Fika med Tösse-Mattias Ljungberg

Hem Aktuellt Fika med Tösse-Mattias Ljungberg

I fredags begav jag mig till Östermalm för att ta mig en fika med Mattias Ljungberg som driver Tössebageriet. Jag började med att stå och beundra alla vackra bakverk i montern där det ena bakverket är tjusigare än det andra. När Mattias frågade mig vad jag ville ha så infann sig beslutsångesten direkt, jag ville svara ”allt” men även ett kakmonster som jag har begränsningar.

I och med att jag gillar att följa säsongens smaker blev det till slut olika saffansbakverk och jag måste lyfta fram en som stack ut lite extra i mängden, nämligen saffransmunkar. Den var såååå god, inte mäktig och ej heller för påtaglig saffranssmak utan välbalanserad och luftig. Man kan lätt stoppa i sig två stycken utan dåligt samvete.

Överlag så varierar ”Tösse” sitt utbud en hel del, givetvis finns alltid klassikerna men varje vecka erbjuds något nytt bakverk till kundernas stora förtjusning. De hade även en nyhet av det lite matigare slaget, Oumph wrap innehållande grillad zucchini, paprika, aubergine, rödlök, tomat, baby leaf, lime chipotle och chili majonäs.

Vad är tjusningen med att vara konditor?
– Att man aldrig blir färdig för det finns alltid något nytt att lära. Man behöver inte byta bransch för att utvecklas utan det finns många olika vägval beroendes på vad man vill specialisera sig inom.

Vilket bakverk säljer ni mest av?
– Semlor utan tvekan. Därefter kommer prinsesstårtor och kanelbullar.

Vilket bakverk förtjänar mer uppmärksamhet?
– Wienerbrödet! Ett nybakt wienerbröd är så sjukt gott, och kräver ett gediget yrkeskunnande om man ska göra det på rätt sätt. Tyvärr ligger det inte alls i tiden och bensinmackar och kiosker har hjälpt till med att skyffla ut taskiga bakeoff varianter som vad jag tror har förstört folks bild av vad ett gott wienerbröd är. Med den rådande trenden med kavlade degar bland bagare och konditorer hoppas jag att wienerbrödet en dag får sin välförtjänta revival.

Vilka branschkollegor har haft stor påverkan på ditt yrke?
– Ur ett företagsperspektiv har Tony Olsson betytt mycket för mig och när jag tävlade i kocklandslaget bidrog Ted Johansson (Dessert & Choklad Stockholm) en hel del.

Du bjuder på fika, vilka tre personer bjuder du in?
– Barack Obama, Frank Haasnoot (holländsk konditor) och Johan Glans.

Nämn ett konditori i världen som du skulle vilja besöka.
The Victorian Patisserie and Chocoalterie i Kuwait.

Vilka är dina personliga favoritbakverk?
– Mandelkubb, glass i alla dess sorter, nyfriterade donuts, ett glas mjölk med kardemummabulle.

Om du inte skulle jobba som konditor, vad skulle du göra då?
– Jobba som arkitekt.

Från och med när kan man börja köpa semlor och semmelwrwaps hos er?
– Från den andra januari fram till påsk finns det semlor hos oss.

Nu i dagarna släpper Mattias en bok med titeln ”Är semlan en semla”. Boken är på 128 sidor och bjuder på 46 olika sorters semlor med tillhörande bilder och recept. Det är Joel Wåreus som stått för foto och styling av samtliga semlor och Sven R Olsson på Logo Grande har skapat bokens layout som ges ut av Watz förlag.

Boken går att köpa på Tössebageriet (Karlavägen 77) från och med nästa vecka (perfekt julklapp) eller så kan du få den skickad till dig om du mailar till Tössebageriet. I januari kommer boken att finnas tillgänglig i handeln. Det är helt klart en bok som varje semmelälskare borde ha i sina ägor.

Redan den andra januari startar Tössebageriet sin semmelsäsong så om du trånar efter att få äta en god semla så behöver du inte vänta länge till😉

Tössebageriet
Adress: Karlavägen 77, Stockholm
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.