Gästbloggare: Per Bäckström, Wienercaféet

Hem Gästbloggare Gästbloggare: Per Bäckström, Wienercaféet

Hösten närmar sig med stormsteg och utomhusserveringarna töms på folk. Det finns ändå en tjusning med hösten då naturen byter skepnad och skapar en fantastisk färgprakt. Jag har de senaste åren allt mer börjat gilla den här årstiden. Tidigare tyckte jag hösten stod för vemod och slutet på den varma årstiden och början på den eviga vintern! Det underlättar även att jag börjat ge mig ut i naturen för att fotografera (du kan se mina foton här) och att ta långa härliga promenader i skogen är för mig meditativt. Hösten är även startskottet för Afternoon Tea-säsongen för många ställen, du har väl inte missat min guide där jag listat de som erbjuder denna så klassiska engelska tradition! Anrika Wienercaféet erbjuder Afternoon Tea både med eller utan bubbel och deras utbud finner du här. Den som ansvarar för att utbudet ständigt håller högsta klass på Wienercaféet är Per Bäckström som nu dessutom är aktuell med sin första bok. Läs mer och ta del av ett av recepten från boken.

12007151_10153558442313617_1194110415_n

 

Hej alla glada
Tiden går och ingen är gladare än jag. Den som väntar på något gott stämmer ju verkligen in på mig och det yrke jag valt, väntan på att bullar ska bli klara, en kräm eller pannacotta som kokar på spisen.

Just nu är det en milstolpe som väntar och jag pratar naturligtvis om min bok: Konditorns Bakverk som kommer ut i slutet av denna månad. Min vän Martin Lehnberg (som är kock) och jag har sedan april förra året jobbat ihop med boken. Martin har tagit alla fantastiska bilder och nu är den äntligen klar.

Känslan är underbar för jag har länge velat göra detta och äntligen har min dröm blivit verklighet. Att få baka och dela med mig av allt gott till alla som kommer till Wienercaféet varje dag är en härlig känsla. Nu får jag ge alla en chans att bli duktiga hemma i köket och förstå det fantastiska som jag jobbar med. Jag har alltid delat med mig av mina kunskaper och hållit i en massa kurser till både hemma-konditorer och folk inom restaurang- och konditoribranschen vilket har gjort mig glad och gett mig en massa energi till att alltid bli bättre.

I boken ger jag en massa tips om hur du lyckas med dina bakverk och jag har skapat en mejladress för olika frågor där jag svarar i mån av tid men lovar att kolla varje dag. Jag vill att de som köper min bok skall känna att jag finns med dem i köket:). Här följer ett recept på gelèhallon från min bok: Konditorns Bakverk.

12023076_10153558442318617_1666839160_n

Geléhallon (cirka 40 stycken)

 • 80g hallonpuré eller färska hallon
 • 180g strösocker
 • 72g vatten
 • 60g glykos
 • 14g gelatin blad
 • 3g citronsyra
 • 10g vodka

Redskap

 • 2 kastruller
 • Bytta till gelatin
 • Slickepott
 • Silikonformar

Så här gör du

Dag 1
1. Blötlägg gelatin i kallt vatten
2. Citronsyran löses i vodkan
3. Väg upp hallonpuré (eller färska hallon) i en liten kastrull och värm försiktigt till 80 grader
4. I en annan kastrull vägs socker, vatten och glykos, kokas till 140 grader
5. När sockerkoket kommit upp till 140 så tillsätter du hallonpurén försiktigt och rör om och kokar till 120 grader
6. Tillsätt gelatinet som vattnet kramats ur
7. Sist tillsätts citronsyran som blandats med vodkan
8. Fyll direkt i formar för smeten börjar stelna direkt
9. När formar är fyllda så väntar man ett par minuter sedan strös ytan med strösocker
10. Låt stå till nästa dag för att stelna

Dag 2
1. Lossa dina geléhallon från formarna och rulla i strösocker
3. Förvaras i påse eller lufttät burk i rumstemperatur, ej i kyl då blir de blöta

Hoppas vi ses snart igen!
Per

untitled

Tidigare publicerade gästinlägg från Per
Så gör du vaniljpannacotta och hallongel
Så gör du citron- och vaniljkräm
Semlor och kommande boklansering
Så gör du macarons med italiensk maräng 

Per Bäckström
Produktchef och kreativ ledare
Wienercaféet
Tel: 08-684 23 852
E-post: pastrychef36@live.se
Hemsida: här
Wienercaféet Instagram: här
Per Instagram: här

Per Bäckström är chefskonditor och produktchef på Wienercaféet i Stockholm som även levererar bakverk, desserter och bröd till ett flertal välkända restauranger i Stockholm so exempelvis Prinsen, Villa Godthem, Le Rouge, Trattorian, Zink Grill, Le Bar, Orangeriet, Bar Burger Café och Café Milano. Per tog brons i Årets konditor 2014 och vann tredjepriset i TV-programmet Dessertmästarna 2013.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.