I hängmattan med: Heléne Johansson, Brunkebergs bageri/Brioche/Bread and Table

Hem Aktuellt I hängmattan med: Heléne Johansson, Brunkebergs bageri/Brioche/Bread and Table

Heléne Johansson lämnade jobbet som it-konsult i början på 2000-talet och startade upp Brunkebergs bageri. 2014 slog hon upp dörrarna till Brioche och ett år senare ytterligare ett ställe, Bread and Table, där hon förutom ett bageri även har ett fullt utrustat restaurangkök. De tre bolagen har egna varumärken men har det gemensamma att de går under namnet ”Bageri och Bistro”. Heléne har även släppt de framgångsrika böckerna ”Bröd från Brunkebergs bageri” och ”Sötebröd från Brunkebergs bageri”. Jag sticker knappast ut hakan om jag säger att Heléne är en entreprenör med passion och glöd för det hon gör och frågan är väl inte om hon kommer skapa något ytterligare nytt koncept i framtiden, utan när!

imageedit_5_9170257892

Vad skall du göra på semestern?
Vi åker en vecka till Spanien och sedan tar vi som vanligt en turné i södra Sverige och besöker familj och vänner. Resten av tiden är vi i vårt fritidshus i Sörmland. Vi har öppet på två av våra ställen hela sommaren så vi är trots semester alltid lite a jour.

Är du en aktiv person under semestern eller ligger du mest och slappar?
Jag morgon joggar i stort sett varje dag men jag kan också ligga som en död sill i en solstol. För det mesta är jag aktiv i trädgården eller med att laga mat och trot om du vill – baka!

Vilka böcker och tidningar planerar du att läsa?
Plöjer alltid en hög pocket på semestern. Det kan vara allt från management böcker och böcker om aktiesparande till Denise Rudberg.

Vilken musik kommer att spelas om och om igen under semestern?
Mathias står för musiken när inte vår dotter sjunger/vrålar ”roar” A cappella. Jag lyssnar mest på P1 sommar i lurar.

Favoritbakverk under sommarhalvåret?
Alltid ostmacka! Bärpaj är aldrig fel heller. Eller en ljummen croissant. Eller grädde i alla former. Jag älskar grädde.

Vad dricker du helst till ditt bakverk?
Jag dricker aldrig kaffe till bakverk. Jag tycker inte om att kaffet blir sött. Däremot efter bakverk gillar jag fylligt mustigt kaffe. Väljer alltid Zoegas. På jobbet (på våra tre ställen) har vi en egen bönblandning som är super. Men det är där det! Hemma blir det Intenzo eller Mollbergs blandning.

Vad är det mest annorlunda bakverk/dessert/bröd du någonsin ätit?
I Peking såg allt fantastiskt ut men det smakade ingenting.

Vilket bakverk/dessert/bröd får för lite uppmärksamhet enligt dig?
Allt kavlat. I synnerhet smördeg som många fortfarande förknippar med de där ”gomfettsblocken” som ligger i frysdisken. Så många underverk man kan göra med ett stycke smördeg – i både bakning och matlagning.

Många fik tar fram olika varianter av sommarbakelser, vad har ni för variant i sommar?
Vi gör glassburgare även i år. Cookies, med våra vänner på Chokladfabrikens goda glass emellan. På Bread and Table har vi tagit fram ett bakverk som speciellt passar till ett glas bubbel. Vi har också bytt ut delar av tårtsortimentet till somriga tårtor med mousser och puréer gjorda på sommarens bär och frukter; rabarber, smultron och jordgubbar. Och vi gör enkla mazarintårtor med vaniljgrädde och jordgubbar.

Har du några tips på mysiga favoritfik?
Jag måste vara ärlig och säga att jag inte är så mycket av en fika på plats person. Jag köper hellre hem och fikar hemma. Brukar handla i studiesyfte på de flesta ställen vi passerar. Har dock tre favoriter där jag vet att man gör allt från grunden med utvalda råvaror, vilket är viktigt för mig, och där sortimentet ligger i min smak! Gissa vilka:)

Trevlig sommar:)

imageedit_1_5411770313

✲✲✲✲✲

1781979_10153622069228858_4370458052053653797_n

Heléne Johansson
Ägare
Brunkebergs bageri, Brioche och Bread and Table
Adress:
Dalagatan 9 (Brunkerberg), Gustavslundsvägen 34 (Brioche), Birger Jarlsgatan 53 (Bread and Table)
E-post: Här

Hemsida Brunkebergs bageri: Här
Facebook: Här

Hemsida Brioche: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

Hemsida Bread and Table: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

Tidigare publicerade gästinlägg ”I hängmattan med”
Daniel Roos, K-märkt patisserie & bageri
Josephine Eriksson, Wienercaféet
Ronny Latva, RC Chocolat
Magnus Johansson, Magnus Johansson Bageri & Konditori
Anicka Larsson, Handgjort Stockholm
Karin Lorin, Boställets vedugnsbageri
Monika Ahlberg, Thielska Galleriet café
Anders Oskarsson, Nilssons Konditori & Bageri
Daniel Lindeberg, Lindeberg Bageri & Konditori
Maria Grave, Margaretas Bröd & Bakverk
Mattias Wallmark, Lundbergs Konditori
My Feldt, Feldts Bröd & Konfekt
Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri
Sara Aasum Hultberg, Hillenberg
Mia Öhrn
Mattias Ljungberg, Tössebageriet
Jesper Långström, Vete-Katten
Ellinor Isaksson, Chokladfabriken

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.