Robbans bästa besöker: Sussis gårdsbageri

Hem Bagerier Robbans bästa besöker: Sussis gårdsbageri

Sussis gårdsbageri är en liten pärla i den lantliga idyllen Bälsunda mellan Örsundsbro och Bålsta i Uppland. Små skyltar längst vägen talar om i vilken riktning du skall åka för att komma till gårdsbageriet som är inhyst i en ombyggd magasinsbyggnad på gården.

IMG_1779edited

På gården bor Susanne Lindqvist tillsammans med sin man Lars och bageriet startade hon upp på vårkanten 2011 efter att i åtta år arbetat som bagare på en konferensanläggning. I det lilla bageriet bakas det stenugnsbakat surdegsbröd som endast innehåller naturliga råvaror.

Här finns två stora stenugnar med ångfunktion och Susanne brukar dagligen baka cirka tio olika sorter stenugnsbakat bröd men även knäckebröd, bullar och andra godsaker. Det bakas även kakor och jag kan varmt rekommendera solrossnittarna (vetemjöl, grahamsmjöl, smör, socker, sirap, solroskärnor, vaniljsocker och bakpulver) som är fantastiskt goda. Storsäljarna är nöt- och fruktbröd samt kullaknäcket.

imageedit_4_6140773907

Susanne jobbar småskaligt och samarbetar med flera andra småskaliga livsmedelsproducenter, mjölet hämtas från Strängnäs Valskvarn och i butiken finner du även lokalproducerade ostar från Vallgarns gårdsmejeri i Enköping. När det är säsong så använder hon sig av trädgårdens utbud av frukt och bär i bakverken. Susanne berättade för mig att inte långt från gårdsbageriet ligger Franzéns Charkuterier, hantverksmässigt tillverkade korvar och charkuterier utan nitrit och andra onödiga tillsatser.

imageedit_6_2255488522

Fikar gör man antingen på gården eller i lillstugan som ligger bredvid bageriet, just nu renoveras det för en utökad cafédel som väntas vara klar inom kort. Bland det bästa jag vet är att besöka små mysiga fik ute på landsbyggden och jag uppskattar att ägarna oftast tar sig tid för kunderna.

imageedit_10_8644813541

Sussis gårdsbageri har tilldelats ett miljöpris från Centerpartiet i Enköping för hennes insats för en levande landsbygd. En levande landsbygd ligger inte bara i landsbygdens intresse, utan är viktig för hela samhället. Allt kan inte koncentreras till storstäderna utan vi måste ha en levande landsbygd.

99,9 procent av alla företag i Sverige är mikroföretag (1-9 anställda), småföretag (10-49 anställda) och medelstora företag (50-249 anställda). Endast 0,1 procent av alla företag i Sverige är stora företag, det vill säga har 250 anställda eller fler. Det är således de mindre företagen som håller igång Sverige AB och om vi skall ha en levande landsbygd i framtiden så behöver vi stötta alla dessa aktörer som kämpar mot svajiga världsmarknadspriser, billigt inköpta produkter och ibland även mot politiker som inte vet vilken fot de skall stå på.

Glöm inte att stötta gårdsbutikerna året runt och har man inte möjlighet att köpa på plats brukar många av varorna finnas på Bondens marknad och ibland även hos din lokala handlare. Köp chark, bröd, mejeriprodukter, frukt och grönt samt övrigt från dem så kommer du direkt märka vilken skillnad det är på smaken. Det stavas kvalité. Det är bra råvaror, det är närproducerat och de är inte fullproppade med tillsatser. Sensoralen är att bra produkter gjorda av schyssta råvaror inte är dyrt, det är skräpprodukter som är billigt.

Besök sajterna Gårdsnära, Gårdsbutiker eller Mathantverk där du finner lokala producenter av mat och dryck i hela Sverige. Du kan även ladda ned deras kostnadsfria appar från mobilen som du finner på App store eller Google play.

imageedit_12_3705887347

Sussis gårdsbageri är charmigt och som kund blir man varmt mottagen. Fikautbudet är inte gigantiskt men det som finns räcker gott och väl och är bakat med kärlek. Jag brukar säga att ett bra betyg är när man säger att ”hit kommer jag gärna tillbaka”, vilket jag mer än gärna gör. Gårdsbageriet finns med i boken Café Uppland som släpptes 2015 där samtliga medverkande caféer i boken delar med sig av sina favoritrecept.

imageedit_14_3652705375imageedit_1_8310643829
Vallmosurdegsbröd: vetemjöl, vatten, vetesurdeg, rågsurdeg, jäst, salt och vallmofön.

Miljö/omgivning: Lantlig miljö/trädgård
Utomhusplatser: Ja
Utbud: Bröd, bakverk. kakor, paj
Robbans bästa tycker:
+ Hembakat
+ Härlig och genuin miljö
+ Personlig service
+ Gott surdegsbröd och goda kakor

Sussis gårdsbageri
Adress: Hjälsta Bälsunda 6, Örsundsbro
Telefon: 073-759 71 83
Hemsida: Här
Facebook: Här

Ordinarie öppettider
Tisdag-fredag 08.00-17.00
Lördag 08.00-14.00

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.