Fikasurr med Sara Aasum Hultberg

Hem Aktuellt Fikasurr med Sara Aasum Hultberg

2014 tog Sara Aasum Hultberg hem segern i tävlingen Årets konditor som arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Idag delar Sara sin tid på restaurang Hillenberg i Stockholm med diverse konsultuppdrag. Sara har bakning i blodet och från början handlade det mest om traditionella bakverk men det har med åren övergått mer i desserter och choklad. I oktober förra året släppte Sara boken Kola, fudge, knäck och bräck: konditorns hemlighet där hon delar med sig av sina bästa recept.

Vad är det bästa med att vara konditor?
– Förutom att man får baka goda grejer hela dagarna är det kreativiteten samt att få folk att njuta av det man gör. Jag tröttnat aldrig på att baka.

Det råder i dag brist på utbildade bagare och konditorer. Vad är dina tips för att locka fler till yrket?
– Gå som lärling hos en person eller på ett bageri du ser upp till. Få så mycket praktik som möjligt så att du ser hur det funkar direkt. Man kan även göra så mycket mer än att bara stå i ett bageri eller på en restaurang när man är konditor. Du kan ta med dig jobbet världen över

Du var över i New York för ett par år sedan och jobbade för Håkan Mårtensson på FIKA. Vad är de största skillnaderna mellan amerikanska och svenska bakverk?
– De bakverken som vi gör i Sverige smakar mer än de i USA. Amerikanska bakverk är mycket sötare samt att de satsar på kvantitet istället för kvalitet.

Finns det något bakverk från USA som du saknar i Sverige?
– Doughnuts. Det finns så många bra doughnut-ställen i NYC och jag bodde nära ett favoritställe som heter Doughnut Plant. Där fanns alltid färska donuts i massa olika smaker. Det brukar ofta vara kö vilket också gör att det alltid är färskt.

Vad är den största skillnaden med att jobba som konditor på en restaurang jämfört med ett konditori/bageri?
– Arbetstiderna skiljer sig en del och nu behöver jag inte jobba lika tidiga morgnar. Sedan är det ju produkterna man gör. Nu gör jag saker som folk äter direkt vilket jag kan tycka är en stor fördel istället för att göra en tårta som ska stå i en monter några timmar för att sedan levereras och ätas långt senare. Då kan man inte jobba med vilka dekorer och detaljer man vill.

Vad är det mest udda bakverk du någonsin ätit?
– Desserter på en finare restaurang som jag besökte i Bangkok. Det var alldeles för söta desserter med ris, kokos och för mycket stärkelse vilket gjorde den väldigt seg på ett obehagligt sätt.

Vilka branschkollegor har haft stor påverkan på ditt yrke?
– De som har haft störst påverkan på mig är Håkan Mårtensson samt Håkan Johanson, de var med tidigt i min karriär! För branschen och yrket i Sverige ser jag Magnus Johansson som en stor förebild och en person som för branschen framåt.

Du bjuder på fika, vilka personer bjuder du in?
– Min kära mormor.

2014 kammade du hem segern i Årets konditor. Vad blir din nästa utmaning?
– Jag försöker att utmana mig själv i jobbet hela tiden och tröttnar lätt om jag inte känner mig utmanad. Nu har jag precis skaffat en egen studio som jag utvecklar lite i taget. I nuläget levererar jag en del tårtor, praliner och mindre cateringar därifrån men hoppas på mer sådant.

Har du några planer på att öppna kaféverksamhet i framtiden?
– Jag är absolut inte främmande för att öppna en verksamhet i mitt namn men vad det blir får vi avvakta och se.

Det nalkas jul, vad kan du absolut inte vara utan på julbordet?
– Mammas chokladbollar.

Stort tack för att du tog dig tid. Om du vill se Sara göra julgodis så kan du göra det här.Facebook:
Här
Instagram:
Här
Hemsida:
Här
YouTube: Här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.