Vem blir årets vassaste konditor?

Hem Tävling Vem blir årets vassaste konditor?

Igår presenterades de fem kandidaterna som kvalificerat sig till att göra upp om titeln Årets Konditor och i vanlig ordning är startfältet bra med konditorer med massor av erfarenhet. Eller vad sägs om Joel Lindqvist, Josefin Gauffin, Linda Magnusson, Kalle Bengtsson och sist men inte minst Liv Sandberg.

Årets tema är natur och tävlingen består av tre delmoment, tårta, petit four samt ett hemligt bakverk. Tårtan skall tillverkas med arbetad dekor och vara minst tre våningar.

De tävlande skall dessutom tillverka tre olika sorters petit fourer med arbetad dekor varav en skall vara chokladdoppad. Den sista delen är det hemliga bakverket där de tävlandes kreativitet sätts på prov. Finalisterna får ett urval av silikonformar och några råvaror att välja av och det är utgångspunkten för det hemliga bakverket.

Linda Magnusson är från Göteborg och arbetar som konditor på Margaretas Bröd & Bakverk i Mölndal. Linda bör­jade sin karriär som lärling i ett år och påbörjade därefter sin bagar- och konditoriutbildning på YRGO högskola i Göteborg. Linda har avlagt gesäll­provet och fått ett gesällbrev. Linda är med i Västsveriges regionala kock­landslag.

Joel Lindqvist är från Varberg och driver Mat- och chokladstudion i Malmö. Joel började arbeta som kock innan han sakta men säkert tog sig vidare till konditorvärlden. I dag undervisar Joel på gymnasieskolor runt om i Sverige och också på Restaurangakademin. Joel vann år 2014 tävlingen Dessertmästarna.

Kalle Bengtsson är från Göteborg och arbetar på Gothia Towers. Han är konditor i Svenska Kocklandslaget och år 2014 tävlade Kalle i VM med Kocklandslaget där de knep en andra plats. Kalle har även tävlat i OS med Kocklandslaget.

Josefin Gauffin är från Borlänge och arbetar idag som chefskonditor på Tössebageriet. Josefin studerade på Hushagsgymansiet och därefter Bagar-och konditorutbildning på Kristianstads Yrkeshögskola, varefter hon tog gesäll­brev. Hon har bland annat varit med och gjort dessert till prins Carl Philip och prinsessan Sofias bröllop och även tävlat i SM Unga Bagare.

Liv Sandberg är från Östergötland och växte upp i Norrköping och Linköping. Idag driver hon Liv Sandberg Cake Art i Hökarängen. Liv har tidigare vunnit Scandinavian Cake Show, Edible Artists Global Awards och även Årets Tårtmästare 2016. År 2016 var hon dessutom med i Dessertmästarna. Liv håller också i dekorationskurser, både i Sverige och utomlands.

Jag har de senaste tre åren tippat rätt vinnare men i år känns det lite klurigare. I ett första läge tippar jag Kalle, Joel och Josefin på prispallen. Att ha tävlingsrutin bör vara en fördel och då borde Kalle ligga bra till och Joel har tidigare vunnit Dessertmästarna. Josefin vet jag är otroligt duktig och hon har bra uppbackning i form av Mattias Ljungberg.

Linda känner jag inte till så väl men hon har bra uppbackning av Maria Grave som är medlem i konditorlandslaget. Jag var och hälsade på hos Maria och Alexander som driver Margaretas Bröd & Bakverk för två veckor sedan och tog då en fika på deras nya enhet i Mölndal som jag varmt rekommenderar dig att besöka.

Liv gillar jag skarpt, en härlig personlighet med mycket driv och jävlar anamma. Att hon gör fantastiska tårtor känner de flesta säkerligen redan till men jag vill även puscha för hennes praliner som både min fru Annie och jag anser tillhöra bland de godaste i landet.

Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer och går i år av stapeln mellan den 12-13 oktober på Bak- & Chokladfestivalen i Stockholm. Tävlingen är uppdelad på två dagar – fyra timmar första dagen och sex timmar andra dagen. Finalen sker live på mässan så besökarna kan följa utvecklingen steg för steg på plats. Juryn består av tidigare vinnare av tävlingen Årets Konditor men även andra tävlingsmeriterade konditorer i branschen.

Ett stort lycka till allesammans😉

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.