Då har det blivit dags att presentera nästa gäst i serien ”I hängmattan med” och det är den kakälskande konditorn, kursledaren och receptmakaren Mia Öhrn. Hennes recept finner du i tidskrifter som exempelvis Allt om Mat, Elle Mat & Vin, Icakuriren och Mitt Kök. Mia är aktiv med skrivandet och har gett ut en uppsjö med böcker (översikt här) bland annat välkända Kladdkakor samt inspirationsboken Mitt eget kafé.
Mia har ofta många järn i elden och driver även köksstudion Matlabbet och bokförlaget Parasoll tillsammans med matskribenten Henrik Francke. Har jag missat något? Jo, givetvis hinner hon med att blogga också, vilket hon gör på pysselsajten 101 Idéer.
Vad skall du göra på semestern?
Vi ska en vecka till Montepulciano i Italien där några kompisar ska gifta sig, och sedan kanske vi kommer att vara en del på Färingsö där jag är uppvuxen, men framförallt ska vi vara hemma i stan (Stockholm) och göra dagsutflykter till trevliga sommarkaféer och badplatser, eller ännu hellre, sommarkaféer med bad. En favorit är Kafé Sjöstugan i Bergshamra där det finns en pyttestrand och badklippor. Vid Sturehofs slottskafé kan man också bada hjälpligt, samt vid Slottsträdgården Ulriksdals kafé.
Är du en aktiv person under semestern eller ligger du mest och slappar?
Jag skulle gärna ligga och slappa mer än vad jag gör, men jag har två småkillar på 1 och 4 år, så det blir sällan en lugn sekund.
Vilka böcker och tidningar planerar du att läsa?
Med två små barn blir det dessvärre inte mycket läsning.
Vilken musik kommer att spelas om och om igen under semestern?
Det är oftast så mycket oväsen hemma att jag tyvärr har gett upp på att spela musik, plus att ettåringen älskar att dra upp volymen till max. Men varannan torsdag hela sommaren spelar våra kompisar Calle Hedberg och Jens Chreisti soul och annat bra på Boulebaren i Rålambshovsparken, och det ser vi till att inte missa.
Favoritbakverk under sommarhalvåret?
Smulpaj! Med rabarber, hallon eller blåbär.
Vad dricker du helst till ditt bakverk?
Iskaffe! Jag brygger extra kaffe på morgonen som jag låter kallna. När jag är helt mosig på eftermiddagen tillsätter jag bara mjölk och eventuellt is.
Vad är det mest annorlunda bakverk/dessert/bröd du någonsin ätit?
Jag åt brownie bakad på syrsmjöl på ett matevent för ett par månader sedan. Det var inte så dumt. Mjölet kommer från Qvicket som satsar på att lansera mjöl på syrsor som en hållbar proteinkälla.
Vilket bakverk/dessert/bröd får för lite uppmärksamhet enligt dig?
Jag önskar att det fanns fler bagerier med tysk inriktning i Stockholm. Jag har bara varit i Tyskland en gång för 15 år sedan, men inbillar mig att de har en fin bakverkskultur. Sedan är jag lite trött på att alla italienska espressobarer har exakt samma smörkrämsfyllda bakverk som flygs in från Italien. Det vore kul om det fanns ett bageri som bakade italienska kakor här i Stockholm.
Många fik tar fram egna varianter på sommarbakelser, har du upptäckt någon specialvariant som fallit dig i smaken?
Jag har trånat över Fabriques rabarberbulle som ser fantastiskt dekandent ut, men jag har inte testat den än.
Har du några tips på mysiga favoritfik?
För några år sedan tog jag och min man en lyckosam avstickare från E22:an mellan Västervik och Oskarshamn och hamnade på supergulliga Mörtfors Pensionat som har ett litet kafé.
Trevlig sommar
✲✲✲✲✲
Mia Öhrn
Egenföretagare
E-post: Här
Blogg: Här
Instagram: Här
Tidigare publicerade gästinlägg ”I hängmattan med”
Daniel Roos, K-märkt patisserie & bageri
Josephine Eriksson, Wienercaféet
Heléne Johansson, Brunkebergs bageri, Brioche, Bread and Table
Ronny Latva, RC Chocolat
Magnus Johansson, Magnus Johansson Bageri & Konditori
Anicka Larsson, Handgjort Stockholm
Karin Lorin, Boställets vedugnsbageri
Monika Ahlberg, Thielska Galleriet café
Anders Oskarsson, Nilssons Konditori & Bageri
Daniel Lindeberg, Lindeberg Bageri & Konditori
Maria Grave, Margaretas Bröd & Bakverk
Mattias Wallmark, Lundbergs Konditori
My Feldt, Feldts Bröd & Konfekt
Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri
Sara Aasum Hultberg, Hillenberg
Mattias Ljungberg, Tössebageriet
Jesper Långström, Vete-Katten
Ellinor Isaksson, Chokladfabriken
Skriv ett svar