Då har det åter blivit dags att få inblick i teets underbara värld och i vanlig ordning är det Eva-Lena Gartner från Newby Teas som guidar oss. Man kan dela in te i olika huvudkategorier såsom grönt, vitt, svart samt Oolong (det finns någon ytterligare kategori) och under dessa kategorier finns en uppsjö med olika tesorter och det som skiljer tesorterna åt är främst hur mycket tebladen har tillåtits oxidera under produktionen. Men mer om det och lite annat kan du läsa vidare om i Eva-Lenas inlägg.
Te, samma buske, oändliga variationer – en första lektion om världens näst mest druckna dryck.
När man som jag jobbar dagligen med te och pratar mycket om te, ibland kanske lite för mycket, så slår det mig ofta att många inte känner till hemligheterna bakom en god kopp te och skillnaden mellan olika teer. Så låt mig presentera Camelia Sinensis Sinensis och dess indiska kusin Camelia Sinensis Assamica.
Vid en klassisk teprovning presenterar man vanligtvis fyra olika tesorter: vitt, grönt, Oolong och svart (rött) te. Ibland också Puerh men vi tar det teet separat i nästa blogginlägg. Gemensamt för alla dessa teer är att de kommer från samma planta Camelia Sinensis Sinensis som också finns i en indisk version, med något bredare blad, Camelia Sinensis Assamica. Egentligen är tebusken ett träd men man tuktar det som en buske för att enklare kunna plocka bladen.
Tebusken vilar under vintern, under resten av året ger den fem skördar, så kallade flusher, av vilka de två första ger det absolut bästa, mest smakrika och näringsrika teet. Det är endast ur dessa teskördar Newby väljer sina teer, som vi sedan direkt paketerar i vår anläggning i Indien så de ska hålla sig färska.
På bilden nedan kan du se hur man plockar teblad ute i de vilda te-träden i Thailand.
Från detta tuktade träd plockar man bladen, för finare teer plockar man för hand endast skottet och det första eller de två första bladen. Detta är dock inte fallet med billigt te. De stora kommersiella tehusen skördar sitt te med maskiner och då får man med en del äldre blad längre ner på busken också, därför har ofta billiga teer en förhöjd fluorhalt, då teplantan lagrar fluor ur jorden. Tekvalitet och gradering är ett kapitel i sig men det tar vi i nästa blogginlägg.
Tillbaka till tebladen, i detta fall ”fine picking” skott och 2 blad, det enda vi på Newby köper in, som nu har plockats ner i en korg. Teplockning är ett tufft och slitsamt jobb och av 5 kg plockade blad får man endast ut 1 kg torkat te. Vi tycker också det är ytterst viktigt att teplockarna på plantagen har bra villkor och rimliga löner, vi är medlemmar i och köper endast te från plantager som också är med i www.ethicalteapartnership.org. Köp gärna ekologiska teer men betänk att det på världsmarknaden idag säljs mer än 10 gånger så mycket ekologiskt te som det produceras. Hur vet din tehandlare att just deras te är okej? Teplantan är också tålig så den besprutas varken mycket eller ofta. Vi väljer endast 5 % av allt te som skördas under ett år och vi gör alltid egna tester innan köp för att garantera att teerna vi säljer är fria från bekämpningsmedel. Av de färska tebladen väljer man sedan vilket sorts te man vill framställa.
Vitt te är det minst processade av teerna. Traditionellt så är vitt te endast de första skotten från de första vårskördarna främst från Kina. Dessa kan endast plockas förhand, skotten får sedan torka i solen och därefter rensar man bort eventuella blad och kvistar så att man bara får kvar de silvriga fjuniga knopparna/skotten, det är av dessa teet fått sitt namn. I koppen är färgen ljust gul med en utsökt skir lite gräsig karaktär och lätt fruktiga toner. Det mest karaktäristiska vita teet är Silver Needle från den berömda Fujianprovinsen i sydöstra Kina. Står det vitt te på något billigt tepaket så är det inte samma sak som det vi pratar om här.
Vitt te
Grönt te är precis som vitt te inte oxiderat. Istället inkapslar man teets enzymer genom att ånga eller woka bladen över eld. Traditionellt pressar kineserna sitt te mot en het wok, medan japanerna ångar sitt gröna te. Detta är det mest populära teet i Asien och 70% av Kinas teproduktion är gröna teer. Te finns oändliga variationer av grönt te. I koppen är teet grönt, de wokade kinesiska teerna har en lite rostad, nötig smak medan de ångade japanska smakar mer av vegetariska risliknande smaker. Några av de finaste gröna teerna från Kina har namn som Longjing, Ling Luo Chung och GUnpowder. Från Japan kommer Sencha, Gyokuro och Genmaicha och från Nilgiri regionen i södra Indien, som annars mest producerar svart te, kommer Blue Peak.
Oolong te ett te som balanserar mellan grönt och svart te, ett riktigt hantverk för teexperten. Oolongte är semi oxiderat och det finns över 1000 sorter, alla på olika skalor mellan det gröna och det svarta. Efter att bladen är plockade så rullas de och hettas upp om och om igen tills de bedöms vara färdiga. Ett utsökt Oolongte ska ha en perfekt balans mellan den lätta fruktiga komplexiteten i ett grönt te och den rikare, kryddigare karaktären av ett svart te. Oolongteerna är en specialitet för Kina och Taiwan. Från Fujianprovinsen i Kina kommer Tieguanyin eller Järn Buddha, ett Oolongte som när det är som bäst reflekterar den lokala 2000-tusenåriga temästar-kulturen här. Newbys Fujian Oolong är ett måste för alla tekännare.
Svart te Fullt oxiderat svart te, kallas rött te i Kina, är det mest populära teet i Västvärlden. Anledning till detta kan ha varit mer nöd än nöje från början. När te kom till Europa med klipperskeppen främst under 1700-talet förstördes troligen det gröna teet av den långa transporten i lastrummen medan det svarta teet borde ha bevarat sin smakrika karaktär mycket längre. För att göra svart te låter man de plockade bladen torka och rullas för att vara säker på att enzymerna i tebladet exponeras för syre så att de får sin djupt röda färg. Därefter hettas bladen upp innan de sorteras och graderas. De mest populära svarta teerna skördas i Indien med berömda tesorter som Darjeeling och Assam, vilket är två tedistrikt, Sri Lanka som producerar Ceylonte och även Kenya producerar några riktigt bra teer. Newby har glädjen att kunna presentera några riktiga guldkorn från Kericho Highlands.
Så nu får det vara nog med te för idag. Nästa gång tänker jag gå lite djupare in på specialte som Puerh och även det som vi på engelska kallar tisanes, de drycker som här kallas för te men som inte kommer från Camelia Sinensis, utan från andra spännande plantor på vår jord.
F.O.P, T.G.F.O.P, G.F.O.P, ja vad det betyder i tevärlden är egentligen mer viktigt för en tehandlare men de brukar gärna briljera med dessa förkortningar för sina kunder men mer om det nästa gång.
Tills dess, värm er med en god kopp favorit-te.
——————————————————————
Tidigare publicerade gästinlägg från Karin
Rött, grönt och svart är inte svaret på frågan, vad har ni för te?
Hur ofta köper eller blir du serverad ett dött te?
Eva-Lena Gardner
Sales & Marketing Manager
Newby Teas
Tel: 08-505 66 366
Mobil: 0708-88 56 46
E-post: evalena@newbyteas.se
Hemsida: här
Skriv ett svar