Då har ännu ett år passerat revy och vid den här tidpunkten på året är det brukligt med diverse bästa-listor och givetvis har jag också tagit fram en krönika. Det blir min tredje årskrönika där jag summerar året som gått med det bästa och sämsta som berör fikats underbara värld.

I år har det hänt massor av saker i mitt liv och den största förändringen är beslutet att hänga in kostymen för att sadla om till bagare. Det beslutet tog jag efter ett uppdrag hos branschföreningen Sveriges bagare och konditorer tidigare i år. Vad har då varit hit eller shit enligt mig i år? Läs vidare så får du svaret.

Roligt uppdrag 2017
Jag var projektledare hos branschföreningen Sveriges bagare och konditorer och under tre månader hann jag med att bevaka tävlingen Årets bagare samt besöka inte mindre än 135 ägare till lika många bagerier och konditorier runt om i landet.

Rolig vecka 2017
SM-veckan i bageri i Göteborg där jag bevakade skolmästerskapen, SM-Unga bagare samt Årets bagare. Det var en fröjd och en ära att få se så många duktiga blivande bagare och yrkesbagare in action på nära håll.

Matbloggspriset
Jag satt med i juryn även i år för Nordens äldsta och största matbloggspris som gick av stapeln på Sthlms Food & Wine i november. Ilva Beretta och jag ansvarade för kategorin Årets Foto och priset gick till superduktiga Linda Lomelino.

Årets Chokladbakelse
Jag fick äran att sitta med i juryn när Stockholms godaste chokladbakelse skulle utses på den stora matmässan Sthlm Food & Wine som gick av stapeln i höstas. 12 stycken bidrag granskades av Jesper Johansson (Werner Gourmetservice), Jessica Sandberg (Nya konditoriet i Umeå), Petra Månström (driver Sveriges största löparblogg), Daniel Fritzdorf (ansvarar för Stockholmsmässans mat- och bakrelaterade mässor), Kajsa Nilsson (lärare bagare/konditor på yrkeshögskolan i Kristianstad) samt lilla jag. Hur det gick? Magnus Johansson Bageri & Konditori tog hem segern.

Årets inställda tester
I år genomförde jag inte Stockholms största semmeltest och inte heller kanelbulletestet. Under ett par år har jag med god hjälp av min fru Annie testat 45 stycken semlor och 51 stycken kanelbullar från lika många bagerier och konditorier i Stockholm men i år valde jag att avstå på grund av mitt uppdrag hos Sveriges bagare och konditorer samt att jag nu håller på att utbilda mig till bagare. Kanelbulletestet från 2016 kan du se här.

Årets godaste choklad
Pralinerna från Chocolatte i Helsingborg är i en klass för sig. Välbalanserade, smakrika och förföriskt goda.

Årets godaste gelato
Angelo Scarfó och Hanna Larsson som driver Gelato Scarfó skapar i vanlig ordning magi i Ålsten.

Årets glasskung
Hans Berg på Ett bageri – guld i choklad, guld i vanilj, silver i hallon, brons i glassmästarens val (brynt smör och salvia) och det gav även guld i totalen. Snacka om SM-kung i glass. Du e grym Hans och förbaskat trevlig.

Årets godaste kanelbulle
Utan tvekan bullarna som skapas hos Feldt’s bröd och konfekt i Halmstad. Jag fick ta mig tusan ståpäls, så goda var de.

Årets godaste semla
Semlan jag åt hos Lillebrors förra vintern var magiskt god. Den lär säkerligen vara minst lika god i vinter!

Årets lussekatt
Bedros Kabranian som är bagarchef hos Magnus Johansson Bageri & Konditori har tagit fram en smörkavlad saffransbrioche som är helt fantastiskt god #dennyalussekatten.

Årets godaste pepparkakor
Utan tvekan pepparkakorna från Bakeriet som Anette Kruse bakar strax utanför Eskilstuna.

Stockholms godaste kakor
”Kakor köper man hos bageri Petrus, ingen annanstans. Punkt”. Citat från min fru Annie och jag är benägen att hålla med.

Coolaste och knasigaste fiken
Älskade Traditioner på Södermalm och Drömkåken Gårdscafé & Butik i Edsbro.

Årets utsikt
Uppgrenna Naturhus utmed Vätterns östra strand. Gigantiskt växthus med hänförande utsikt.

Jag skrev ett flertal artiklar 2017 om den svenska fikakulturen bland annat till Condè Nast Traveller som skickade sin Londonbaserade fotograf till Stockholm för ett par dagars fotosession till min artikel.

Årets ”Oj, vad stor den är”
1 kilo chokladboll som säljs på Roddys Café & Konditori i Ljungby.

Sveriges bästa bageri
Lillebrors bageri i Stockholm är ett stycke nutidskonst. Lekfullheten och passionen går nästan att ta på när man kliver in i brödboden och servicen är fantastisk.

Snyggaste kvarnen
Berglunds bageri i Kungsgården som bakar på rågmjöl, lantvete, rågsikt och grahamsmjöl som de stenmaler själva från den vackra stenkvarnen från Österrike.

Sveriges bästa konditori
Jag har gillat Fosch Artisan Pâtisserie i Stockholm som drivs av Malin Eklund och Damien Foschiatti ända sedan de slog upp verksamheten i början av juni 2016 på Östermalm. Deras specialiteter är franskinspirerade bakverk med svenska smaker och här hittar du en hel del bakverk som du inte finner på speciellt många andra ställen runt om i stan.

Årets coolaste fik
Nolbygårds ekobageri & kafé i Alingsås är bara ett måste för en fikaälskare. Fiket och bageriet drivs av den karismatiske hållbarhetskämpen Lasse Larsson och i serveringen bland kakor och bullar slingrar sig en tågbana med fungerande tåg.

Årets konditor
Anders Oskarsson, Nilssons konditori i Oskarshamn. Vilken fantastisk konditor.

Årets hetaste fik
MR Cake där köerna aldrig verkar ta slut och där alla flickor och pojkar vill få en skymt av ”honom”- Roy Fares.

Årets ”Jag är imponerad”
Sara Wennerström som driver Solhaga stenugnsbageri i Slöinge och Borgmästargården i Falkenberg. Jag imponeras över hur hon vågade ta klivet och sadla om till bagare och dessutom starta upp två fantastiska ställen som drivs med passion och energi. Well done Sara.

Årets deli
Kristoffer Delselius deliverkstad i Gustavsbergs hamn imponerar. Myskänsla i industristil miljö.

Årets hållbara fik
Det underbara fiket vid Hornuddens trädgård vid Mälarens strand. Utsikten, miljön, örterna, tomaterna – allt är fantastiskt bra.

Några härliga klassiker från Wienercaféet

Årets ”Oj faan, e du också här”
Kisspaus i skogen i djupaste Värmland på väg till ett bageri/konditori när jag upptäcker en älg som står och stirrar på mig några meter bort. Synd att jag inte hade fika med mig till oss båda.

Årets sockerbagare
Ett stort tack till bagarmästare Per Olof Henriksson som driver bageri Lundmark i DN-huset för att jag fick praktisera tio veckor hos dig under hösten. Grymt lärorikt och kul.

Årets fundering
Jag undrar fortfarande hur det kommer sig att alla bagare och konditorer är trevliga🤔Någon som vet svaret?

Årets vidrigaste
Jag var bara tvungen att testa en kanelbulle på Circle K (tidigare Statoil). Sensmoral, jag har fortfarande inte kunnat identifiera smaken på bullen men kommer väl ihåg konsistensen. Aldrig mer!

Jag saknar fortfarande
Sockerpojkarna med Mattias Ljungberg och Johan Sandelin-Järnåsen. Varför gör ni inte comeback?

Årets Nobelkung
Daniel Roos så klart. En gång är ingen gång, två gånger en vana och tre gånger en tradition. Vad är då fyra gånger?

Snälla bagarn, jag vill ha en pizza
Allt fler bagerier satsar på pizza och det gör de helt rätt i. Schyssta ingredienser och bra hantverk kommer man långt med och jag hoppas få se fler bagerier som erbjuder pizzor framöver.

Nyöppnat 2017
MR Cake, Nockeby bageri, Bullar & Bröd Stenugnsbageri, Leijon Stenugnsbageri & KonditoriCafé Oizo.

Några underbara bagerier utanför 08-området som jag besökt i år
Järna bageri, Bageri Leve, Bagaren & Bonden, Cum Pane ekologisk bakverkstad, Printz bageri, JeremiabagerietAlvar & Ivar surdegsbageriArtisan Bread, Annas HembageriBabettes kafferi & bageri, Boställets vedugnsbageriBullen och brödetSimons Rosteri & BageriSkeppshandelns stenugnsbageriLilla SurNolbygårds Ekobageri.

Spana in denna gigant som du finner utanför Fahlmans konditori i Helsingborg när det är semmeltider.

Årets ros 1
Sveriges bagare och konditorer– tack för tre underbara månader mellan februari och april i år.

Årets ros 2
Jesper Långström som är utbildningsansvarig på Sveriges bagare och konditorer ställer alltid upp när man behöver honom. Supertrevlig, grymt duktig bagare/konditor samt en jäkligt trevlig reskamrat:)

Årets No-no 1
Det är fortfarande inte okey med godis på bakverk annat än på barnkalas.

Årets No-no 2
Serveras det fortfarande varm mjölk med en skvätt kaffe i Sverige? Kallas visst för latte.

Årets No-no 3
Det borde vara lag på att man inte får ha margarin i chokladbollar.

Årets besvikelse 1
Astars utbildning bageri och konditori via arbetsförmedlingen är ett enda stort skämt. Den så kallade utbildningen är uppdelad i tre veckors test och kartläggning, tjugo veckors utbildning och fyra veckors praktik. Eleverna måste välja antingen bageri eller konditori. Jepp, du läste rätt. Gör om, gör rätt för varken lärare eller elever uppskattar upplägget och med största sannolikhet ej heller arbetsgivarna som skall anställa eleverna. Om du skall välja utbildning via Astar, välj då den ettåriga via komvux, inte via arbetsförmedlingen.

Årets besvikelse 2
När en person på Astar på ett högst amatörmässigt sätt fumlar bort min praktikplats på bageri Petrus som jag hade säkerställt redan innan utbildningsstart. Hur svårt kan det vara att sätta ett schema och ge ut en läroplan till elever med en så kort utbildning? Tydligen jävligt svårt!

Årets besvikelse 3
White Guide Cafés ojämna och i många fall högst obegripliga bedömningar skapar irritation hos mig – och hos väldigt många andra.

Det här ser jag fram emot 2018
Fler nyöppnade bagerier, konditorier och kaféer och närmast till hands att öppna är Pascals nya bageri på Södermalm samt Robin Delselius som äntligen tagit över nedgångna Gamla Enskede Bageri. Även Eataly på Biblioteksgatan kommer att inhysa ett bageri med tillhörande fik.

Trender 2018
✓ Allt fler bagerier erbjuda pizza vissa dagar/tider i veckan.
✓ Egentillverkad glass fortsätter sitt intåg på konditorier runt om i landet.
✓ Kavlade degar var populärt i år och jag spår en liknande trend 2018.
✓ Kallbryggt kaffe har inte fått lika stort fotfäste i Sverige som i exempelvis delar av USA men jag tror att det blir allt mer populärt i exempelvis Stockholm, Göteborg och Malmö under 2018.
✓ De som funderar på att komplettera sin verksamhet med en deli bör ta sig en extra funderare. Jag har noterat ett flertal aktörer runt om i landet som haft svårigheter med att få lönsamhet med en sådan business.

Hit vill jag åka 2018
Solhaga stenugnsbageri, Café Mandeltårtan, Nilssons konditori och bageri, Kopparlundens bageri, Leijon stenugnsbageri och konditori, Lottas Bak & Form Surdegsbageri, Lyckans stenugnsbageri, Rute stenugnsbageri, Själsö bageri, Flickorna Lundgren på Skäret, Kaffestugan Alunbruket. Det finns många, många fler fik jag vill besöka men jag måste ju börja någonstans😉

Årets ”hej då”
Jag säger hej då till utbildningen på Astar och hej till något annat. Vad avslöjas den 3 januari 2018.

Fika på klassiska Vete-Katten i Stockholm

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.