I hängmattan med Anna Björlin Arvids, Lidingö Bröd & Pâtisserie

Hem I hängmattan med 2017 I hängmattan med Anna Björlin Arvids, Lidingö Bröd & Pâtisserie

Lidingö Bröd & Pâtisserie är ett stiligt bageri som slog upp sina portar i oktober 2014. Det går utmärkt att fika på plats och genom den öppna planlösningen kan du se in i produktionen där alla godsaker tillverkas.

Idag drivs verksamheten av Anna Björlin Arvids och Robert Eklann där Anna ansvarar för den dagliga driften. Nu är bageriet semesterstängt (v 28-30) men så fort de åter öppnar tycker jag att du skall åka dit för en gofika.

Vad skall du göra på semestern?
Jag, min man Fredrik och vår dotter Elsa ska bara ta det lugnt tillsammans. Vi börjar semestern ute på svärföräldrarnas sommarställe på Havsjö, där blir det mycket god mat och dryck. Sedan åker vi vidare till Vikarbyn i Dalarna och mitt föräldrahem där vi har ett litet härbre som är mysigt renoverat.

Brukar du kunna koppla av helt från att baka under semestern eller ”fuskbakar” du?
Det brukar bli en del bakade på semestern, men det är på ett annat sätt, bara roligt för då kan man verkligen njuta, sitta ner och äta riktigt på tallrik och sked. Låter kanske roligt men när man jobbar på bageriet blir det oftast att man äter lite direkt på plåten, det är självklart en annan lyx för mer nybakt kan det inte bli!

Nu på sommaren vill man även passa på att baka med alla härliga bär som finns i trädgården. Svärmor älskar sötsaker och desserter så hon kommer ofta med saker hon har läst och sett så då testar vi att baka det. En annan sak som är rolig att göra hemma på semestern är att safta och sylta. Saft på älggräs är väldigt gott.

Vilka bakverk och bröd är dina absoluta favoriter?
Glass, älskar glass i alla dess former! Att göra egna glasstrutar i vårt gjutjärn och sedan fylla med nygjord vaniljglass och toppa men hallon från trädgården slår allt! Jag har många favoritbröd och desserter, det beror lite på tillfälle och säsong! Det här med att man ”tröttnar” på sötsaker när man jobbar med det stämmer inte på mig, det är en myt!

Vad ville du bli när du var liten? 
Jag skulle bli bonde och det var dags att söka till gymnasiet. I samma veva behövde min far gamla bildelar till hans veteranbil från Amerika. Jag var då 15 år och hade aldrig flugit eller varit utomlands. Vi slog vad, om jag åkte själv till Amerika och köpte bildelar, betalade far resan. Det enda var att jag måste beställa delarna där och vänta i två veckor för att ta med det hem. Då hade jag turen att få en praktikplats på ett bageri medan jag väntande. Det var vid påsk så hela bageriet var fyllt med färglagda tårtor och bakelser. När jag kom hem med bildelarna bytte jag skola från Naturbruk till Livsmedelsprogrammet, Bageri & Konditori. Jag har jobbat som bagare och konditor sedan dess.

Vad inspirerar dig i livet?
Inspireras av alla människor som förverkliga sina drömmar. Tycker om att lyssna på poddar med personer som nått framgång på olika sätt i livet. Älskar även att lyssna på äldre personer som delar med sig av saker från förr. Har även lyxen att ha duktiga arbetskamrater och känna inspirerande kollegor i branschen.

Vad får dig att skratta?
Mina vänner och speciellt min dotter Elsa. Det är även väldigt svårt att hålla sig för skratt när min kära man tror att han kan allt! När ”Stockholmaren” backar med traktor och släp har vi ganska roligt!

Vad har du för dold talang? 
Har jobbat många somrar på Karl-Tövåsens Fäbod så jag kan ysta ost, kärna smör och koka messmör.

Nämn tre saker du absolut inte kan vara utan.
Inom yrket så är det svårt att jobba utan plastskrapkort, våg och palett med trähandtag.

Har du några favoritplatser i landet som du gärna besöker?
Åker ofta till föräldrahemmet i Vikarbyn i Dalarna där man kan ladda batteriet med att göra helt andra saker som behövs göras på gården. Måste erkänna att vi bakar ibland då vi har lyxen att ha en vedeldad stenugn med stort trä bakbord i källaren. Dock får jag aldrig grädda för det gör alltid mor… Hon är inte säker på att jag kan det.

Vad är din favoritmaträtt?
Äter gärna mycket grönsaker, helst lite asiatiskt. Mina man Fredrik Björlin är kock så jag är bortskämd med god mat.

Du bjuder på middag och skall imponera med en läcker efterrätt, vad bjuder du på?
Det variera hela tiden, men nu senaste tiden har det blivit smörstekta bitar av kanelbullar (överblivet från bageriet) toppas med lösvisppad grädde, krossad maräng och bär. Det blir även gott med karamlliserade äpplen till, eller om det är kardemummabullar blir det gott med inkokt rabarber.

Har du några tips på mysiga favoritfik? 
Svårt att välja, är bortskämd med många bra i Stockholm. Artisan Bread i Karlstad är mysigt ställe med duktiga bagare. Fosch i Stockholm har fantastiska bakelser. Bageri Le Violon Dingue har goda bullar.

Det finns många ställen som jag skulle vilja besöka, som jag inte har hunnit vari till, kanske blir en roadtripp i sommar för att hitta det mysigaste stället.

Stort tack för din medverkan och ha en avkopplande sommar:)

Anna Björlin Arvids
Delägare
Lidingö Bröd & Pâtisserie
Adress:
Stockholmsvägen 40, Lidingö/Stockholm
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Anna Instagram: Här

Tidigare publicerade gästinlägg ”I hängmattan med”
Veronica Mokrosinski, Valhallabageriet
Hanna Assarsdotter, Chocolatte
Magnus Johansson, Magnus Johansson Bageri & Konditori
Petrus Jakobsson, Bageri Petrus
Mattias Ljungberg, Tössebageriet och MR Cake
Karl Mattsson, Vallentuna stenugnsbageri
Maria Printz, Printz bageri
Daniel Lindeberg, Daniel Lindeberg Bageri & Konditori
Joel Lindqvist, Mat- & Chokladstudion
Sara Wennerström, Solhaga stenugnsbageri och Borgmästargården
Ronny Latva, RC Chocolat
Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri

2016 års samtliga inlägg kan du läsa här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.