Magnus Johansson tillhör de riktigt stora konditorerna i Sverige och hans meritlista är lång och gedigen. Han har jobbat på Grand Hôtel, Vete-Katten, Berns och Operakällaren. Mellan 2006-2011 drev Magnus konditori och dessertbistrot Xoko i Vasastan. 2011 startade han upp Magnus Johansson Bageri & Konditori i Hammarby Sjöstad som han fortfarande driver. Han har vunnit World Cup och tagit OS-guld med svenska kocklandslaget, tagit en fjärdeplats i konditor VM, ansvarat för Nobeldesserten i elva år och mellan 1999-2013 ansvarade Magnus och Tony Olsson för Chokladfestivalen. 2013 inleddes samarbetet med Stockholmsmässan och 2014 ändrades namnet till Bak- & Chokladfestivalen i samband med att mässan utvecklades med ett baksegment.
Vad skall du göra på semestern?
Vi har precis flyttat till hus (många vuxenpoäng på den) vilket känns fantastiskt. Nu vill vi få ordning där och äntligen få rå om en härlig odling på tomten.
Är du en aktiv person under semestern eller ligger du mest och slappar?
Tycker om att göra saker samt försöker hålla igång träningen.
Vilka böcker och tidningar planerar du att läsa?
Jag är en urusel bokläsare och har inte ro i kroppen tyvärr men jag ska läsa Rune Rennermark senaste bok om marknadsföring samt mycket godnattsagor för sonen.
Vilken musik kommer att spelas om och om igen under semestern?
Jag är verkligen en allätare här, just nu styr sonen musikvalen hemma och det har varit Melodifestivalen stenhårt ett tag och han har även hittat finska Lordie. Jag hoppas kunna gå på lite konserter i sommar, älskar verkligen det och jag blir alltid lite sentimental efteråt.
Favoritbakverk under sommarhalvåret?
just nu blir det mycket jordgubbar, älskar iskall jordgubbssaft med mandelskorpor på sommaren (less is more).
Vad dricker du helst till ditt bakverk?
Dessertvin, vi dricker på tok för lite dessertviner till bakverk, det är så gott. Det finns så många bra Asti supmante-varianter som passar på sommaren, söta champagner, österrikiska, tyska riktigt härliga dessertviner så jag håller den kvoten uppe
Vad är det mest annorlunda bakverk/dessert/bröd du någonsin ätit?
Mycket konstigt har man ätit men jag var i Tokyo nu i maj i år och hela den smakbilden av bakverk skiljer sig så mycket åt från vår, den känns verkligen spännande men man får ibland verkligen fundera på vad som är gott just med alla olika geléer dom gör.
Vilket bakverk/dessert/bröd får för lite uppmärksamhet enligt dig?
Allt som är kavlat t.ex. smördeg och wienerbröd. Pariservåfflor vet knappt ingen vad det är men görs det bra så är det magiskt gott. Sedan har vi alla våra svenska bitar, vi åt kongresser hemma i går till kaffet. Gjorde dem på hasselnötter från Piemonte och en härlig smördeg.
Många fik tar fram olika varianter av sommarbakelser, vad har ni för variant i sommar?
Jordgubbar i olika varianter.
Har du några tips på mysiga favoritfik?
Får nog svara Rosendal på Djurgården, härlig känsla tycker jag. Sedan skulle det vara än fler fik om våra politiker förstod vikten av att få fler unga att våga satsa på att starta och driva företag i Sverige. Det skulle även underlätta om våra banker var villiga att hjälpa till med riskkapital (utan att gå i borgen med allt man äger och har) då skulle vi se ännu fler härliga fik i vårt land.
Bagar och konditor kramar från Magnus
✲✲✲✲✲
Magnus Johansson
Ägare
Magnus Johansson Bageri & Konditori
Adress: Lugnets Allé 7, Hammarby Sjöstad
E-post: Här
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Magnus Instagram: Här
Tidigare publicerade gästinlägg ”I hängmattan med”
Daniel Roos, K-märkt patisserie & bageri
Josephine Eriksson, Wienercaféet
Heléne Johansson, Brunkebergs bageri, Brioche, Bread and Table
Ronny Latva, RC Chocolat
Anicka Larsson, Handgjort Stockholm
Karin Lorin, Boställets vedugnsbageri
Monika Ahlberg, Thielska Galleriet café
Anders Oskarsson, Nilssons Konditori & Bageri
Daniel Lindeberg, Lindeberg Bageri & Konditori
Maria Grave, Margaretas Bröd & Bakverk
Mattias Wallmark, Lundbergs Konditori
My Feldt, Feldts Bröd & Konfekt
Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri
Sara Aasum Hultberg, Hillenberg
Mia Öhrn
Mattias Ljungberg, Tössebageriet
Jesper Långström, Vete-Katten
Ellinor Isaksson, Chokladfabriken
Skriv ett svar