Senaste gången jag publicerade fikanyheter i Stockholm var tidigt i höstas och då hade ingen hört talas om coronaviruset. Idag vet alla vad det lilla otäcka viruset ställt till med, inte minst för kaféägare runt om i landet. I Stockholm är det fiken innanför tullarna som drabbats extra hårt och då främst de lite större aktörerna med flera enheter såsom Gateau, Fabrique, Thelins, Bröd & Salt, Haga Tårtcompani & bageri, Chokladfabriken och Vete-Katten. Även Vivels med åtta enheter utanför tullarna har drabbats hårt.

Leveransbagerierna kämpar också för att överleva och i och med att många företag helt eller delvis slutat med beställningar så drabbas de extra hårt. De leveransbagerier som har kaféverksamhet som exempelvis BAK och Kringelgården kan hålla sig någorlunda flytande tack vare återkommande fikakunder (och givetvis även med stöd av delar av regeringens olika krispaket).

Det ser lite ljusare ut i våra förorter och kranskommuner där flera företagare upplever ökade intäkter då många människor nu jobbar hemifrån och då under dagen passar på att ta en bensträckare och en fikapaus. Normalt har många kaféer en bra kassa fredag-söndag men nu ser ett flertal ägare även en försäljningsökning under måndag-torsdag.

För de allra flesta inom hotell, kafé och restaurangnäringen kommer 2020 ses som ett förlorat år, ett år med varsel, permitteringar, rekonstruktioner och krisplaner. Rent ut sagt, ett jäkla skitår!

Nu nalkas det snart sommar och semester och jag hoppas att vi nu alla tar tillfälle att supportera de företagare som sliter hårt för brödfödan. Köp bröd från ditt lokala bageri och ej från dagligvarukedjor (de går urstarkt i dessa tider och kommer redovisa starka årsrapporter när det så blir dags) och handla med dig fika så ofta du kan.

När det kommer till fikanyheter så är det inte enbart dystert utan det finns faktiskt även fik som öppnar upp verksamheter. Här är lite nyheter som jag snappat upp de senaste veckorna och glöm inte att tipsa mig om aktuella händelser rom rör fika och dess underbara värld i Stockholm med omnejd.

Foto: Yeh Xintong för Unsplash
Foto: Yeh Xintong för Unsplash

…..Antalet konkurser kommer att öka i år inom många branscher och den svenska fikaindustrin är inget undantag. Hittills har bland annat Mr. Espresso, Bonanza Bakery, Bianchi café och det glutenfria bageriet Friends of Adam fått lämna in konkursansökan. I Friends of Adams fall har de återuppstått tack vare leveransbageriet Bake my day som gått in och köpt upp konkursboet och därmed kommer varumärket att leva kvar. Deras glutenfria produkter kommer även fortsättningsvis att säljas i samma distributionskanaler som tidigare.

…..Populära café String på Nytorgsgatan 38 på Södermalm som haft öppet ända sedan 1992 har nu tvingats stängt igen. De som tagit över lokalen är gänget bakom Lykke kaffegårdar med bland annat Johan Damgaard, tidigare grundare och vd för Johan & Nyström. I lokalerna på Nytorget kommer det att finnas en mindre butiksdel där småskaliga producenter kan sälja sina varor. De fick tillgång till lokalen i början av maj och hoppas kunna öppna upp i slutet på månaden för allmänheten.

…..Kafferosteriet Stockholm Roast lämnar Jordbro och flyttar till Slakthusområdet vid Globen. I samband med flytten öppnar de även en kaffebar, butik och ett showroom. Stockholm Roast skall husera i Slakthushallarna där ambitionen de närmsta åren är att utveckla en ny matdestination. Flera aktörer kommer att flytta in och tillsammans bilda en mötesplats i de gamla industrihistoriska miljöerna. Flytten planeras till juni och rosteriet skall vara igång senare under samma månad. Under sommaren kommer kaffebaren att ha varierande öppettider för att från och med i augusti ha ordinarie tider.

…..Kersh kafferosteri med Aadel Kersh vid rodret öppnar upp ett mysigt fik i Porslinskvarteren i Gustavsberg. Öppning sker inom kort så håll koll på Insta. I vintras var Aadel Kersh med i min kaffespaning gällandes årets trender inom kaffe. Läs spaningen här.

…..I april öppnade ägarna till Kaffeverket, Gast och Kavalleriet upp Kafé Cirkus på Torsgatan 46 vid Sankt Eriksplan. Fiket har 15 sittplatser och utöver fika serveras även lättare luncher.

…..Black Honey Coffee Roasters öppnar upp i Sickla i höst. Det nya kafferosteriet kommer att öppna på Sickla industriväg 6 och ligga i den så kallade Formalinfabriken i ett nybyggt område vid Nobelberget i Nacka (i närheten av Hammarby Sjöstad). Utöver kafferosteri blir det kafé samt en restaurang.

…..Gateau anpassar sig till e-handeln och lanserade den 20 maj en ny webbshop.

…..Bonne Femme Vegan slår upp portarna till sitt nya café i Johanneshov i början av juni. Fiket kommer att ligga i samma lokaler som Yogarummet Björkhagen på Halmstadsvägen 41-43. T-bana Björkhagen.

…..Josephine Eriksson, tidigare konditorchef på Wienercaféet och Art Bakery samt Per Bäckström, tidigare konditorchef på Wienercafeet och numera på The Winery Hotel, öppnar nytt tillsammans. I augusti slår de upp portarna till sitt nya bageri/konditori i Linde i Årsta. Fokus kommer att ligga på schyssta bakverk samt lättare luncher och kvällsmat.

…..Lillebrors bageri flyttar från Rörstrandsgatan 12 till nr 10. Det blir en dubbelt så stor lokal och man kommer även erbjuda egen glasstillverkning. Öppning av den nya lokalen planeras till december.

…..konditori Kalaskransen på Svandammsvägen 17 i Midsommarkransen byter ägare den 1 juni. De nya ägarna Gustav Hellström och Elsa Sundell passar då även på att döpa om konditoriet till Gunnel & Ruth. Öppning sker senare under juni månad.

…..Petjos cafè & konditori i Kungsängens centrum blir med bageri efter sommaren. De har tagit över lokalen mitt emot caféet som i sommar renoveras till ett fräscht bageri.

…..Charlotte Bladh öppnar upp La Gelateria SoFo i Fabriques gamla lokal intill t-banan i Skanstull (Götgatan 90) den 9 juni.

…..Den 1 juli öppnar Kafé Lusknäppen på bakgården till Nordiska Museet. Ett fik i sekelskiftsanda där du kan avnjuta lunch, fika eller ett glas vin.

…..StikkiNikki som har flera glassenheter i Stockholm bjuder in till delägarskap genom FundedByMe. Det innebär att du utöver glass även kan teckna delägarskap i ett glassföretag i sommar. Håll utkik här. Jag har tidigare publicerat inlägg om Crowdfunding eller gräsrotsfinansiering som det heter på svenska där i princip vem som helst kan skapa aktivitet för att samla in kapital eller teckna delägarskap i ett bolag. Läs mitt tidigare inlägg här.

…..Espresso House inleder samarbete med nätbutiken Matsmart som värnar om att minska matsvinnet. Det kastas allt för mycket mat i onödan och 2013 grundades Matsmart av Ulf Skagerström, Karl Andersson och Erik Söderström och hittills har de räddat över 11 000 ton mat. Numera finns verksamheten även i Danmark, Finland och Tyskland. Målet för Espresso House är att inga livsmedel ska behöva kastas i onödan utan all mat som produceras kan räddas på olika sätt – allt för en hållbarare framtid.

…..Juicekedjan Joe & The Juice brottas med ekonomiska problem och det påbörjades redan innan coronapandemin. Vid årsskiftet hade bolaget en skuld på en miljard danska kronor (ca 1,4 miljarder SEK). Omsättningen har visserligen ökat men rörelseresultatet planat ut och landade på 94 miljoner danska kronor för 2019 att jämföra med 120 miljoner 2018. I årsredovisningen som offentliggjordes i början av maj går att utläsa att på grund av negativa effekter av corona så kommer det innebära en minskning av intäkterna på mellan 20-30 procent jämfört med de ursprungliga förväntningarna för 2020. Robbans bästa tror dock att det är lågt räknat.

…..Bensinmackarnas mat och fikaerbjudanden blir allt mer utbredd och nu satsar Circle K och Preem på nya kafé- och matkoncept. Preem tittar nu över menyer och kafésittning i sina drygt 100 butiker och Circle K satsar på att bli en matdestination genom att satsa på 40 av kedjans 297 stationer som nu skall byggas om. Även St1 satsar på nya lösningar med nya koncept i fem pilotbutiker.

…..I april öppnade Icanders upp dörrarna i Mood-gallerian. Den 422 kvadratmeter stora lokalen med plats för ett hundratal gäster innehåller restaurang, måltidsbutik och bageri. Allt tillverkas således på plats och varje dag bakas det bröd, bullar och andra godsaker.

…..I Stockholms skärgård har familjen Wahlcrantz tagit över Ingmarsö Hembageri och har då även passat på att döpa om bageriet till Ingmarsö bageri. Verksamheten öppnar upp den 30 maj.

…..Som jag skrev redan i september förra året så öppnar RC Chocolat upp en enhet vid Nya Karolinska. Planen är att öppna sista veckan i augusti. ”RC” har i dag enheter i Sigtuna och på Arlanda terminalerna 5 och 3.

…..Jag kan nämna att det trots coronatider smids planer på en del håll om att starta upp nya bagerier. Var, när och av vilka är en bevarad hemlighet. Tids nog kommer du få veta.

…..Till sist, hur står sig årets trender som många experter siat om inom bakverk, bröd, praliner och kaffe? I vintras publicerade jag Kaffetrender 2020, Desserttrender 2020, Pralintrender 2020 samt Baktrender 2020 med närmare 100 branschexperter. Hur bra stämmer deras prognoser in så här långt? Klicka in och läs och gör det nu!

Gå nu ut och njut av en fika och fortsätt supportera ditt lokala fik❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.