Daniel Roos är en av Sveriges främsta konditorer och det är ett nöje att följa honom på Instagram där han brukar lägga upp den ena vackra skapelsen efter den andra. Han har tidigare jobbat på Wienerkonditoriet, Restaurang J, Gourandise, Berns salonger, Clarion Hotel och Operakällaren. På Operakällaren var han chefskonditor och ansvarade bland annat för Kronprinsessans Victoria och Prins Daniels bröllopsdessert i juni 2010. Daniel har även varit medlem i kocklandslaget där den stora höjdpunkten var OS-guldet 2012 i Tyskland. De senaste två åren har han ansvarat för Nobeldesserten där han skapat två magiskt vackra upplägg och båda åren har han tagit fram en take-away vänlig glasvariant för oss vanliga konsumenter så att vi också kan ta del av hans fantastiskt komponerade mästerverk.
2014 slog K-märkt upp portarna i de kulturmärkta lokalerna i Garnisonen på Östermalm i Stockholm och drivs av kocken Hanna Normark, vinkyparen Jens Dolk och Daniel Roos. Lokalen är på 1800 kvadratmeter med plats för 1000 gäster, varav 700 sittande. På taket finns en terrass på 300 kvadratmeter. Utöver att fika hos Daniel kan jag varmt rekommendera deras luncher. Man plockar det man vill äta från den långa köksbaren och därefter vägs tallriken och du betalar efter dess vikt. Daniels bakverk och bröd går även att köpa på Teatern i Ringens köpcentrum. Daniel brukar även med jämna mellanrum skapa dessertavsmakningsmenyer tillsammans med sambon Sanna Lithberg (som också är konditor) under varumärket My Table. Allt detta sker hemma vid deras köksbord.
Vad skall du göra på semestern?
I och med att jag och min Sanna ska ha barn snart så ska vi bara spendera sommaren i Sverige, det blir lite av varje med bla en vecka i Härjedalen och en vecka på Gotland. Jag ska åka någon dag till Finland samt upp till Fäviken och jobba det blir spännande.
Är du en aktiv person under semestern eller ligger du mest och slappar?
Jag är en ganska aktiv person hela året så när sommaren kommer gillar jag att slappa.
Vilka böcker och tidningar planerar du att läsa?
Jag läser gärna deckare och i sommar blir det Mons Kallentofts nya bok Bambi.
Vilken musik kommer att spelas om och om igen under semestern?
Jag älskar musik och just nu lyssnar jag på Fricky med låten Kär Pt.1, Oscar Danielson och låten Dovhjort, Adam Chia med låten det bästa samt Hessam med låten lilla London.
Favoritbakverk under sommarhalvåret?
Det mesta med fläder och rabarber, sen gillar jag rödavinbärspaj.
Vad dricker du helst till ditt bakverk?
Jag dricker helst presskaffe från illy eller espresso.
Vad är det mest annorlunda bakverk/dessert/bröd du någonsin ätit?
Jag åt hundraårigt ägg i Hong Kong. Det var typ en smördegsbakelse med ett helt svart ägg inuti smakade vidrigt
Vilket bakverk/dessert/bröd får för lite uppmärksamhet enligt dig?
Jag har inte tänkt på vad som inte får så mycket uppmärksamhet. Jag tror att om ett bakverk är gott och snyggt så får det den uppmärksamhet den förtjänar.
Många fik tar fram olika varianter av sommarbakelser, vad har ni för variant i sommar?
Jag har inga speciella varianter på mina ställen men jag försöker ha något med jordgubbar såklart.
Har du några tips på mysiga favoritfik?
Jag gillar Svegs konditori det är inrett i 50-tals stil och dom har den coolaste och finaste toaletten jag har sätt.
Trevlig sommar
✲✲✲✲✲
Daniel Roos
Delägare
K-märkt patisserie & bageri
Adress: Karlavägen 100, Götgatan 98 (Teatern – Ringens köpcentrum), Stockholm
E-post: Här
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Daniels hemsida: Här
Daniels Instagram: Här
Tidigare publicerade gästinlägg ”I hängmattan med”
Josephine Eriksson, Wienercaféet
Heléne Johansson, Brunkebergs bageri, Brioche, Bread and Table
Ronny Latva, RC Chocolat
Magnus Johansson, Magnus Johansson Bageri & Konditori
Anicka Larsson, Handgjort Stockholm
Karin Lorin, Boställets vedugnsbageri
Monika Ahlberg, Thielska Galleriet café
Anders Oskarsson, Nilssons Konditori & Bageri
Daniel Lindeberg, Lindeberg Bageri & Konditori
Maria Grave, Margaretas Bröd & Bakverk
Mattias Wallmark, Lundbergs Konditori
My Feldt, Feldts Bröd & Konfekt
Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri
Sara Aasum Hultberg, Hillenberg
Mia Öhrn
Mattias Ljungberg, Tössebageriet
Jesper Långström, Vete-Katten
Ellinor Isaksson, Chokladfabriken
Skriv ett svar