Då har det åter blivit dags för mig att presentera min årliga nyårskrönika där jag tycker till om allt som rör det gångna fikaåret. Krönikan som jag startade upp för cirka nio år sedan brukar vara det mest lästa inlägget under året vilket givetvis är trevligt.

I år har det hänt massor av roliga saker i mitt yrkesliv och det startade vid årsskiftet där jag påbörjade ett uppdrag på Regeringskansliet under Sveriges EU-ordförandeskap där jag ansvarade för måltider och fika. Och när väl det arbetet väl tog slut sista augusti så blev jag projektledare för Pralin-SM som gick av stapeln under Sthlm Food & Wine och Bak- & Choklad på Stockholmsmässan. Och parallellt med det uppdraget så blev jag tillfrågad om jag ville vara med och driva Gastronord-mässan, vilket jag tackade ja till. Det arbetet pågår fram till mitten av april då jag åter är öppen för uppdrag. 

Så häll upp en kopp kaffe, sätt dig bekvämt och läs mina reflektioner av fikaåret 2023.

Foto: Ricardo Loaiza för Unsplash

Årets fikastad 
I år utser jag inte en stad utan tre. Nämligen Alingsås, Uppsala och Linköping. Det fullkomligen vimlar av bra fik i dessa tre städer och många håller väldigt hög nivå. Det är dessutom tre vackra städer med gångavstånd mellan alla fik.

Årets fikaupplevelse
På en äng omgärdat av exklusiva hus strax utanför Trosa finner du Tarte Tatin cafè vars ägare Erik Hedenstedt låtit rulla in en cirkusvagn där magiskt goda äppelpajer erbjuds. Kafévagnen omgärdas av ett klassiskt franskt kastanjestaket samt en länga butiksbodar där man bland annat kan handla blommor, antikt, inredning och linnekläder. En given fikadestination för min fru Annie och mig varje sommar.

Årets charmigaste
Att en tidig sommarmorgon få avnjuta en kopp kaffe och en rykande färsk bulle samtidigt som fåglarna sjunger och bina surrar i den vackra miljön vid Enskedeparkens bageri.

Årets äntligen
Camilla Hamid öppnade till mångas glädje upp Sweets by Camilla den 17 oktober i Sankt Eriksplan/Stockholm och köerna har ringlat långa sedan dess.

Årets karusell
Brödkarusellen som Stefan Berg och Sven-Gunnar Appelgren byggt på bageri Lillebrors. Så otroligt tjusigt snickeriarbete.

Årets tråkigaste 
Dessvärre har många bagerier och konditorier runt om i landet kämpigt nu. Min uppmaning är att be dig handla bröd och fikabröd hos din lokala bagare istället för i mataffären. De stora matkedjorna går i regel väldigt bra ekonomiskt så då är det bättre att stötta småföretagarna när det kommer till bröd, sötebröd och kondisvaror. Om du inte stöttar dem så kanske det finns risk för att ditt fina och charmiga kvartersbageri inte finns kvar inom kort!

Dessert från EU-ordförandeskapets första möte i Kiruna 12-13 januari.

Årets konditor
Linda Dahl, Operakällaren, tog hem guldmedaljen i tävlingen Årets konditor och med temat “Old School” hade de tävlande sju timmar på sig att skapa tre olika delmoment: fyra tårtor, tolv stycken éclairer och tio stycken kondisbitar. Som extra utmaning fick finalisterna i år en hemlig råvarukorg med smaksättare och råvaror som skulle användas i éclairerna. Läs mer om tävlingen här.

Årets macka
Saga Thyrberg från Villa Källhagen levererade året bästa macka då hon tog hem Mack-SM som arrangerades på Sthlm Food & Wine och Bak- & Choklad på Stockholmsmässan. Hennes macka har sin grund i ett grötbröd, där gröten har ersatts av ris. Det har därefter toppats av en kyckling som marinerats i miso, soja, gochujang och vitlök, en wasabipesto, misoslaw och picklade morötter. Pricken över i:et är toppingen av friterade risnudlar som står för crunchen. Läs mer om tävlingen här och spana även in mackrecept från tidigare år.

Årets pralin
Ida Norinder, Ett kilo socker, från Motala kammade hem Pralin-SM som arrangerades på Sthlm Food & Wine och Bak- & Choklad på Stockholmsmässan. Juryns motiveringen löd: ”Två väldigt vackra och stilfulla praliner där textur och lenhet i fyllningarna gav rätt konsistens till rätt fyllning. Tunna och fina skal gjorde så att smakerna kompletterades bra. Vinnaren höll ihop sina fina berättelser med hjälp av pralinerna.”. Läs mer om tävlingen här.

Årets glassmästare
Glass-SM arrangerades i år på Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan och totalvinnaren blev Gelaterian i Göteborg. Läs mer om årets tävling här. Glass-SM är en tävling som arrangeras av Stockholmsmässan i samarbete med konditorn Tony Olsson. 2024-års Glass-SM arrangeras 9 april på Gastronord/Stockholmsmässan.

Årets kombo
Lingon smaksatt med tjärsirap, ja, där har du Nobelmiddagens mest omtalade snackis levererad av konditorn Annie Hesselstad. Nobeldesserten bestod av bakad chokladkräm med kompott gjord på lingon från Mockträsk utanför Boden, smaksatt med tjärsirap. Till det serverades en chokladsablé och lingonsmörkola, samt maränger och kräm gjorda på lingon och en frisk parfait på crème fraiche. Läs mer här.

Bakverk från ett av de bilaterala mötesrummen på Steninge slott. EU-USA ministermöte, rättsliga och inrikes frågor. 20 juni med Justitiedepartementet.

Årets mest prestigefulla uppdrag
Att få äran att ansvara för måltider, dryck och fika på Regeringskansliet (SES23) under Sveriges EU-ordförandeskap är ett minne för livet för mig. I mer än sju månader jobbade jag främst med UD och dess möten med att säkerställa måltider, dryck, fika, underhållning och kringarrangemang. Ministrar från hela EU har besökt ordförandeskapet och även ministrar och vice ministrar från Ukraina har närvarat på en del möten. Även ministrar från USA har medverkat då det arrangerades en del Nato relaterade möten. I maj arrangerades även EU Indo-Pacific Ministerial Forum där mötets syfte var att stärka partnerskapet mellan EU och regionen kring Indiska oceanen och Stilla havet. Ordförandeskapet roterar mellan EU:s 27 medlemsländer var sjätte månad och senast Sverige arrangerade ordförandeskapet var 2009 (arrangör även 2001). Nästa gång Sverige ges möjlighet att stå som arrangörsland är om cirka 13-14 år men troligtvis får vi vänta lite längre än så då det kan tillkomma nya medlemsstater. Då lär jag vara för gammal för att medverka men minnet från 2023-års ordförandeskap kommer leva kvar för evigt. Att få medverka på ett EU-ordförandeskap är prestigefyllt och det är få förunnat att bli utvalda. 

Årets Pralin-SM
Nästan direkt efter EU-ordförandeskapet kontaktade konditorn Gustaf Mabrouk mig och frågade om jag ville hjälpa till med årets Pralin-SM. Efter lite betänketid så hoppade jag på uppdraget och arbetet sattes igång direkt. Tävlingen är relativt ny och arrangerades för andra året på Sthlm Food & Wine och Bak- & Choklad på Stockholmsmässan i november. Tävlingen flöt på bra och finalisterna var mycket nöjda med arrangemanget. Inför 2024-års tävling kommer anmälan att startas upp betydligt tidigare och för dig som vill vara med och tävla, håll utkik på Pralin-SM på Instagram för aktuella nyheter och startdatum för anmälan.

Gastronord 2024
I samband med att jag blev projektledare för Pralin-SM fick jag även förfrågan om jag ville bli operativ projektledare för Gastronord-mässan. Det är en fackmässa för mat och dryck som gått av stapeln ända sedan 80-talet och som lockar branschföreträdare inom HoReCa (hotell, restaurang, catering och omfattar hela foodservicebranschen) till Stockholmsmässan. Gastronord har ett par svajiga år bakom sig men nu har en förändringsresa påbörjats för att säkerställa att mässan åter blir en självklar mötesplats för branschen. Och det med mig vid rodret😉Bageri och konditori kommer att vara en del av mässan, liksom Glass-SM. Så om du jobbar inom branschen, håll då koll på hemsidan (agenda läggs upp i mitten av januari) samt på Glass-SM på Instagram

Dessert från ett av EU-mötenas middag på Sigtuna stadshotell som jag ansvarade för.

Årets konsumentupplysare 1
Johannes Cullberg fortsätter att på ett pedagogiskt och begripligt sätt upplysa konsumenter om bra produkter med schyssta ingredienser.

Årets konsumentupplysare 2
Brödinstitutet värnar om bröd och spannmål och slår hål på myter och skrönor genom att luta sig mot vetenskapliga rön.

Årets Gotlandsbröd
Rågmjöl, öländskt lantvete, sirap och pomerans. Thats it, inget hokus pokus, bara ren och skär kärlek från Järna bageri.

Årets öppning
Pelle och Marie som driver kafé i kulturbyn Viby i Sigtuna öppnade i somras en brödbutik på Stora gatan i Sigtuna. En brödbutik jag varmt kan rekommendera med supergoda bakverk och bröd.

Årets museum
Bedros Kabranian & Frida Bäcke driver sedan 2019 Socker Sucker där varje bakverk ser ut som vackra museiföremål. Eller som de själva säger, här erbjuder vi ”value for calories”.

Årets godaste focaccia 
Levererad Thomas Hulldin, delägare, Steninge bruk. Vi hade en hel del middagar på Steninge bruk under EU-ordförandeskapet och Thomas egengjorda focaccia var omtalad och något som jag alltid längtade till när jag var där. Jag fick till och med en egen brödkorg då jag alltid brukade äta upp allt som kom i min väg😉Jag kan varmt rekommendera deras brunch som är magiskt god. Thomas är delägare av Granero Gruppen (Steninge bruk, K4 Pampas, Kolmilan, Ocra, Granero Bakery). På Gastronord i april kommer Thomas tillsammans med sin vän Johan Sörberg att diskutera utmaningarna med att hitta kompetent personal och att kompetensutveckla befintlig personal inom restaurang- och bageribranschen.

Kan jag be om att få ditt recept?
Att hålla hårt på ett recept år 2023 är ett skämt. Det unika sitter inte i själva receptet utan i de utvalda råvarorna och dess kvalité samt kunskapen hos bagaren/konditorn. Tack och lov råder stor öppenhet bland bagare och konditorer på många håll runt om i landet där man gladeligen delar med sig av recept. Dessvärre finns det fortfarande bakåtsträvare och personer med negativa och konservativa åsikter – glädjande nog blir de allt färre. Delad glädje är dubbel glädje.

Mandelmusslor med hjortronsylt, vanilj-och mascarponemousse från Lindeberg bageri och konditori.

Årets vört
År efter år levererar Vallentuna stenugnsbageri den i särklass godaste vörtbrödet i Stockholm men även Ritornos vört är god. Det är bagaren och produktchefen Simon Lindgren som tidigare jobbade på Vallentuna stenugnsbageri som tagit med sig receptet och som nu erbjuder en vört som enligt min mening är minst lika smakrik och god som originalet. 

Årets pepparkakor
Ännu ett år där Bakeriets smakfyllda pepparkakor utklassar alla. Jag håller tummarna för att nya ägarna inte förändrar innehållet. I somras beslöt sig Anette Kruse för att sälja verksamheten som hon drivit ända sedan 2001. Bakeriet drivs numera av Eva von Heideken med familj på Fräkentorp, strax utanför Malmköping.

Årets godaste saffransbullar
Utan konkurrens Lillebrors saffransbulle som är som en poetisk och vacker dröm – magisk. 

Årets godaste saffransmazarin
Även i år är den från Vallentuna stenugnsbageri. Vilka smaker, dela gärna mazarinen och beskåda dess innankråm och härliga färg.

Glassmagasinet i Visby med 356 olika smaker.

Årets glassigaste urval
Glassmagasinet i Visby med 356 olika smaker. Jag besökte dem två gånger om dagen under ett EU-ordförandeskapsmöte jag arrangerade i juni för UD. Det borde instiftas lag på hur många glassorter man kan ha i sitt utbud! Det tar ju minst 30 minuter att välja ut de smaker man vill ha😉

Årets kö
När Johan Sörberg öppnar upp Svart/Verksatan på sin gård bland åkrar, skog och ängar hemma i Trantorp i Södermanland, ja, då bildas det kö. Det är rent surrealistiskt för mig som Stockholmare att se köbildning i typ skogen där folk med trånande blick är på jakt efter bröd och bakverk levererad av en mästerbagare. 

Årets varför?
En del bagerier som erbjuder pizza har fortfarande mycket att lära av hantverket. Om man använder exempelvis grönsaker och svamp på pizzan så bör de förstekas, annars blir de totalt smaklösa och snustorra. Många bagare har en del att lära av det italienska pizzahantverket för jag vet inte hur många gånger som min fru Annie och jag ätit smaklösa och intetsägande pizzor från bagerier (och från vanliga pizzerior skall tilläggas). En pizza är inte enbart en större brödbit med lite tomatsås och pyttelite ost som strös på. Det som adderas på pizzan bör hålla god kvalité och tillagas med kärlek och omsorg.

Årets sluta gnäll så jävla mycket
Sociala medier har många fördelar men ibland kan det gå överstyr. Vi konsumenter har blivit publicister och recensenter och dessvärre finns det en del troll som har som hobby att klaga, gnälla och förstöra för andra. Om inte ett fik har ett veganbakverk eller om en semla kostar +60 kr – måste man då skrika ut över hela världen hur urusla och dyra de är? Är det någon som i huvud taget skäller på en aktör som är för billig och ifrågasätter varför dom kan ta sådana låga priser? Om det inte passar, välj ett annat fik, hur svårt kan det vara? Varför i huvud taget ödsla energi på småsaker?

Fika från Sturehofs slottscafé.

Årets nej tack
Det är fortfarande inte okey att ha godis på bakverk såvida det inte är till ett barnkalas. Det är varken innovativt, kreativt eller nyskapande att addera små gröna grodor, gummisvampar eller gummibjörnar på bakverken. Låt stå!

Årets nästa år, kanske
Jag fortsätter att tacka nej till förlag som är på mig om att skriva en bakbok. Inte för att jag inte vill, utan för att det skall kännas rätt. En vacker dag kommer jag att ge ut en bok men timing och upplägg måste vara 100 procent rätt där jag vill att historia och stiliga foton skall varvas med recept på bakverk och bröd från småskaliga hantverksbagerier runt om i landet.

Årets tröttaste kommentarer
”Kaffe är för dyrt”. Nej, kaffe är inte för dyrt, snarare för billigt. 3-pack på pall för 100 kr i ett storköp nära dig är tokbilligt men också skräpkaffe. Kvalité och pris brukar gå hand-i-hand och det gäller även för kaffe.

Årets kaffetips
Vi svenskar dricker mycket kaffe och vi är ganska så traditionella av oss och testar gärna inte nytt. I mataffären köper vi helst samma sorts kaffe varje gång vi handlar och det får gärna vara billigt. Min uppmaning är att gå utanför din trygghetszon och våga testa andra kaffesorter än vad du brukar dricka. Kaffe är som vilken annan dryck som helst, det finns en uppsjö med olika smaker, sorter och prisklasser så det gäller att hitta rätt. Det bästa är att leta upp en välsorterad affär med kunnig personal. Personligen testar jag gärna små rosterier runt om i landet som jag besöker alternativt köper på nätet hos respektive rosteri alternativt hos aktörer som samlar flera leverantörer exempelvis kaffecompagniet och baristashopen

Årets kalla kaffe
Våga köra kallbryggt kaffe (cold brew) med jämna mellanrum. Gott som tusan och en bra bryggningsmetod om man har en känslig mage. 

Årets kaffedrink
1/2 dl kall espresso, 2 cl vodka, 2 cl Kahlua, lite is. Skaka och häll upp i cocktailglas. Kaffebönor till dekoration. Enkelt och gott.

Årets no-no
Gingerbread latte, tomtelatte, tomte frapino, chailatte med vispgrädde och kanelsirap – snälla, det är inte kaffe, det är något slags godistrams som smakar artificiellt och urk.

Fika hos Johan & Nyström, Södermalm.

Årets tack för allt 1
Konditorn och kocken Joel Lindqvist som drev Mat & Choklad i Malmö, stängde i oktober igen verksamheten. Orsak till stängning, det tuffa läget som pågått under en längre tid med höga priser på råvaror, el, emballage, transporter och ovanpå det dyrare lån då räntorna ökat kraftigt. Joel är numera chokladmästare på Malmö Chokladfabrik.

Årets tack för allt 2
Efter 15 år stängde Anna och Robert Schweitz ned Annas Hembageri i Mariefred under julhelgen. Jag kommer väl ihåg när Annie och jag besökte dem i den lilla röda stugan nära järnvägsstationen där bageriet först låg innan de flyttade verksamheten till centrala Mariefred. Det har varit en fröjd att få lära känna Anna och Robert och jag håller tummarna för att de i framtiden öppnar upp något i Gränna-trakten dit nu flyttlasset går. Kanske ett ”Bed & Bakery”!

Årets eloge 1
Thomas Hulldin, delägare, Steninge bruk. Alltid glad och positiv och ingenting är omöjligt för dig och ditt team. Vi på SES23/Regeringskansliet är mycket nöjda med ditt samarbete under EU-ordförandeskap på Steninge bruk och Steninge slott. Du ställde alltid upp och fixade saker trots tidspress och ibland även med smått omöjliga uppgifter. De vet verkligen vad kundservice i världsklass betyder. Hatten av Thomas – vi ses snart igen.

Årets eloge 2
Gustaf Mabrouk, ett varmt tack för att du tog in mig till Pralin-SM gänget i september. Du är så enkel att samarbete med och ställer alltid upp i ur och skur. Prestigelös utan divalater och hur enkel som helst att samarbeta med. 

Årets sommarminne
När solen värmer, fåglarna kvittrar, humlorna surrar, folk är på glatt humör och allt är bara så där perfekt – ja, då är livet underbart. Sitter man dessutom som jag gjorde i somras med en kopp kaffe och en god bulle i Gula Huset i Visby, ja, då rådde gränslös harmoni i kropp och själ.

Årets kärlek
Går till Sara Wennerström, ägare till Solhaga stenugnsbageri, Borgmästargården och Solhaga Kök & Salonger. Du är en blomma på en sommaräng som sprider glädje, energi och kärlek till alla runt omkring dig. 

Kardemumma och brynt smör på Ruths i Malmö. Förföriskt gott.

Det här ser jag fram emot 2024
Gastronord-mässan går av stapeln 9-11 april på Stockholmsmässan med bland annat Glass-SM (där jag får äran att samarbeta med konditorn Tony Olsson) och jag är operativ projektledare för hela kalaset. Du kommer att träffa massor av bagare, konditorer och glassmästare och det kommer att finnas en uppsjö med intressanta föredrag. Om du är verksam inom branschen, se då till att boka din kostnadsfria biljett redan idag (agenda läggs upp i mitten av januari).

Enskedeparkens bageri har äntligen fått bygglov från Stockholm stad att expandera med bland annat nytt orangeri. Det första spadtaget tas i vår och förhoppningsvis står orangeriet klart till hösten. 

Mr Cake öppnar ny enhet i centrala Stockholm snett emot Mood-gallerian i vår. Ska vi gissa att det blir folkligt, festligt och fullsatt?

My Feldts nya fik, Maredsgården i Oskarström/Halmstad, ser jag verkligen fram emot. Här kommer allt som är roligt att ske enligt My där dansbanan skall byggas upp igen och det kommer att finnas bageri, restaurang och kafé. Det kommer arrangeras konserter,  julmarknader, blomstermarknader, skördefester med mera. Jag blir alldeles matt av hennes tempo! My och Putte är fantastiska.

Tarte Tatin cafè i Trosa.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.