Veckans blogg: Citroncest

Hem Veckans blogg Veckans blogg: Citroncest

I november förra året hade jag äran att ha med Jessica Giandomenico som driver Tuscas värld som veckans blogg och det gemensamma hon har med veckans bloggare, Louise Laurenius, är att de båda bor i Italien. Louise driver matbloggen Citroncest där hon delar med sig av sina härliga mat- och bakrecept och gillar du italiensk mat (och vem gör inte det) så skall du givetvis följa Citroncest.

I vanlig ordning spar jag inlägget i fliken veckans blogg. Ha en underbar vårvecka.

Ciao tutti! Louise Laurenius heter jag, snart 30 år gammal (gosh!) och boendes i Milano sedan 2012 där jag jobbar som Content Producer för en resebyrå. Jag är uppvuxen i Skåne, i en familj där pappa städade medan mamma lagade mat, och jag tog efter min mamma (för helt ärligt, att äta är ju mycket roligare än att damma). Jag började nog inte laga mat på riktigt förrän jag flyttade till Göteborg för att plugga på universitetet, och min matblogg startade jag först när jag hade bott i Milano något år.

Det är ju rätt naturligt att få ett utökat matintresse när man bor i Italien, landet som andas mat och vin. Här småpratar man inte om vädret, utan om hur man gör bästa tomatsåsen, om vilken pasta som ska serveras till vilken sås, och om hur länge pizzadegen ska jäsa – och jag älskar det!

Däremot lagar jag inte extremt mycket italiensk mat – och gör jag det, så är det alltid med en twist, vilken inte alltid uppskattas av de traditionella italienarna. Men jag älskar att experimentera i köket. Sedan drygt ett år tillbaka äter jag glutenfritt, och det har fått mig att experimentera ännu mer. Jag har många gånger fått frågan hur det är möjligt att bo i landet som består av pizza, pasta och pane (bröd) och inte äta gluten – men jag lovar att det är möjligt om man bara har tillräckligt med fantasi!

Min blogg är inte en bakblogg, utan en matblogg, men med det sagt så förekommer det även en hel del goda bakverk bland recepten. Vi behöver ju alla något sött emellanåt! Min favoritmåltid på dagen är dock frukost, och på min blogg hittar ni en massa roliga idéer på alternativa frukostar.

I Milano samarbetar jag med en grupp kockar som kallar sig Chef in Camicia (kockar i skjortor). De har startat ett projekt som kan liknas med Italiens svar på Tastemade eller Tasty, det vill säga korta receptvideos som publiceras på Instagram och Facebook. Jag har spelat in många videos för dem, så kickar ni in på deras sidor, kan ni få se mina händer skymta förbi lite då och då. Ett superkul projekt. Jag har också haft en feature på FineDiningLovers italienska hemsida, där jag berättar om min matfilosofi i en längre intervju. Den är på italienska och vill du läsa den så kan du göra det här.

✶✶✶

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Oj, vad svårt! Jag tycker bäst om att experimentera i köket och utgår ofta från ett recept, men ändrar det gärna för att testa en idé jag har – eller för att göra resultatet glutenfritt. Men det ska vara rena smaker! Jag tycker inte om trenden med att täcka allting med sugarpaste och liknande, jag låter hellre huvudingredienserna skina!

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Att äta glutenfritt och gå på café är två saker som inte helt och hållet går ihop. Och det, i samband med att jag bor i Italien där fika-traditionen inte alls förekommer på samma sätt som i Sverige, gör att jag helt klart föredrar att besöka en gelateria, det vill säga en glassbar. Jag väljer nästan alltid pistageglass – den smakar helt otrolig i Italien. Nästan mossgrön till färgen, ofta gjord på pistagenötter från Bronte på Sicilien och inte alls så där artificiell som man tyvärr ofta kan se hemma i Sverige. Kommer du till Italien, måste du testa denna smak! Mums!

Vad är ditt bästa bakminne?
Jag tänker direkt på alla de gånger då jag åkte hem till min farmor och farfar efter skolan, och fick härja fritt i köket. Jag blandade och mixade och knådade ihop en massa olika ingredienser och gjorde kakor som jag sedan bjöd två mycket nöjda farföräldrar på. Förutom en gång, då jag hade blandat ner vitlökspulver i smeten – då var de inte lika nöjda, men det blev ett roligt minne.

Jag tänker också på alla de gånger då jag har tagit med bakverk till mina italienska kollegor. I Italien äter man mest pasticcerie (bakverk) som består av småkakor, petit four och små söta pajer med glaserad frukt och bär, så när jag har tagit med typiska svenska bakverk som kanelbullar och äppelkaka, eller överdådiga amerikanska bakverk som cheesecakes och brownies, då har det blivit ren succé.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Barack och Michelle Obama (de får räknas som en), för de helt enkelt verkar vara så himla sköna ihop, och är det klokaste presidentparet USA någonsin har haft. Johan Glans, för att han är den roligaste personen jag vet och jag älskar att skratta. Jamie Oliver, för att han har varit min idol och förebild sedan jag var liten. Ni vet de där ”Mina Vänner-böckerna” som alla hade på mellanstadiet? När alla mina kompisar skrev att deras idol var Backstreet Boys eller Spice Girls, då skrev jag Jamie Oliver. Haha – jag har uppenbarligen alltid haft ett stort matintresse.

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
Jag får inte så många frågor, mest kommentarer om att det ser gott och spännande ut. Min blogg är ju inte en renodlad bakblogg, utan en matblogg, och jag är rätt alternativ i min matlagning många gånger. Jag tycker om att inspirera mina läsare att laga mat med nya ingredienser, eller att använda dem på nya sätt och vis. Så, får jag frågor, handlar det nog mest om ingredienserna, och om man kan byta ut något mot något annat. Och svaret är nästan alltid ja – det handlar bara om att experimentera fram ett bra resultat. Vi måste våga freestyla mer i köket!

Glutenfritt bananbröd med jordnötssmör och chocolate chips
Recept: Här

Chocolate Chunk Cookie Ice Cream Sandwiches (glutenfria)
Recept: Här

Raw frozen Cheesecake med kokos och lime (vegansk och glutenfri)
Recept: Här

Glutenfria Brownies med apelsincest och valnötter
Recept: Här

Glutenfri citronkaka med ricotta, mascarpone och marängsmet
Recept: Här

Nyttig chokladmousse med avokado, dadlar och flingsalt
Recept: Här

Blogg: Citroncest
Drivs av: Louise Laurenius
E-post: Här
Instagram: Här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.