I hängmattan med Maria Printz, Printz bageri

Hem I hängmattan med 2017 I hängmattan med Maria Printz, Printz bageri

Printz är ett urmysigt hantverksbageri som slog upp sina portar 2010 i Stallarholmen som ligger mellan Strängnäs och Mariefred och det var Maria Printz och två andra företagare på orten som beslöt sig för att starta bageriet. Med åren har företaget växt till sig till tio anställda samt att de driver en liten brödbutik i Eskilstuna. Men någon kedja kommer de inte bli utan fortsätta verka småskaligt och med att utveckla samarbeten med lokala aktörer. Maria som är utbildad kock drev tidigare en gourmetrestaurang och därefter hade hon hon en cateringfirma innan hon blev med bageri.

Maria är också initiativtagare till den årliga Korv & Brödfestivalen tillsammans med Sörmlands Matkluster och köttbutiken Millert & Dahlèn. Det är en festival som sedan fem år tillbaka i tiden arrangerats under mars månad och som brukar locka flera tusen nyfikna och hungriga deltagare. Festivalen är också ett tillfälle att lära ut och då brukar Edlrimner arrangera olika spännande aktiviteter.

Vad skall du göra på semestern?
Under tio dagar flyr jag undan allt och beger mig till Frankrike med min sambo.

Brukar du kunna koppla av helt från att baka under semestern eller ”fuskbakar” du?
Jag fuskbakar aldrig. Däremot är det fruktansvärt kul att laga mat. Är fortfarande mycket mer kock än bagare😉

Vilka bakverk och bröd är dina absoluta favoriter? 
Mitt bästa bröd är ett kumminbröd av rågsikt och vete vi kallar för Klaus Kummin efter min tyska pappa Klaus. Förlagan är ett bröd som bakades på Frommes tyska bageri i Stockholm på 70–80 talet. Min pappa åkte lätt 15 mil någon gång i månaden för att bunkra ”tyskis” som vi kallade brödet. När han kom hem var det strid på kniven att få äta skalken med den lilla gula fastlimmade etiketten ”Frommes”.

När vi startade Printz Bageri 2010 hade vi en tysk bagarmästare som jobbat på Saltå Kvarn som första läromästare. Efter min beskrivning av smak, utseende, textur av ”tyskisen” kunde Roland Weber hjälpa oss att återskapa ett recept som snuddar originalet. Är honom evigt tacksam! Nu bakar vi brödet till alla årets stora högtider och för att vara helt ärlig så äter vi upp största delen själva:)

En dag fick vi ett mail från en man som hade exakt lika dan barndomsupplevelse av Frommes tyska limpa som vår familj. Han beställde omedelbart ett stort antal bröd som delades ut i hans familj. Sånt gör mig glad!

Vad gäller bakverk älskar jag riktigt kryddiga veteskorpor med riktigt grov kardemumma, anis och pomerans till en kopp gott te. I övrigt har jag svårt att motstå en riktigt fint gjord hetvägg i djup tallrik med varm mjölk.

Vad ville du bli när du var liten? 
Jag ville bli brovakt på Stallarholmsbron. Varför då, jo därför att det lilla huset mitt på bron såg så mysigt ut med fönster på tre sidor, med ett litet skrivbord och en lampa som lyste så hemtrevligt över bordet. Överskådligt rike. Dessutom fick ju brovakten bestämma när bron skulle öppnas och stängas:)

Vad inspirerar dig i livet?
Konst, färg, form, miljöer, samarbeten med andra, naturen.

Vad får dig att skratta?
Har nog ärv en slags kärv finsk humor från min mamma som utgår mycket ifrån mina egna tillkortakommanden. När jag klantar mig, tar fel, hamnar helt off typ.

Vad har du för dold talang? 
Jag är grym på att köra bil i stora städer. Har ett lokalsinne som sällan sviker mig, fickparkerar som en gud. Skulle lätt bli taxichaufför om min nuvarande karriär skulle braka ihop😉

Nämn tre saker du absolut inte kan vara utan.
Ju äldre jag blir desto färre prylar verkar nödvändiga så det blir helt klart mina tre barn och min bil.

Har du några favoritplatser i landet som du gärna besöker? 
”Ljudgropen” i västra hamnen i Malmö gillar jag skarp. En rund gräsklädd jordbank med inbyggd musik för vila och umgänge.

Vad är din favoritmaträtt? 
Ok, det här var svårt….så mycket jag verkligen älskar att äta……men måste lyfta fram kålpudding med rårörda lingon. Kålen skall vara ordentligt smörstekt med sirap och en aning kummin och fläskfärs av någon glad gris. Kokt skalpotatis ät ett måste till.

Du bjuder på middag och skall imponera med en läcker efterrätt, vad bjuder du på?
Helt klart ”Randig vinbärskräm”. En efterrätt som finns i vår familj och varit en traditionell födelsedagsefterrätt för dem som fyller år under högsommaren. Rårörda vita, röda och svarta vinbär som råmosas med lite socker och varvas helt enkelt i glas med äkta vaniljkräm av den styvare sorten.

Har du några tips på mysiga favoritfik? 
Café Gula Huset i Visby är det hak som senaste året gjort störst intryck på mig. Fruktansvärt mysig liten gård med ett alldeles lagom stort sortiment och en passionerad innehavare med sina gamla föräldrar i huset, sånt gillar jag.

Grassagården i Strängnäs är också en helgjuten upplevelse med en innehavarinna som gör storverk i en frimärksstor lokal där beredning, bakning och kassa samsas.

Vintervikens Trädgårdskafé i Gröndal är en mycket speciell plats där upplevelsen av fin ekologisk mat och dryck vävs ihop ideologiskt med den kollektivt skötta stadsnära trädgården ständigt i utveckling. Människorna bakom diskarna är nyckeln för att jag skall återkomma och trivas, kanske till och med ibland viktigare än själva bakverken. Av samma anledning säger jag också stolt Printz Bageri.

Hur ser de närmsta framtidsplanerna ut för er?
I höst startar vi en ny brödbutik i centrala Södertälje. Vi älskar tanken med den lilla kvartersbutiken med hög stammisfaktor där du köper ditt bröd av kunnig och passionerad personal som har full koll på hur och var bröden bakas, där du kan ta en kaffe o macka av fina lokala råvaror. Vi har ju redan en sån liten pärla i Eskilstuna! Vi bygger också ut vårt kafé med flera sittplatser i Stallarholmen och ett hett efterlängtat litet beredningskök.

Sedan 1 maj i år har vi slutat leverera bröd till centrala Stockholm. I stället vill vi bli starkare i Sörmland utmed den linjen vi kör idag. Vi vill sälja mera själva och skicka fler och fler kunder till själva ”moderkakan”, bageriet i Gula Industrihuset i Stallarholmen. Här bubblar det av evenemang:  Korv & Brödfestivalen, pizzakvällar, Vintagefestival, Kreativ Marknad och andra event. Stallarholmen är full av kreativa krafter och att bidra till lokal utveckling är en utav våra drivkrafter.

Stort tack för din medverkan och ha en avkopplande sommar:)

Maria Printz
Ägare
Printz bageri
Adress:
Brogatan 21, Stallarholmen, Kungsvägen 8, Eskilstuna (brödbutik)
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

Tidigare publicerade gästinlägg ”I hängmattan med”
Daniel Lindeberg, Daniel Lindeberg Bageri & Konditori
Joel Lindqvist, Mat- & Chokladstudion
Sara Wennerström, Solhaga stenugnsbageri och Borgmästargården
Ronny Latva, RC Chocolat
Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri

2016 års samtliga inlägg kan du läsa här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.