Nu är de här igen – semlorna

Hem Aktuellt Nu är de här igen – semlorna

Då kan vi så sakteligen börja städa ut julen och säga hej då till pepparkakor, saffransbullar, lussekatter och vörtbröd och i stället hälsa semlan välkommen. Eller är det för tidigt? I Stockholm brukar semlan göra sitt breda intåg först efter den 8 januari men runt om i övriga landet börjar det bli premiär för semlorna har jag noterat på sociala medier.

Under tre år testade jag semlor i Stockholm och det blev oftast 45 stycken semlor från lika många bagerier och konditorier men i år blev det inget test. Orsaken till att jag valde att avstå var dels för att jag genomförde ett uppdrag hos branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer och dels för att det i år vimlade av tester.

Semla från Valhallabageriet – Robbans bästa semmeltest 2015

Anledningen till att jag startade mina tester för flera år sedan var att jag tyckte att de flesta testerna var dåliga, för att inte säga urusla. Vilket jag tycker än idag.

Testerna jag genomförde var oerhört tidskrävande och jag valde att köpa semlorna själv och inte få dem budade till mitt hem. På så vis kunde jag själv bestämma tidpunkt och dag för inköpen. Samtliga semlor i testet inhandlades mellan klockan 13.00-15.00 och inga semlor testades efter klockan 17.00. Varje dag köpte jag två semlor från olika bagerier/konditorier. Jag fotade dem både i sin helhet och när de var delade. Därefter granskade min fru Annie och jag dem samt genomförde smakprov. Betyg sattes och så skrev jag ett omdöme. Därefter valde jag ut foton som såg bra ut och redigerade sedan allt i publiceringsverktyget WordPress. Samma procedur upprepades sammanlagt 45 gånger.

De semlor som hade fått fyra stjärnor i vår bruttolista testades sedan om, vilket innebar nytt inköp för att därefter säkerställa slutgiltig rankingplacering.

Det som tog tid var inköpen och alla som bor i Stockholm känner till vilken tid det tar att förflytta sig från punkt A till B. Att ta mig från ena sidan av stan till den andra bara för att köpa en semla tog oftast runt en timme!

Under de tre åren jag genomförde semmeltestet så vann Dessert & Choklad Stockholm samtliga år med sitt upplägg “spritsade a la minute” med ljuvligt god katalansk mandelmassa. Testerna finns inte längre på nätet då jag valt att plocka bort dem från offentlighetens ljus. Det enda test jag valt att behålla offentligt är förra årets kanelbulletest som du finner här.

Semla från Dessert & Choklad Stockholm

År 2016 testade jag 45 stycken semlor och nedan finner du topplaceringen från det året.

onebit_44onebit_44onebit_44onebit_44onebit_44
Dessert & Choklad Stockholm

onebit_44onebit_44onebit_44onebit_44onebit_45
Brunkebergs Bageri
Vete-Katten

onebit_44onebit_44onebit_44onebit_44
Enskedeparkens Bageri
Green Rabbit
Haga Tårtcompani & Bageri
Lindeberg Bageri & Konditori
Magnus Johansson Bageri & Konditori
Spånga Konditori
Söderbergs Bageri
Tössebageriet
Älvsjö Konditori & Bageri

Varje år smällde jag i mig runt 65-70 semlor under en månad och min trivselvikt fick sig en törn😉I år blev det inte så många semlor men några hann jag med att äta och ett bageri som producerar riktigt bra semlor är Lillebrors på Rörstrandsgatan. Även bageri Lundmark i DN-huset hade goda semlor tidigare i år.

Bland hybriderna var det prinsessemlan som tog hem priset i år och jag åt en sådan på Vansbro konditori men den var alldeles för sötsliskig för min smak. Återstår att se vilken hybridsemla som kommer att synas överallt denna vinter!


Vackra prinsessemlor från Vansbro konditori

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.