Fikanyheter❤Stockholm

Merparten av restriktionerna för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar togs bort den 9 februari vilket gladde många näringsidkare, i synnerhet de i cityområdet. Under den nästan tvååriga pandemin har många bagerier och kaféer haft det tufft, dock långt ifrån alla.

Nu spirar återigen framtidstron med välbesökta kaféer och med kunder som handlar bröd och bakverk. En del företag kommer att flytta fram positionerna och utöka verksamheten till nya områden i stan och därmed locka till sig nya kunder och därmed ta marknadsandelar.

Det pratas en del om utflyttning från stan och en ”ny grön våg” och visst är det sant att tillväxten har bromsats upp de senaste åren men Stockholms län hade år 2020 en befolkning på 2,4 miljoner invånare och den väntas växa till närmare 2,8 miljoner år 2040 enligt SCB.

Idag finns det i hela Stockholms stad 1 113 registrerade kaféer enligt Miljöförvaltningen.

Sensmoralen är att det även fortsättningsvis kommer att finnas ett stort befolkningsunderlag för alla fik i stan och runt om i våra kranskommuner och att det kommer att behövas än fler bagerier och kaféer då nya områden ständigt byggs.

I vanlig ordning publicerar jag med jämna mellanrum fikarelaterade nyheter i Stockholm med omnejd och om du har fler tips som bör finnas med så är det bara att tipsa mig så lägger jag upp det här. Tidigare fikanyheter här.

…..Daniel Roos, Jens Dolk och Hanna Normark på K-märkt öppnade nyligen (16 februari) en ny enhet på Hagagatan – Life city på bron mellan Torsplan och Karolinska. Sedan tidigare finns K-märkt på ett flertal platser i stan.

…..Efter nästan 20 år i Sigtuna stänger Ronny Latva och Charlotta Söör igen RC Chocolate på Stora gatan 49 den 31 mars. Om du vill fortsätta fika på ”RC” får du söka dig till deras ställen i Hagastaden och på Arlanda flygplats.

…..RC Chocolate kommer under våren att etablera sig på Regeringsgatan i Stockholm city.

…..Robin Delselius tar över Systrarna i Grisslinge som hans familj en gång drev (de senaste fem åren har Gastrogruppen drivit Systrarnas). I samband med förvärvet kommer lokalerna att genomgå renovering och utbyggnad under våren. Samtidigt kommer en popup-butik finnas på plats med bakverk, mat, smörgåsar, bröd och kaffe för take away. Öppning planeras till slutet av maj. Robin Delselius bageri finns på ett flertal ställen.

…..Vete-Katten fortsätter att expandera och öppnar ny enhet i anrika herrekiperingen Georg Sörmans tidigare lokal på Sankt Eriksgatan 41. Det blir 130-140 sittplatser med liknande utbud som på originalstället på Kungsgatan. Sammanlagt finns Vete-Katten på sju ställen i stan idag.

…..På Malmskillnadsgatan, vägg i vägg med entrén till Vasakronans huvudkontor och coworking-erbjudande Arena, öppnar Mellqvist café, samt restaurang Pava med matsal och bar. Bakom restaurang Pava står Mellqvist och Winestyle. Öppning planeras till vårkanten. Mellqvist finns sedan tidigare på Rörstrandsgatan.

…..Bageriet S:t Paul öppnar filial i city på Drottninggatan 73 inom kort. Sedan tidigare finns de på Sankt Paulsgatan 24 och Götgatan 42 på Södermalm.

…..Tegners bageri Ekerö slog äntligen upp portarna till sin nya enhet den 28 januari efter stora förseningar. De skulle egentligen öppnat redan sommaren 2021 men som det brukar heta, bättre sent än aldrig. Tegners finns sedan tidigare i Tullinge.

…..Cafè Spoon i Hammarby sjöstad har bytt ägare och namn och heter numera Café Cloud by Gohybrid. De slog upp sina portar i januari och på menyn har de bland annat Hot Gelato Bun och bullar och croissanter från bageri Lundmark. Adress: Babordsgatan 25 (tvärbana Luma)

…..Gateau Sollentuna flyttar in i nya lokaler i centrum med öppning i mars.

…..Fru Marias bak i Älvsjö öppnar upp en ny liten enhet i samma område. Den 5 mars öppnar Anna & Örjan upp på Hakeskyttvägen 19.

…..Som jag informerat om tidigare så öppnar Gustaf Mabrouk och Chinzo Group upp Panem på Stora Nygatan 26 i Gamla stan. Datum för öppning är 7 mars. Bageri, konditori och bistro är det som gäller.

…..Pop House Sweden som äger Abbamuseet, Cirkus och Hasselbacken och som har Björn Ulvaeus som en av storägarna skall öppna ett nytt bageri med tillhörande café på Djurgården. Planerad öppning till sommaren.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.