Matkreatören och kokboksförfattaren Monika Ahlberg har glatt oss med en uppsjö med kokböcker genom åren. Hela tjugotvå stycken böcker har det blivit sedan hennes första bok Rosendals trädgårdscafé utkom 1994. Den senaste boken Mingelrätter & smörgåstårtor släppte hon den 12 maj i år och innehåller ett 50-tal recept på stora och små mingelrätter samt olika smörgåstårtor.
Monika har tidigare ansvarat för Rosendals café, kök och bageri, vilket hon gjorde i cirka tio år fram till år 2000. Sedan 2012 driver hon café Monika Ahlberg som du finner i det vackra Thielska Galleriet på Djurgården där man kan se unika samlingar från förra sekelskiftet med konstverk av bland annat Bruno Liljefors, Edvard Munch, Eugène Jansson, Carl Larsson, August Strindberg och Anders Zorn. Monika är även en flitig bloggare och du finner hennes blogg på alltomat.se.
Smörgåstårta från senaste boken Mingelrätter & smörgåstårtor. Fyllning med humus, avokadomousse och topping av mascarpone mixad med rödbeta!
Vad skall du göra på semestern?
Jag kommer att vara på Marstrand som vanligt. Njuta av skaldjur, sol och salta bad!
Är du en aktiv person under semestern eller ligger du mest och slappar?
Jag ligger aldrig och slappar utan har alltid något på G. Det ligger i min natur. Jag bloggar och oftast blir det intervjuer i radio eller tidningar även om jag är på västkusten.
Vilka böcker och tidningar planerar du att läsa?
Åh, är vädret på min sida åker vi mest båt, badar och äter gott och får inte så mycket tid över att läsa. Regnar det plöjer jag det som finns i bokhyllan här på Marstrand och det är en blandad kompott då vi är flera som bor här och min svägerska är författare. Sedan läser jag Dagens Nyheter och Göteborgsposten mycket noggrant och som magasin måste jag säga att jag gillar Femina, den prenumererar jag på och blir glad när den hamnar i min brevlåda här på ön.
Vilken musik kommer att spelas om och om igen under semestern?
Ted Gärdestad är sommar och Marstrand för mig. Helt oslagbart!
Favoritbakverk under sommarhalvåret?
Vaniljbullarna på Bergs Konditori.
Vad dricker du helst till ditt bakverk?
Kaffe om det är morgonfika, kaffe och punsch med en isbit i om det är after dinner.
Vad är det mest annorlunda bakverk/dessert/bröd du någonsin ätit?
Det är flera, personligen har jag lite svårt med för udda upplevelser som svartpeppar i glassen osv.
Vilket bakverk/dessert/bröd får för lite uppmärksamhet enligt dig?
Småkakor. Torra småkakor är ju underbart! Inte bara på sommaren till ett glas saft utan året runt!
Många fik tar fram olika varianter av sommarbakelser, vad har ni för variant i sommar?
Vi bakar ju allt och varierar vårt sortiment efter säsong. Vissa säkra kort har vi alltid men utökar med äppelkakor i äppeltider och bärkakor i sommartider. Nu gör vi smulpaj på rabarber och jordgubbar som snart kommer att bytas till rabarber och hallon. Sedan har vi hallonpaj med vit choklad och så snart vinbären mognar gör vi svartvinbärskaka med mandelmassa.
Har du några tips på mysiga favoritfik?
Bergs Konditori på Marstrand.
Trevlig sommar
✲✲✲✲✲
Monika Ahlberg
Driver caféet på Thielska Galleriet
Café Monika Ahlberg
Adress: Sjötullsbacken 8, Djurgården
E-post: Här
Hemsida: Här
Monika Instagram: Här
Blogg: Här
Tidigare publicerade gästinlägg ”I hängmattan med”
Daniel Roos, K-märkt patisserie & bageri
Josephine Eriksson, Wienercaféet
Heléne Johansson, Brunkebergs bageri, Brioche, Bread and Table
Ronny Latva, RC Chocolat
Magnus Johansson, Magnus Johansson Bageri & Konditori
Anicka Larsson, Handgjort Stockholm
Karin Lorin, Boställets vedugnsbageri
Anders Oskarsson, Nilssons Konditori & Bageri
Daniel Lindeberg, Lindeberg Bageri & Konditori
Maria Grave, Margaretas Bröd & Bakverk
Mattias Wallmark, Lundbergs Konditori
My Feldt, Feldts Bröd & Konfekt
Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri
Sara Aasum Hultberg, Hillenberg
Mia Öhrn
Mattias Ljungberg, Tössebageriet
Jesper Långström, Vete-Katten
Ellinor Isaksson, Chokladfabriken
Skriv ett svar