Förra året vann Frida Leijon tävlingen Årets Konditor där hon bland annat skapade våningstårtan ”Shuffle” med bottnar av pistagejaconde och pistagecrisp, toppade med smultronbavaroais, smultron- och yoghurtpannacotta. Tårtan dekorerades med ett par coola hörlurar i socker. Mer om Fridas tävlingsbidrag 2016 samt en bakom kulisserna-film kan du se här.
Nu i augusti öppnar Frida och Susanna Johansson ett bageri och konditori i Uppsala som säkerligen kommer att bli en dundersuccé. Landets fjärde största stad har redan en hel del bra fik och jag som gillar Uppsala får nu ännu en anledning att bege mig dit för en gofika.
Vad skall du göra på semestern?
Jag kommer att jobba helt med det nya bageriet. Men några kortare vändor till Varberg har jag tänk att klämma in också.
Du och Susanna Johansson skall öppna nytt bageri i Uppsala. Vad kommer ni ha för inriktning och vilket utbud satsar ni på?
Bageriet som jag och min sambo kommer öppna heter Leijon Stenugnsbageri och Konditori och kommer ligga på Årstagatan 25 i Uppsala. Lokalen är från 1954 och var från början ett snabbköp. Vi kommer ha produktion, butik och servering med ca 20-30 platser på gatuplan och sen så har vi en källare som på sikt ska göras om till kurs- och eventlokal.
Vi kommer ha ett helhetskoncept där vi kommer att kunna erbjuda allt från bröd, bakverk, tårtor, bröllopstårtor och vi kommer samarbeta med flera lokala producenter. Vi beräknar att öppna i slutet på augusti och de ska bli så kul och spännande. Då är du varmt välkommen till ett riktigt bra smultronställe i Uppsala
Brukar du kunna koppla av helt från att baka under semestern eller ”fuskbakar” du?
Har jag semester så försöker jag verkligen vara ledig och baka så lite som möjligt.
Vilka bakverk och bröd är dina absoluta favoriter?
Jag är ju väldigt svag för nybakade kanelbullar, inte mycket som slår det.
Vad ville du bli när du var liten?
Faktiskt så vet jag inte. Jag hade inga minnen av att bagare/ konditor va drömmen😉
Vad inspirerar dig i livet?
Människor som nördar in sig och brinner för nått. Dom som inte ger upp och försätter kämpa mot målen.
Vad får dig att skratta?
När man är övertrött är typ allt kul
Vad har du för dold talang?
Haha, att mellan 4-6 på morgonen är jag som effektivast. Det kan gå helt galet snabbt då.
Nämn tre saker du absolut inte kan vara utan.
Kaffe, socker och min älskade Susanna.
Har du några favoritplatser i landet som du gärna besöker?
Helt ärligt så har jag vart runt alldeles för lite i Sverige senaste åren pga diverse tävlingar. Så jag har missat massor av smultronställen och har massor att ta igen.
Vad är din favoritmaträtt?
Senaste året har jag verkligen börjat uppskatta det asiatiska köket. Lite svårt att säga just en rätt som är favorit men fisk i alla former ligger i topp.
Du bjuder på middag och skall imponera med en läcker efterrätt, vad bjuder du på?
Jag skulle nog gjort nått med mousse/kräm/nått krispigt och någon glass. Försöka få ihop nått bra i hemmaköket och satsa på smaker som skulle gå hem hos många. Kanske drar nått i socker om jag verkligen ska imponera.
Har du några tips på mysiga favoritfik?
Jag är jättetråkig och skulle själv behöva dessa tips då jag inte hunnit med att testa på olika fik pga tidsbrist. Då jag tävlat mycket så har de senaste årens somrar gått åt till förberedelser.
Stort tack för din medverkan och ha en avkopplande sommar
Frida Leijon
Delägare
Leijon Stenugnsbageri och Konditori
Adress: Årstagatan 25, Uppsala
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Frida Instagram: Här
Tidigare publicerade gästinlägg ”I hängmattan med”
Carolina Viding, Park konditori
Anna Björlin Arvids, Lidingö Bröd & Pâtisserie
Veronica Mokrosinski, Valhallabageriet
Hanna Assarsdotter, Chocolatte
Magnus Johansson, Magnus Johansson Bageri & Konditori
Petrus Jakobsson, Bageri Petrus
Mattias Ljungberg, Tössebageriet och MR Cake
Karl Mattsson, Vallentuna stenugnsbageri
Maria Printz, Printz bageri
Daniel Lindeberg, Daniel Lindeberg Bageri & Konditori
Joel Lindqvist, Mat- & Chokladstudion
Sara Wennerström, Solhaga stenugnsbageri och Borgmästargården
Ronny Latva, RC Chocolat
Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri
2016 års samtliga inlägg kan du läsa här
Skriv ett svar