I hängmattan med Carolina Viding, Park konditori

Hem I hängmattan med 2017 I hängmattan med Carolina Viding, Park konditori

I Äppelviken i Bromma ligger ett charmigt konditori med anor från en svunnen tid. Det var Bagaren Bengtsson som 1924 startade upp verksamhet under namnet Park bageri och 1929 ändrades namnet till Park konditori som det fortfarande heter. Park drivs sedan 2009 av Josefin ”Jossan” Åhlfeldt och Carolina ”Carro” Viding men de började jobba på Park redan 2007.

Allt bakas på plats i källaren och här produceras bröd, sötebröd och tårtor. Nu under sommaren genomgår Park en renovering som beräknas vara klar till första hälften av augusti och medan uppfräschningen pågår får du hålla dig till godo med ”Carro” som är dagens gäst i hängmattan.

Vad skall du göra på semestern?
På semestern är planerna sparsamma. Vila, åka båt, vara hos min mamma och pappa som har ett hus utanför Flen. Gillar att hänga i Stockholm på sommaren då många lämnar stan och det blir lugnt och skönt. Sommarens stora projekt är att jag och Jossan bestämt oss för att renovera upp Park. Det blir en ganska omfattande uppfräschning av väggar och golv i vår butik och fikadel. Vi känner sen några år att vi saknar en röd tråd mellan dessa rum och att vi vill att lokalen ska spegla oss och våra produkter bättre. Dessutom behöver den ”piffas till” då lokalen känts lite sliten.

Under alla år som det funnits någon form av bageri och konditoriverksamhet på Park innan vår regi har det verkligen tagit sig lite olika turer. Allt ifrån ett sunkigt inrökt halvfabrikatskafé till 50-tals kakkaffé till försök av ett stekigt ”wanna be” Sturplanshak.  Äppelviksborna tycks ha stått ut med det mesta men det sistnämnda blev bara för mycket. Svartmålade väggar med rosa text i skrivstil och dyra designerstolar från Barcelona (som för övrigt såg ut som toalettstolar). På Park konditori kunde man då av en trött personal iförd strikt svart skjorta och långt bröstförkläde à la lyxkrog köpa sig en hälsotallrik eller ett riktigt kärlekslöst halvfabrikatsbakverk.

När jag och Jossan 2009 övertog verksamheten jublade Äppelviken då dom nu skulle få tillbaka sitt gamla Park. Denna gång med en fenomenal förbättring i form av ett eget bageri och konditori! Nu efter åtta år var det inte en dag för sent att ge Park en liten make over.  När vi bestämde oss och gick ut med informationen började Äppelviksborna bita på naglarna. Jag citerar: ”ni ska väl inte göra det för modernt?”, ”Ni ska väl inte bli som alla andra själlösa kaféer?”, ”Har ni bytt ägare?”. Detta ”Har ni bytt ägare?”  är en fråga som dyker upp så snart vi byter dörrmatta. Rädslan för förändring är enorm. Äppelviken älskar Park.

Vi var verkligen nervösa och rädda för att våra kunder skulle reagera negativt på vår förändring, men alla kan verkligen sitta lugnt i båten. Det kommer bli jättefint. Det kommer bli som jag och Jossan vill ha det och framförallt kommer lokalen andas i harmoni med våra produkter.

Brukar du kunna koppla av helt från att baka under semestern eller ”fuskbakar” du?
Jag älskar att baka, men det är jobbigt att baka hemma för man har inte de redskapen man är van att arbeta med. Däremot bröd, det är väl det man vill baka för att det är svårt att hitta gott bröd. Just nu brukar jag gå till min granne Jarl ”Jalle” i Enskedeparken och köpa bröd eller äta frukost.

Vilka bakverk och bröd är dina absoluta favoriter?
Jag gillar vårat nya levain med valnötter i och semlor! Semlor har det bästa av alla världar. Grädde, kardemumma och mandelmassa!

Vad ville du bli när du var liten?
Kassörska på ICA, för att man fick hantera pengar.

Vad inspirerar dig i livet?
jag blir inspirerad av nördiga eldsjälar som verkligen brinner och andas för sin sak.

Vad får dig att skratta?
Mig själv på Snapchat.

Vad har du för dold talang?
Dold talang och dold talang, jag är lite av en isprinsessa. Jag imponerar med piruetter på skridskor i Vasaparken varje vinter.

Nämn tre saker du absolut inte kan vara utan.
Cigaretter, kaffe och min man.

Har du några favoritplatser i landet som du gärna besöker?
Jag älskar Södermanland, dels bor mina föräldrar här och dom hälsar jag på så ofta jag kan och dessutom är naturen helt fantastisk. Jag och min man har en båt, och med den tar vi oss ut i Stockholms skärgård vilket är helt fenomenalt.

Vad är din favoritmaträtt?
Jag älskar japansk mat särskilt ramen. Älskar även izakaya vilket är en japansk pubkultur. Man äter många små rätter tillsammans med öl. Även Sake har blivit ett nytt intresse.

Du bjuder på middag och skall imponera med en läcker efterrätt, vad bjuder du på?
Glaceaufor.

Har du några tips på mysiga favoritfik?
Nu på sommaren är det mysigt att göra en liten minitripp om man bor i stan. DÅ skulle jag rekommendera att åka till Rådmansö bageri som ligger i Roslagen. Är man i Södermanland skulle jag vilja rekommendera Järna bageri.

Stort tack för din medverkan och ha en avkopplande sommar:)

Carolina Viding
Delägare
Park konditori
Adress:
Västerled 4, Bromma/Stockholm
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

Tidigare publicerade gästinlägg ”I hängmattan med”
Anna Björlin Arvids, Lidingö Bröd & Pâtisserie
Veronica Mokrosinski, Valhallabageriet
Hanna Assarsdotter, Chocolatte
Magnus Johansson, Magnus Johansson Bageri & Konditori
Petrus Jakobsson, Bageri Petrus
Mattias Ljungberg, Tössebageriet och MR Cake
Karl Mattsson, Vallentuna stenugnsbageri
Maria Printz, Printz bageri
Daniel Lindeberg, Daniel Lindeberg Bageri & Konditori
Joel Lindqvist, Mat- & Chokladstudion
Sara Wennerström, Solhaga stenugnsbageri och Borgmästargården
Ronny Latva, RC Chocolat
Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri

2016 års samtliga inlägg kan du läsa här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.