Senaste gången jag publicerade fikanyheter för Stockholmsområdet var i maj månad så det är hög tid att åter spana av vad som är på gång.

2020 är som bekant ett speciellt år och coronaviruset som avtog i styrka i somras har åter börjat röra på sig och sprids nu över hela landet. Det medför givetvis oro bland allmänhet och näringsidkare men det hindrar samtidigt inte för att vissa aktörer vågar öppna nytt i rådande tider.

Fiken innanför tullarna som hade det riktigt tufft i våras har återhämtat sig en del sedan dess men tecken visar nu på att det åter börjar dippa för många av dem.

Foto: Daria Volkova för Unsplash
Foto: Daria Volkova för Unsplash

Det ser dock fortsatt ljust ut för många fik i våra förorter och kranskommuner då folk fortsätter att jobba hemifrån vilket medför ökade intäkter då många vill ta sig en fika under dagen. Normalt har många kaféer en bra kassa fredag-söndag men nu ser ett flertal ägare även en försäljningsökning under måndag-torsdag.

I slutet av augusti öppnade Josephine Eriksson och Per Bäckström upp Josephines baker i Linde/Årsta och det rullar på riktigt bra för dem och de har redan anställt personal. Jag har tjatat om det här på bloggen i flera år – öppna bageri i förorten/kranskommunen – det är där behovet och folket finns.

Fortsätta att stödja ditt lokala fik och viktigast av allt, köp ditt bröd på bagerier och inte från dagligvarukedjor (de tjänar ändå så otroligt mycket pengar och kommer att redovisa rekordintäkter för 2020).

Här är några fikanyheter jag snappat upp på sistone och glöm inte att tipsa mig om aktuella händelser som rör fika och dess underbara värld i Stockholm med omnejd.

…..Robin Delselius ynglar av sig och öppnar upp ett nytt ställe i Sickla köpkvarter i Designtorgets tidigare lokal. Där kommer de bland annat ha egen glasstillverkning. Robin driver sedan tidigare enheter i Kvarnholmen, Gamla Enskede, Södermalm samt ett sommarfik i Stavsnäs.

…..Även Magnus Johansson bageri och konditori i Hammarby Sjöstad ynglar av sig och slår upp Magnus Johansson Glass & Konfektyr endast ett bullkast från bageriet (Hammarby Allè/Torkhusgatan).

…..Haga Tårtcompani och bageri som drivs av Anna Cardelius och Oscar Målevik har öppnat en bakficka mitt emot sitt bageri på Torsgatan 75. Där finns det inga sittplatser utan du köper med dig det du vill ha. Haga finns även på Kungsholmen, Hammarby Sjöstad samt på NK där de driver ett schweizeri.

…..Bonne Femme har tagit över Systrarnas kafé på Badstrandsvägen 30 på Stora Essingen. Det är Theres Soldati och maken Jean Sarkis som driver Bonne Femme och utöver Stora Essingen har de även enheter i Aspudden, Bromma, Johanneshov (två stycken) samt Midsommarkransen.

…..SurÅdeg slår upp portarna i Tyresö centrum. Det blir deras tredje enhet och sedan tidigare finns de i Tumba och i Huddinge. På SurÅdeg jobbar Ått Padtum SöderströmÅrets bagare 2017.

…..Bröd & Salt fortsätter sin expansion och öppnar inom kort ännu en enhet, nu på Götgatan, mitt emot Ringens köpcentrum. Även på Kungsholmen öppnas en ny enhet vid södra Agnegatan. Sedan tidigare har de tio enheter i stan.

…..Jag väntar med spänning på att Black Honey Coffee Roasters skall öppna i Nobelberget i Sickla (industriväg 6). Det är sagt att öppning skall ske i november men det återstår att se om så blir fallet.

…..Jag längtar även till Lillebrors bageri och deras nya ställe som ligger endast en rulltårtelängd från nuvarande lokal. Det blir en dubbelt så stor lokal och man kommer även erbjuda egen glasstillverkning. Öppning av den nya lokalen planeras till december.

…..I våras öppnades The Pink Company på St Eriksgatan 70 i Vasastan men på grund av pandemin valde de att stänga ned och öppnade åter i somras. Inspirationen har de hämtat från internationella kaféer och restauranger som Élan Café (EL&N) och Peggy Porschen Cakes i London och MaMa Kelly i Amsterdam. Ett fik som måste upplevas och behöver jag säga att det är Instagramvänligt!

…..Chokladfabriken med fyra enheter tar nu in nya delägare via crowdfunding. Det är öppet för vem som helst att gå in och stödja deras verksamhet. Perioden då de tar in kapital är begränsad och när detta inlägg publiceras så återstår endast 12 dagar. Klicka här så kommer du till aktuell sida för mer info. Jag har tidigare i år skrivit ett långt inlägg om crowdfunding och vad det innebär och du kan läsa inlägget här.

Gå nu ut och njut av en fika och supportera ditt lokala fik❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.