I hängmattan med Sara Wennerström, Solhaga stenugnsbageri och Borgmästargården

Hem I hängmattan med 2017 I hängmattan med Sara Wennerström, Solhaga stenugnsbageri och Borgmästargården

I början av 2011 öppnade Sara Wennerström Solhaga stenugnsbageri i det lilla samhället Slöinge som ligger ca 17 km utanför Falkenberg och förra året slog hon upp dörrarna till Borgmästargården kafè och konditori i Falkenberg. I april träffade jag Sara på Borgmästargården och jag kunde direkt placera Borgmästargården i den högsta divisionen bland kvalitetsfik. Det visade sig månaden efter att jag inte var helt fel ute då de vann White Guide Cafés kategori Årets Stjärnskott.

Men det var inte där allt började utan i Slöinge där familjen köpte ett sommarhus 2008. Efter några år med renoveringar och en utbildning till hantverksbagare för nestorn Jan Hedh så slog hantverksbageriet upp portarna 2011. Bageriet blev snabbt populärt bland ortsborna och de har under åren belönats med priser av både Skåneländska Gastronomiska Akademien och Hallands Akademi samt blivit nominerad till Årets Företagare i Falkenberg.

Vad skall du göra på semestern?
Oj, någon riktig semester har jag nog inte haft sedan Solhaga startade för sju år sedan. Det här var ju vårt sommarställe, och när vi flyttade hit och byggde om det till bageri blev det här med längre ledighet något vi bara kunde fantisera om. Falkenberg är ju en riktig sommarstad, så många av oss som bor här jobbar som mest när andra har semester. Jag gillar det, en massa folk kommer hit och är glada och avslappnade. Själv tar jag ett par veckor på vintern istället och då brukar vi resa långt bort, de senaste åren till USA och Karibien. Nu i höst tänkte jag också vara ledig en del för att ägna mig åt vårt husbygge någon mil härifrån. Eftersom bageriet är öppet varje dag året runt, så behöver vi någonstans att ta vägen när vi är lediga.

Brukar du kunna koppla av helt från att baka under semestern eller ”fuskbakar” du?
Om det finns bra bröd att få tag på tycker jag att det är väldigt härligt att få äta det som någon annan har bakat. Annars brukar jag faktiskt fuska lite. Det är inte så att jag tar med mig surdeg överallt, men hittar jag mjöl, salt och en smula jäst i någons sommarstuga kan det lätt bli ett autolysbröd på poolish.

Vilka bakverk och bröd är dina absoluta favoriter? 
Svårt att säga, för det är utförandet som räknas tycker jag. Men jag skulle nog säga att en riktigt bra baguette slår det mesta. Sedan är jag mycket svag för prinsesstårta, jag älskar marsipan och grädde. Chokladbiskvi är en annan favorit för att det liksom händer mycket i en och samma tugga. Jag gillar kombinationen av hårt skal, mjuk kräm och seg botten.

Vad ville du bli när du var liten? 
Jag ville bli författare och sedan popstjärna. Jag och en kompis hade ett band och var med i olika talangjakter. Sedan bytte jag till konstnär. Alla mina yrkesdrömmar gick ut på att få skapa och göra ett avtryck på något sätt. Men att det skulle bli som bagare hade jag aldrig i livet kunnat gissa.

Vad inspirerar dig i livet?
Naturen är min största inspiration. Jag älskar att gå långa promenader och vara i min trädgård. Gräva och fixa med odlingarna, jag kommer alltid på nya idéer när jag får vara ifred där. Jag inspireras också av människor som gör fantastiska saker. Vi har ett väldigt fint matkollektiv här i Falkenberg med en massa kreativa personligheter. En av mina favoriter är Mikael Jidenholm på Ugglarps Grönt, som brukar komma till bageriet med udda råvaror och så gör vi något av det. Knäckebröd på alger eller granbark, snaps på hallonträ, småkakor på kvickrotsmjöl. Ofta blir det gott, ibland inte. Men vi lär oss alltid något.

Vad får dig att skratta?
Min man Ante, han är väldigt rolig faktiskt och överraskar mig jämt fastän vi varit ihop i mer än tjugo år. Det blir också en del skratt när barnen får visa upp sina bästa Youtube-klipp. Kanske inte alltid för att klippen är så roliga egentligen, men för att barnen har så kul.

Vad har du för dold talang? 
Musik. Jag är bra på att arrangera låtar, spela cello, piano och jag kan leda en kör.

Nämn tre saker du absolut inte kan vara utan.
Piano, yogamatta och mina Adidas Air Boost, i dem kan jag gå hur långt som helst och göra superlånga arbetspass utan att bli trött i fötterna.

Har du några favoritplatser i landet som du gärna besöker?
Jag åker gärna söderut till Skåne, kanske för att det påminner mig om mitt andra hemland Danmark, min mamma kommer därifrån. Kullen och Nimis är fantastiskt, när vi var där senast träffade vi på Lars Vilks som var där och spikade på sitt konstverk. Tycker också väldigt mycket om Västkusten, hade jag haft tid hade vi nog skaffat en båt för att kunna segla i Göteborgs skärgård och norrut. Gillar också att besöka museer av alla de slag, ett av mina favoritställen är Hallwylska museet i Stockholm. Det är något väldigt speciellt med att kliva in i någon annans hem, i en annan tid.

Vad är din favoritmaträtt? 
Köttfondue med potatisgratäng och sallad, av nostalgiska skäl. Hela min uppväxt är präglad av denna rätt. Doften av gratängen i ugnen som blandades med T-röd när brännaren tändes under grytan och ljudet av vuxna på gott humör. Jag tyckte alltid det var så festligt när alla satt där med sina spett och doppade i samma gryta. Och det tycker jag fortfarande!

Du bjuder på middag och skall imponera med en läcker efterrätt, vad bjuder du på?
Vi har en liten glassmaskin i bageriet, den släpar jag hem när det är middag. Perfekt att kunna förbereda smeten dagen innan, och så kör jag glassen precis innan servering. Spektakulärt, tycker framför allt barn och vuxna män. Oftast blir det vaniljglass i all enkelhet, med färska bär till. Och ibland gör jag glasstårta med ett par olika sorters glass och kanderade nötter. Men det kan också hända att jag hittar på något eget. Häromveckan hade vi stort kalas med tema tacos, och då gjorde jag en Caipirinha-sorbet på lime, rårörsocker och vit rom.

Har du några tips på mysiga favoritfik?
Jag önskar verkligen att jag hann åka runt mer, men det blir mest här i närheten. En favorit är Strömma Farmlodge utanför Varberg, det är en fantastisk miljö som är byggd från hjärtat. Feltds Bröd & Konfekt i Halmstad gör väldigt fina saker, senast fick jag en nyspritsad semla som var helt enastående. I Göteborg dricker jag allra helst kaffe på da Matteo. I Stockholm går jag alltid till Petrus och hälsar på, där är croissanterna makalöst bra. Nu senast var jag också på Fosch Artisan Pâtisserie, och där åt jag den godaste bakelsen någonsin, med choklad och hasselnöt.

Stort tack för din medverkan och ha en avkopplande sommar:)

Sara Wennerström
Ägare
Solhaga stenugnsbageri
Adress:
Ågatan 2, Slöinge
Hemsida Solhaga: Här
Facebook Solhaga: Här
Instagram Solhaga: Här

Borgmästargården Kafè & Konditori
Adress:
Storgatan 31, Falkenberg
Hemsida Borgmästargården:
 Här
Facebook Borgmästargården: Här
Instagram Bogmästargården: Här

Sara Instagram: Här
Sara blogg: Här

Tidigare publicerade gästinlägg ”I hängmattan med”
Ronny Latva, RC Chocolat
Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri

2016 års samtliga inlägg kan du läsa här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.