Lundbergs konditori med anor från 1946 ligger strax utanför tullarna i charmiga Gröndal i Stockholm. 2013 tog Per Klein (tidigare Olsson) och Mattias Wallmark över stafettpinnen och driver sedan dess konditoriet med bravur. I uppställningen finns även Moa Brink och dessa tre musketörer har massor av erfarenhet i bagaget. Mattias har tävlat en hel del och rönte stora framgångar under VM i Paris 2012 tillsammans med svenska bagarlandslaget och han har även en silvermedalj från Årets bagare 2014. I det privata umgås han med sin familj och är en hängiven anhängare till Djurgården. Jag har skrivit om det tidigare, Lundbergs levainbröd med ekologiska äpplen och fransk cider är något som du måste testa, så förföriskt god.
Vad skall du göra på semestern?
Kickar igång med en vecka i Alcudia med familjen och allt vad det innebär. Ett kort avbrott med fyra dagars jobb och sedan upp till Jämtland där vi har hyrt en stuga på Frösön med utsikt över fjällen och Storsjön. I Jämtland blir det hälsa på släkt och vänner njuta av det vackraste och godaste landskapet i Sverige (vid bra väder).
Är du en aktiv person under semestern eller ligger du mest och slappar?
Jag strävar aktivt för att njuta av livet så mycket som möjligt under semestern.
Vilka böcker och tidningar planerar du att läsa?
Nu när Gula Tidningen inte längre finns så blir det säkerligen någon bra bok. Jag har tyvärr några som är outlästa från förra semestern så jag börjar i den änden.
Vilken musik kommer att spelas om och om igen under semestern?
Om barnen får bestämma så blir det Simply the Best med Tina Turner men om jag får bestämma så ligger denna spellista nära till hands. Mods och Ska passar sommaren till
Favoritbakverk under sommarhalvåret?
Napoleon vår/sommar/höst/vinter plus en massa god glass såklart.
Vad dricker du helst till ditt bakverk?
Kaffe i flera former brygg, espresso, Irish och kok när man tänder en brasa under en förhoppningsvis lyckad fisketur. Jag vill även tillägga att vi på Lundbergs har ett eget plantage med 500 kaffebuskar i Colombia.
Vad är det mest annorlunda bakverk/dessert/bröd du någonsin ätit?
Måste vara något från de japanska bagarlandslagen man träffat under alla år, vi har inte direkt samma smakpalett
Vilket bakverk/dessert/bröd får för lite uppmärksamhet enligt dig?
Vanlig hederlig limpa med ost känns tyvärr lite fult, men att doppa en macka i varm choklad då kommer många härliga minnen fram.
Många fik tar fram egna varianter på sommarbakelser, vad har ni för variant i sommar?
Vi bakar bland annat en härlig tartelette med egenplockad fläder som vi kokat en curd på och toppar det med en perfekt jordgubbsmaräng.
Har du några tips på mysiga favoritfik?
Ett härligt lättsamt fik med fin atmosfär är Frösövallen i hjärtat av Jämtland. Sedan vill jag tipsa om ett bra lunchställe mitt i skogen Bosses Gästis i Östavall.
Trevlig sommar
✲✲✲✲✲
Mattias Wallmark
Delägare
Lundbergs konditori
Adress: Sjöbjörnsvägen 2, Gröndal
E-post Mattias: Här
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Mattias Instagram: Här
Tidigare publicerade gästinlägg ”I hängmattan med”
Daniel Roos, K-märkt patisserie & bageri
Josephine Eriksson, Wienercaféet
Heléne Johansson, Brunkebergs bageri, Brioche, Bread and Table
Ronny Latva, RC Chocolat
Magnus Johansson, Magnus Johansson Bageri & Konditori
Anicka Larsson, Handgjort Stockholm
Karin Lorin, Boställets vedugnsbageri
Monika Ahlberg, Thielska Galleriet café
Anders Oskarsson, Nilssons Konditori & Bageri
Daniel Lindeberg, Lindeberg Bageri & Konditori
Maria Grave, Margaretas Bröd & Bakverk
My Feldt, Feldts Bröd & Konfekt
Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri
Sara Aasum Hultberg, Hillenberg
Mia Öhrn
Mattias Ljungberg, Tössebageriet
Jesper Långström, Vete-Katten
Ellinor Isaksson, Chokladfabriken
Skriv ett svar