondis, hit går man inte för att få innovativa och flashiga bakverk med senaste snittet, hit går man för att man vet vad man får och uppenbarligen gör de rätt då omsättningen 2014 låg på 35 Mkr. Montrarna och hyllorna dignar av bakverk, kakor, kaffebröd, praliner, tårtor och bröd och i och med att det alltid råder stor ruljans bland kunderna så bakas det flera gånger per dag så oddsen för att man skall få färska varor när man fikar här är hög. Storsäljarna är Princess, Budapest samt olika typer av mousse. Det serveras cirka tre ton kaffe per år och jag tycker det är ett bra kaffe (ganska neutral i sin framtoning).

Den 3 januari börjar Vete-Katten med sina semlor och här experimenteras det inte med nya recept i tid och otid för Johan ändrar aldrig på sitt recept. Varje år säljs det i runda tal cirka 80 000 semlor, varav 19 000 säljs på semmeldagen, inte illa. Du kommer ej heller finna underliga semmelhybrider här utan traditionella semlor är det som gäller.

Antalet sittplatser uppgår till cirka 250 och det blev hela 70 nya platser efter renoveringen och jag gillar den nyare delen, det är ljust och fräscht och inte lika stimmigt som det var tidigare. Den gamla delen är sig lik med olika rum som avlöser varandra med gamla stolar (samtliga stolar har klätts om med nytt tyg) och bord med spetsdukar.

Efter en trevlig pratstund och gofika fick vi en liten guidning i produktionen. Så här års är det sjukt mycket att göra för en bagare/konditor så vi försökte göra oss så “osynliga” som möjligt för att inte störa allt för mycket. Nöjda och belåtna lämnade vi Johan för den här gången och vi lär komma tillbaka snart igen.

IMG_0177editedIMG_0175editedIMG_0169edited

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.