I hängmattan med: Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri

Hem Aktuellt I hängmattan med: Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri

Haga Tårtcompani & Bageri som drivs av Anna Cardelius och Oscar Målevik har redan från start varit duktiga på att bygga varumärke och att konceptuera sin verksamhet. Varumärkesuppbyggnad, marknadsföring och försäljning är något som jag tagit upp flera gånger tidigare och som är viktiga komponenter för att kunna hävda sig i konkurrensen. Anna och Oscar har en perfekt matchning där Anna med sin marknadsföringsbakgrund och Oscar med sina bagarkunskaper fått verksamheten att blomstra.

2008 vann Oscar SM för unga bagare och sedan dess har han hunnit med att baka hos Riddarbageriet och Friends of Adam. “Hagabageriet” slog upp sina portar i januari 2014 på Torsgatan 75 i Stockholm. I september förra året slog de upp sin andra enhet på Fleminggatan 107 och den 1 september öppnar de sin tredje enhet i Fredriksdal i Hammarby Sjöstad med utsikt mot Hammarbykanalen. Det skall bli spännande att se om de ämnar fortsätta expandera med ännu fler enheter de kommande åren. Läs vidare om vad Oscar har för planer för semestern.

13391069_268758003481904_1527566540_n

Vad skall du göra på semestern?
Förutom att bygga ett nytt bageri (hoppas hinna med så mycket som möjligt innan) så kommer jag fly till vårt hus i Småland. Jag och min man har ett gammalt tingshus nära Gränna, mina hemtrakter, från 1700-talet där vi försöker vara så mycket som möjligt. Där finns knappt någon mottagning så man blir väldigt avskärmad och kan släppa arbetet för en stund och kan umgås med familjen (bonusdotter) som inte får så mycket tid resten av året. Sen kommer Pride såklart mitt i semestern och det är ju en höjdpunkt på året att få engagera sig i viktiga frågor och då stockholm lever upp på många sätt och visar sin allra festligaste sida:)

Är du en aktiv person under semestern eller ligger du mest och slappar? 
Första tiden tvingar jag mig själv att inte göra så mycket men blir fort uttråkad och påbörjar nya projekt och vill göra så mycket som möjligt. Sen behöver såklart tingshuset och kringliggande byggnader alltid kärlek i form av färg och renoveringar/restaureringar och trädgården är som en terapi. Att få odla egna grönsaker och växter är en skön omväxling, något som tar sin tid, det är svårt att stressa på odlingarna, dom växer i den takt de bestämmer själva. Nyttigt för en workoholic och kontrollfreak att lämna lite åt ödet ibland!

Vilka böcker och tidningar planerar du att läsa?
Sista delen av Jan Guillous 1900-talsserie ligger och väntar på att bli läst och så har jag inte hunnit plöja igenom senaste halvårets “Gods och Gårdar” och “Gård och Torp”.

Vilken musik kommer att spelas om och om igen under semestern? 
Kents sista album kommer gå varmt. Egentligen allt med Kent med tanke på stundande avslutningsturne dom gör som jag lyckats skaffa biljetter till. Och ett band som skänker härlig sommar-festival-coolhetskänsla är belgiska Vive la Fête!

Favoritbakverk under sommarhalvåret?
Inget bakverk egentligen, men Jordgubbsswiss måste vara bland det godaste som finns på sommaren. Grovt mosade jordgubbar, vispad grädde och gräddig vaniljglass, med maränger och lite mynta.

Vad dricker du helst till ditt bakverk?
Johan och Nyströms kaffe! Lätt. Men klart det slinker ned en del champagne (helst Vueve Clicquot) och en och annan GT!

Vad är det mest annorlunda bakverk/dessert/bröd du någonsin ätit?
Förutom en väldigt konstig marockansk rätt (inbakad Duva med sultanrussin, kanel och massa florsocker) som ju kanske inte direkt räknas som bröd utan mer som en maträtt så måste det vara en dessert i Malaysia. I en plastpåse serverades: nån slags glass med tonkaböna, svarta och röda bönor, kokt majs, små gröna geleklumpar och kondenserad mjölk. Faktiskt riktigt äckligt, men kul att ha testat!

Vilket bakverk/dessert/bröd får för lite uppmärksamhet enligt dig?
Riktiga limpor! Med sirap eller malt, skållat råg och UTAN surdeg. Svenskt matkulturarv som är sinnessjukt gott och håller länge! Jag anser inte att socker är så farligt om man ser till att ta hand om hälsan i övrigt.

Många fik tar fram olika varianter av sommarbakelser, vad har ni för variant i sommar?
Det blir mängder av olika mousser och tårtor i sommarsmaker, inte en direkt form utan vad vi känner för dagen och vad säsongen erbjuder. Men såklart mycket fläder, jordgubb, smultron och hallon när de kommer framåt sensommaren.

Har du några tips på mysiga favoritfik?
Helt ärligt är inte fik det jag hänger på så mycket när jag är ledig, men i Falkenberg finns Stålboms konditori som jag suktat efter att få besöka länge! Ej varit där än men kan nog ändå gå i god för att de är grymma! I mina trakter i Småland är Thimons -fantastiskt duktiga, finns i Aneby, Eksjö och Nässjö. Och såklart där jag lärdes upp som bagare: Haglunds Konditori i Gränna. Mer klassiskt kan det inte bli!

Trevlig sommar:)

13423667_1014627355279661_2131181430_n

✲✲✲✲✲

imageedit_11_2921459961

Oscar Målevik
Grundare och delägare
Haga Tårtcompani & Bageri
Adress: Torsgatan 75, Fleminggatan 107, Stockholm
E-post: Här
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Oscar Instagram: Här

Tidigare publicerade gästinlägg “I hängmattan med”
Daniel Roos, K-märkt patisserie & bageri
Josephine Eriksson, Wienercaféet
Heléne Johansson, Brunkebergs bageri, Brioche, Bread and Table
Ronny Latva, RC Chocolat
Magnus Johansson, Magnus Johansson Bageri & Konditori
Anicka Larsson, Handgjort Stockholm
Karin Lorin, Boställets vedugnsbageri
Monika Ahlberg, Thielska Galleriet café
Anders Oskarsson, Nilssons Konditori & Bageri
Daniel Lindeberg, Lindeberg Bageri & Konditori
Maria Grave, Margaretas Bröd & Bakverk
Mattias Wallmark, Lundbergs Konditori
My Feldt, Feldts Bröd & Konfekt
Sara Aasum Hultberg, Hillenberg
Mia Öhrn
Mattias Ljungberg, Tössebageriet
Jesper Långström, Vete-Katten
Ellinor Isaksson, Chokladfabriken

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.