Smørrebrød på Värmdö Musteri

Hem Bra tips Smørrebrød på Värmdö Musteri

Om du gillar smørrebrød så rekommenderar jag ett besök på Värmdö Musteri som ligger på Ingarö i Värmdö kommun och som drivs av Malin och Nikolaj Skjernov. Musteriet ligger lantligt med stora grönområden och det första Annie och jag möttes av när vi besökte musteriet i går vad den söta lilla jourbutiken som ligger strax utanför området med varor från Säby Gård (som ligger i närheten) och Värmdö Musteri.

Det är en söt liten bod där man kan köpa potatis, must och lite annat smått och gott. Man lägger pengarna i en liten box eller använder Swish. Charmigt, praktiskt och kundvänligt.

Innan Malin och Nikolaj startade musteriet drev de ett marknadsföringsföretag med ett tjugotal anställda. 2008 startade de upp musteriet och tillsammas med övriga familjemedlemmar plus några anställda har de på bara några år byggt upp en välmående verksamhet och jag tror inte de ångrar att de byte karriärbana och satsade på ett liv som småföretagande mathantverkare.

Deras äpplemust är en storsäljare i butiker och restauranger runt om i landet och från musten gör de även cider, snaps och calvados. På deras hemsida hittade jag en bra tabell som visar olika äppelsorter, ungefärlig mogningstid och sötningsgrad. Du kan även ta med dig egen frukt och musta på plats och minimum är 50 kg. Har du mindre får du lämna in. För mer info läs här.

Förra sommaren besökte vi musteriet och åt då väldigt goda smørrebrød som tillagades av Nikolaj som kommer från Danmark så vid gårdagens besök var valet ganska så enkelt vad vi skulle beställa.

På menyn erbjöds följande: Fiskefilet – dobbelt paneret fiskefilet af rødtunge fra Læsø med remoulade, rejer, citron of dild (89 kr), Roastbeef af finaste svensk oksefilet med remoulae, risted løg og cornichong (79 kr), Dyrlægens Natmad med dansk leverpastej, rå, løg, saltrulle, bacon og purløk (69 kr), Kartoffelmad – Säby kartoffler med rå løk og hjemmelavet mayonnaise (59 kr), Rullepølse – hjemmelaved krydret rullepølse med rå løk og hjemmelavet sky, pyntet med agurk fra Säby gård og karse (69 kr) samt Æg og tomat topped med hjemmelavet mayonnaise og purløk (59 kr). Allt serveras på rågbröd.

I gårdsbutiken finner du massor av olika drycker men även sylt, gelé och lite annat smått och gott och vägg-i-vägg ligger även bränneriet. Annie och jag älskar att besöka alla dessa härliga mathantverkare som finns runt om i landet som jobbar med rejäla råvaror utan konserveringsmedel och andra tillsatser. Kul kuriosa med Värmdö Musteri är att deras sylt kokas i små koppargrytor över öppen eld med 5 kg åt gången och hälls sedan upp för hand i varje syltburk.

Efter maten strosade vi runt i de vackra omgivningarna och bara några hundra meter från musteriet finns ett självplock av potatis som var välbesökt igår.

Wärmdö Musteri
Adress: Eknäsvägen 25, Ingarö
Telefon: 070-857 12 00
Hemsida: Här
Facebook: Här

Vill du besöka fler småskaliga mathantverkare? Besök sajterna Gårdsnära, Gårdsbutiker eller Mathantverk där du finner lokala producenter av mat och dryck i hela Sverige. Du kan även ladda ned deras kostnadsfria appar från mobilen som du finner på App Store eller Google Play.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.