Genuint och lantligt – Boställets vedugnsbageri

Hem Bagerier Genuint och lantligt – Boställets vedugnsbageri

Varje vecka besöker jag härliga bagerier och konditorier runt vårt avlånga land och dessa ställen vore ingenting utan driftiga ägare och bagare. Vilka underbara personligheter jag får äran att få träffa där den gemensamma nämnaren är att de skapar goda bröd och bakverk från grunden med sina bara händer.

Maseplösa Boställe, har du hört talas om den orten? Nä, tänkte väl det. Det ligger vid Vreta kloster cirka två mil utanför Linköping. På en urmysig liten gård på Östgötaslätten i ett rött hus med vita knutar huserar Karin Lorin sedan 2011.

Hon startade upp Boställets vedugnsbageri med tillhörande café i en ladugård där mjölkkorna bodde fram till 50-talet. Utsikten från gården är hänförande, här kan man fika i godan ro utan stress och jäkt.

Karin bor med sin man Ulf och de har sakta men säkert byggt upp och renoverat bageriet och kaféet. Här serveras smörgåsbuffé på deras surdegsbröd, lokala ostar och marmelader och grönt efter säsong (de odlar själva en hel del) samt ägg från hönorna på gården.

Det är mycket som jag gillar med Bostället och det som får mitt hjärta att hoppa av glädje är den vackra vedugnen. Kan man bli förälskad i en ugn och vad säger min fru Annie om det? Ugnen eldas med 50 kg björkved på kvällen innan de bakar. Elden får brinna ut och så stänger de spjällen så att värmen kan fördela sig jämnt. På morgonen när det är dags att baka av bröden som vilat i kylen sedan nästan ett dygn är det ungefär 250 grader i ugnen.

Karin använder mjöl från Orga kvarn och hon låter degen vila länge så att smakerna utvecklas optimalt. Utöver bröd bakas bullar, kakor och biskvier och allt bakas med rena produkter, inga tillsatser släpps innanför dessa dörrar. Kaffet levereras från ett litet rosteri i Vadstena.

Nästa gång du befinner dig i närheten av Linköping, gör då en avstickare till Boställets vedugnsbageri för det är ett fik där du finner harmoni och där pulsen går ned i viloläge. Ett fik att tycka om helt enkelt.

Boställets vedugnsbageri
Miljö/omgivning:
Lantligt
Utomhusservering
: Vid säsong, ja
Utbud: Bakverk, bröd/smörgåsar, soppa
Robbans bästa tycker
+ Hembakat
+ Charmigt
+ Bra råvaror
+ Lugnt och rofyllt

Adress:
Maspelösa Boställe, Vreta Kloster
Telefon: 076-127 30 22
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

Öppettider (se aktuella tider på hemsidan för varje säsong)
Torsdag-fredag 10.00–18.00
Lördag 10.00–16.00
Söndag 11.00–16.00

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.