Dyrare semlor i vinter

Det har knappast undgått någon att semlorna blivit betydligt dyrare i år jämfört med fjolåret. Jag har noterat att många bagerier och konditorier i Stockholm tar 54 kr för en semla. Därmed har den magiska 50 kronors-spärren för en semla med råge överträffats.

Bakom höjningarna står svindyra elpriser och höjda kostnader för råvaror, emballage och transporter – inflationstrycket ligger således som en våt filt över många näringsidkare! Samtliga ingredienser i en semla har ökat kraftigt i pris som exempelvis mjölk, smör, socker, mjöl, ägg, grädde och mandelmassa.

Om priset för en semla i Stockholm landar på mellan 52-56 kr så ligger den något lägre ute på landsbygden. Där ligger priset på mellan 40-45 kr enligt de bagare jag talat med och det jag noterat på sociala medier.

Medelpriset för en semla på bageri och konditori i Stockholm låg förra året på 49 kronor, en ökning med 6 procent jämfört med 2021 enligt Nordea som brukar göra en årlig stickprovsundersökning av semmelpriser. Ökningarna är nästan lika stora, strax över 5 procent, i Malmö och Göteborg.

Semlor som säljs i dagligvaruhandeln, bensinstationer och i närbutikskedjor är i regel billigare men där är oftast kvalitén på ingredienserna mycket sämre så mitt goda råd är att satsa på en semla med schyssta råvaror. Och kom ihåg att ju längre ingredienslistan är, desto större anledning att överväga om du verkligen skall köpa aktuell semla!

Se nu till att njuta av en god semla och stöd ditt lokala bageri❤

Läs även
Stöd ditt lokala fik
Bortom kanelbullens horisont
Lugnet före stormen för alla fikaälskare
Högtryck på Nolbygårds ekobageri – ett besök i semmelverkstan
Möt 25 hantverksbagerier om årets semmelsäsong
Semmelsnack med stjärnkonditorerna 
Semmelsnack med Mattias Ljungberg

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.