Gästbloggare: Karin Moberg, FriendsOfAdam

Hem Gästbloggare Gästbloggare: Karin Moberg, FriendsOfAdam

Det har knappast undgått någon att det är semmeltider (även om de som håller på traditionen väntar ett tag till med sina intag) och att i stort sett varje konditori och bageri skyltar med dessa vackra skapelser. Givetvis är inte det glutenfria bageriet FriendsofAdam ett undantag och de erbjuder laktosfria, vetefria, glutenfria och palmoljefria semlor som säljs i bageriet vid Hornstulls Strand. Läs Karin Mobergs gästinlägg där hon bjuder på ett semmelrecept, vem vill missa det?

semlor_2479(1)

 

Vi skojar lite idag om att vi äter semlor (fastlagsbulle, fettisdagsbulle, kärt barn har många namn) direkt efter jul. Men då ska du veta att fortfarande på 50-talet var det Jordbruksnämnden som bestämde när man fick börja sälja semlor på året. 1952 polisanmäldes bagare i Malmö för att de började försäljningen för tidigt i januari. Häpp!Ordet semla kommer av latinets simila som betyder vetemjöl och var från början endast beteckningen på själva den ljusa vetebullen utan fyllning. Det blir ju lite galet för oss som gör en vetebulle utan vete men så är det. Det är också en av de stora utmaningarna med att baka glutenfritt. Att skapa bröd som passar våra smaklökar. Att skapa en bulle som ser ut som en semla är kanske inte så svår men den ska smaka som en semla också.

När vi bakar använder vi olika hjälpryttare för att kompensera för det gluten vi inte kan ha. Det är framförallt psylliumfröskalmjöl (Fiberhusk), potatisfiber, sockerbetsfiber och citrusfiber. På samma sätt har vi flera naturligt glutenfria mjöler som vi blandar på olika sätt vid olika recept. Använder vi för mycket av det ena eller andra så får vi ofta en konstig bismak eller bara kommer för långt ifrån brödsmaken. Semlan är ganska enkel när det gäller ingredienserna. Här är bakandet utmaningen. Detta är ingen deg. Det är en smet. Själva spritsar vi på bageriet. Men gott blir det!

Ingrediensförteckning

  • Strösocker 1 dl
  • Rismjöl 2 dl
  • Potatismjöl 0,5dl
  • Fiberhusk, 2 msk
  • Bakpulver, 2 tsk
  • Kardemumma, 2 tsk
  • Salt, 1 nypa
  • Smält smör, 50 gram
  • Ägg, 3 st
  • Filmjölk, 3 dl (laktosfri)

Så här gör du:

Sätt ugnen på 230 grader och sätt in en tom plåt nederst.
Blanda alla torra ingredienser först, sen i med det smälta smöret, ägg och filmjölk. Blanda väl, och klicka ut i smorda stora muffinsformar. Sätt in i ugnen och skvätt en matsked vatten på den tomma plåten och stäng fort ugnsluckan. Öppna inte luckan förrän semlorna fått fin färg, då är de klara, ca 15-20 minuter. Låt kallna väl, ta ur bullen ur formen om så önskas, och skär av toppen på bullen.

Fyllningen är ju en riktig smaksak men min hemmafavorit är; skär av locket och gröp ur ett litet hål. Ta brödsmulorna du gröpt ur och blanda med mandelmassa och smör(laktosfritt). Lägg tillbaka i hålet, på med grädden sedan toppen och lite florsocker på den. Simsalabim.

P.S. Ibland när det är kallt, typ 20 grader kallt då kan man unna sig en hetvägg istället. Häll upp varm mjölk i en filtallrik, sätt semlan mitt i, gör snitt i semlan med skeden så att den fylls med mjölk och ställer sig stadigt på botten av tallriken. Bestäm dig för nästa drag; börja med locket eller ta en bit på sidan. Jobba dig in mot semlans hjärta – fyllningen!

semlor_2479(1)

Tidigare publicerade gästinlägg från Karin
Vad är gluten för något?

Karin Moberg
Grundare och vd
FriendsOfAdam
Butik: Hornstulls Strand 13
Tel: 08-29 09 07
Mobil: 070-523 10 93
E-post: karin@friendsofadam.se
Hemsida: här

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.