Höjdare i Järna – Järna bageri och Åsgatan 2 kaffebar

Hem Okategoriserade Höjdare i Järna – Järna bageri och Åsgatan 2 kaffebar

Annie och jag brukar med jämna mellanrum besöka Järna vedugnsbageri och Åsgatan 2 kaffebar i Järna. Kaffebaren har funnits i flera år och drivs av Maria Johansson och från början var även Robin Wilson med men han driver sedan 2013 Järna rosteri. På kaffebaren har du möjlighet att välja mellan två olika sorters kaffebönor, antingen från Johan & Nyström eller Oaxen kafferosteri. Ibland har de även kört Järna rosteris bönor när vi varit där.

IMG_3567edited

Vägg i vägg med kaffebaren ligger bageriet som sedan 2009 drivits av Dan Brouwer. I juli i år fick bageriet nya ägare då Tina Fernlund (tidigare Green Rabbit) och Marqus Östin (tidigare Kalaskransen) tog över det lilla hantverksbageriet som numera heter Järna bageri. De kommer att fortsätta med det ekologiska inslaget med enbart schyssta råvaror och filosofin är att samla en mångfald av olika sädesslag i bageriet. Kulturspannmål är ett mer näringsrikt sädesslag som fungerar särskilt bra inom ekologisk odling. Tina och Marqus väljer med omsorg vilka aktörer de köper in spannmål ifrån och det blir mest från mindre kvarnar runt om i landet.

Ett urval av deras bröd kan man även finna på Nibble handelsträdgård i Järna samt i Syftesfabriken Stadshandel på Södermalm i Stockholm.

collageedited

Ett hett tips, åk till Järna, köp en god kaffe från Åsgatan 2 kaffebar, ta en plats i den mysiga trädgården (bakom bageriet), kliv sedan in i bageriet och köp goda bullar. Sedan njuter du av gofika i trädgården. Annie och jag kan intyga att både kanelbullarna och kardemummabullarna är goda. Tina och Marqus levererar redan härliga godsaker, vilket bådar gott för framtiden.

collageedited

Järna bageri och Åsgatan 2 kaffebar
Adress: Åsgatan 2, Järna (vid tågstationen)
Åsgatan 2 kaffebar Facebook: Här
Järna Bageri Instagram: Här

Övriga tips i Järna-området som jag rekommenderar
Saltå-Kvarn (stor butik och även kafé). Härlig miljö.
Järna Kafé och Matbygget i Ytterjärna. Väldigt god mat. Ekologiskt och biodynamiskt.
Nibble handelsträdgård i Ytterjärna. Här kan du handla underbara grönsaker.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.