I hängmattan med Petrus Jakobsson, Bageri Petrus

Hem I hängmattan med 2017 I hängmattan med Petrus Jakobsson, Bageri Petrus

Bageri Petrus tillhör en av mina absoluta favoritbagerier och har så gjort ända sedan de tog över lokalen från Bästa bageriet 2012. Det lilla mysiga hantverksbageriet ligger på Swedenborgsgatan 4 på Södermalm och drivs av Petrus och Alexandra Jakobsson. Det jag gillar med Petrus är lekfullheten och experimentlustan vilket gör att det ständigt produceras fram nya spännande bakverk.

De senaste två åren har Petrus rankats som landets bästa bageri av White Guide Café och det är ingen tillfällighet. Petrus är ett toppenbageri och trots alla framgångar så behåller de fötterna på jorden och visar upp stor ödmjukhet.

Ett sätt att ständigt utvecklas är att se vad kollegorna i branschen har för sig. Tack vare sociala medier är det enkelt att få sig en titt på delar av utbudet från ett bageri/konditori i Ystad likväl som i Kiruna. Men det är ändå något helt annat att fysiskt med jämna mellanrum besöka olika bagerier/konditorier för att skapa sig en omvärldsbevakning som i sin tur kan ge upphov till nya spännande bröd och bakverk. Jag vet att Petrus brukar besöka kollegor i branschen och det tror jag är en nyttig erfarenhet.

Vad skall du göra på semestern?
Vi stänger bageriet i fem veckor och sticker från stan hela semestern. Vi har i ett par år lånat min frus farmors sommarhus på västkusten (Bovallstrand) och hängt där hela semestrarna med klassiska semestersysslor som bada, åka båt, fiska, plocka blåbär och äta glass. Så lyxigt att bo i hus med tre innerstadsbarn i fem veckor!

Någon vecka brukar vi dra runt med bilen och hälsa på vänner i Falkenberg, Halmstad och Höganäs så det blir det säkert i år med.

Brukar du kunna koppla av helt från att baka under semestern eller ”fuskbakar” du?
För mig är bakning avkoppling och jag älskar bröd för mycket att vara utan det så jag bakar något i stort sett varje dag. Kakor, bullar, croissanter och bröd, det finns alltid något i kylen som jäser.

Vilka bakverk och bröd är dina absoluta favoriter? 
Bakverk, jag tycker katalan är ett mäktigt bakverk, vackert, mycket hantverk, syra, sötma, frasig, mjuk, sälta, rostade och brända toner. Det är ett bakverk som ska ätas med lite vördnad och inte för ofta. Bullar däremot är mer alla dagar i veckan bakverk som alltid vinner i längden.

Bröd, jag älskar alla sorters bröd när det är bra bakat, men surdegsbröd är det som bagarhjärtat klappar mest för. Smakmässigt, hälsa och processen är mer levande och det håller sig färskt länge.

Vad ville du bli när du var liten?
Jag ville bli en serietecknare för Kalle Anka & Co var mitt drömjobb. Jag satt ofta hemma och hittade på egna Kalleserier

Vad inspirerar dig i livet?
Typ allt😉

Vad får dig att skratta?
Barn får mig att skratta väldigt mycket.

Vad har du för dold talang? 
Jag kan göra ganska många kroppsljud. Tänk prutta i armhålan men typ överallt och andra ljud. Har till och med haft ett inövat medley i tonåren som jag showade med för att imponera på tjejer:)

Nämn tre saker du absolut inte kan vara utan.
Kan nog bara komma på kaffe, även om det vore rätt trist utan bröd så tror jag att jag skulle klara mig utan det.

Har du några favoritplatser i landet som du gärna besöker? 
Stockholms skärgård! Vi sålde vår segelbåt för några år sen och hänger på västkusten hela somrarna nu, men jag kan längta ut i Stockholms skärgård igen även om Bohuslän är helt fantastisk.

Vad är din favoritmaträtt? 
Stekt strömming med mos. Jag önskade alltid det när jag var liten på mina födelsedagar. Givetvis för att det var så gott men också för att reta mina systrar som inte tyckte om det.

Du bjuder på middag och skall imponera med en läcker efterrätt, vad bjuder du på?
Sju sorters kakor.

Har du några tips på mysiga favoritfik? 
Jag har bättre koll på bagerier än mysiga fik även om jag älskar att stanna vid skyltar som kaffestuga, hembygdsgård eller loppis med café när vi är ute och kör på sommaren.

Stort tack för din medverkan och ha en avkopplande sommar:)

Petrus Jakobsson
Delägare
Bageri Petrus
Adress:
Swedenborgsgatan 4b
Instagram: Här
Petrus Instagram: Här

Tidigare publicerade gästinlägg ”I hängmattan med”
Mattias Ljungberg, Tössebageriet och MR Cake
Karl Mattsson, Vallentuna stenugnsbageri
Maria Printz, Printz bageri
Daniel Lindeberg, Daniel Lindeberg Bageri & Konditori
Joel Lindqvist, Mat- & Chokladstudion
Sara Wennerström, Solhaga stenugnsbageri och Borgmästargården
Ronny Latva, RC Chocolat
Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri

2016 års samtliga inlägg kan du läsa här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.