2004 slog Valhallabageriet upp sina dörrar på Östermalm och det blev snabbt populärt med långa köer. Jag minns själv att jag brukade åka till ”Valhalla” för att köpa surdegsbröd som på den tiden började slå igenom på bred front. Än idag ringlar sig köerna långa, främst under helgerna. Idag drivs bageriet av Veronica Mokrosinski (tidigare Lindqvist) och till sin hjälp har hon åtta bagare samt sju övrig personal.
Under semestermånaden juli brukar en hel del bagerier och konditorier stänga igen under ett par veckor men inte hos Valhallabageriet så om du är sugen på en fika så kan du bege dig till Valhallavägen 174 i Stockholm.
Vad skall du göra på semestern?
Vi brukar alltid åka ner till Skåne och Halland på sommaren. I år blir två veckor i Höganäs, sen Halmstad (min hemstad) och några dagar i Köpenhamn såklart! I slutet på augusti väntar Greklands övärld med all sin värme och magi (man måste alltid ha ett solsäkert kort med i planeringen).
Brukar du kunna koppla av helt från att baka under semestern eller ”fuskbakar” du?
Baka har jag andra som gör😉Däremot är det väldigt svårt att koppla bort allt det administrativa och tankarna på vad vi ska hitta på för nytt och kul till hösten. Jag brukar baka himmelska sommarpajer.
Vilka bakverk och bröd är dina absoluta favoriter?
Croissanter är en stående favorit. Jag har älskat croissanter så länge jag kan komma ihåg. Min farfar hade ett sommarhus på franska rivieran, där fick man tidigt lära sig att cykla till boulangeriet på morgnarna och köpa ”Deux baguettes et quatre croissants sìl vous plaÎt”.
Vad ville du bli när du var liten?
När jag var riktigt liten var det någon form av prinsessa som lockade. Sen lutade det mer åt något uniformerat chefsjobb där man får vara kreativ, sysselsatt och peka med hela handen
Vad inspirerar dig i livet?
Personer som hittar sin talang och maxar den. Alternativt driftiga människor med ambitioner och vilja att ta sig dit man vill genom att arbeta hårt och vara ödmjuk.
Vad får dig att skratta?
Allt möjligt! Min man och hans dagliga showande och skådespel. 90-tals humor.
Vad har du för dold talang?
Jag har ett hyfsat sifferminne men framförallt har jag ett väldigt bra doftminne. Jag är väldigt bra på att komma ihåg och identifiera dofter med produkter, platser och sammanhang.
Nämn tre saker du absolut inte kan vara utan.
Om det är produkter eller saker från bagerivärlden skulle jag säga: kaffe, croissanter och allt möjligt med mandel eller choklad i. Är det saker från livet skulle jag säga: förutom familj, arbete, träning och inspiration.
Har du några favoritplatser i landet som du gärna besöker?
Skåne och Halland. För det vackra landskapet, närheten till allt och bristen på hybris.
Vad är din favoritmaträtt?
Dillkött som min mamma lagar. Smakar ljuvligt och tar fram massa minnen av en uppväxt med god hemlagad mat. Allt som min man lagar är spektakulärt, bortsett från röran han lämnar efter sig i köket.
Du bjuder på middag och skall imponera med en läcker efterrätt, vad bjuder du på?
Enkelt, min mans creme brulee.
Har du några tips på mysiga favoritfik?
Det finns så många mysiga fik! Ett hett tips är att alltid ta sig tid för en fika
Stort tack för din medverkan och ha en avkopplande sommar
Veronica Mokrosinski (tidigare Lindqvist)
Ägare
Valhallabageriet
Adress: Valhallavägen 174, Stockholm
Facebook: Här
Instagram: Här
Tidigare publicerade gästinlägg ”I hängmattan med”
Hanna Assarsdotter, Chocolatte
Magnus Johansson, Magnus Johansson Bageri & Konditori
Petrus Jakobsson, Bageri Petrus
Mattias Ljungberg, Tössebageriet och MR Cake
Karl Mattsson, Vallentuna stenugnsbageri
Maria Printz, Printz bageri
Daniel Lindeberg, Daniel Lindeberg Bageri & Konditori
Joel Lindqvist, Mat- & Chokladstudion
Sara Wennerström, Solhaga stenugnsbageri och Borgmästargården
Ronny Latva, RC Chocolat
Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri
2016 års samtliga inlägg kan du läsa här
Skriv ett svar