I hängmattan med Didrik Persson och Martin Westin, Bageri Leve

Hem I hängmattan med 2017 I hängmattan med Didrik Persson och Martin Westin, Bageri Leve

I april i år var jag och besökte Didrik Persson och Martin Westin på Bageri Leve i Malmö och föll pladask för deras urmysiga bageri. De slog upp sina portar i februari i år och deras filosofi är att vända på bröddygnet och erbjuda nybakat till kvällen. De öppnar bageriet kl 11.00 på vardagarna och stänger kl 18.30 och tanken är att kunderna skall köpa med sig bröd på vägen hem från jobbet så att de har rykande färskt bröd till kvällsmålet.

Martin står för surdegsbröden och Didrik för sötebröd såsom croissanter, bullar och tarteletter och de gör det med bravur. Jag vill nog påstå att Leve tillhör bland de absolut bästa bagerierna i Malmö och det är inte illa för en nykomling! Besök Leve och gör det nu.

Vad skall du göra på semestern?
– Martin: Jag och min sambo får vårt första barn precis när jag tar semester, så det blir mycket mys hemma med nya familjen och en hel del blöjbyten kan jag tänka mig. Vi kommer ta det lugnt och vara hemma mest tror jag.

– Didrik: Det blir några dagar i Stockholm, annars blir det till stora delar en sommar hemma i Malmö! Kommer säkert bli en del turer till Österlen och Köpenhamn också, annars ska jag mest ta det lugnt och bara göra det jag känner för om dagarna.

Brukar du kunna koppla av helt från att baka under semestern eller ”fuskbakar” du?
– Martin: Jag kommer fuskbaka en hel del den här semestern för jag får lätt abstinens om jag inte får baka bröd. Det är ju ändå fem veckor vi pratar om det känns lite konstigt att köpa allt sitt bröd när man kan baka det själv. Samtidigt är ju semestern en chans att få prova andra bagerier i stan, och det ser jag mycket fram emot.

– Didrik: kommer nog kunna koppla av från bakandet tror jag. Det kommer säkert bli en hel del matlagning istället. Kan hända att det blir någon dessert någon dag, men då blir det något enkelt.

Vilka bakverk och bröd är dina absoluta favoriter?
– Martin: Bästa bakverket är Pastel de Nata! Älskar kontrasten mellan ett krispigt smördegsskal och en perfekt krämig kanel- och citrusfyllning. Det är också väldigt kul att baka Pastéis för det är inte helt enkelt att få till. En glansig och svartfläckig Pastel är så himla vacker. Vad som är det bästa brödet varierar mer för mig, men det är också en kombination av krispig, tunn och karamelliserad skorpa och ett sammetslent och krämigt inkråm jag går igång på. Långjästa surdegsbröd är det i alla fall alltid. Bästa brödet jag ätit var på Tartine i San Fransisco.

– Didrik: Svår fråga! Det varierar väldigt mycket! Men något friskt, med citron, kanske en eclair med citruskräm. Eller en riktigt krämig chokladtårta. Om man skulle gå på det bakverk som jag förtärt mest genom åren så blir nog svaret kanelbulle. Det får bli mitt slutgiltiga svar: kanelbulle är bästa bakverket. I brödväg är jag väldigt svag för sirapslimpa, kanske för att jag äter det så sällan, men absoluta favoriten är nog ändå ett surdegsbröd med valnötter.

Vad ville du bli när du var liten? 
– Martin: Jag ville bli arkeolog, för det verkade ascoolt att gräva upp dinosaurier.

– Didrik: Jag ville bli lastbilschaufför! Högst oklart varför, då jag varken gillar motorfordon eller att sitta still i en bil för länge.

Vad inspirerar dig i livet?
– Martin: För närvarande är det mycket andra bagare på Instagram som är inspirationskällor. Särskilt i USA finns många jag ser upp till.

– Didrik: Människor som brinner starkt för något! Kan vara vad som helst.

Vad får dig att skratta?
– Martin: Katter som ser roliga ut eller gör roliga saker. Sjukt tramsigt, men sjukt kul.

– Didrik: Bedros på Magnus Johanssons bageri och konditori får mig alltid att skratta!

Vad har du för dold talang?
– Martin: Jag är (eller var) väldigt bra på dataspelet World of Warcraft. Men för några år sedan slutade jag spela och började baka bröd istället. Bytte ett beroende mot ett annat, typ.

– Didrik: Nästintill oslagbar i kortspelet stress! Den som lyckas klå mig i sommar lovar jag att bjuda på middag!

Nämn tre saker du absolut inte kan vara utan.
– Martin: Ok, det var svårt. Men jag tror att livet utan min sambo Julia, surdegsbröd och gott kaffe vore väldigt torftigt.

– Didrik: Hm, då mitt lokalsinne är lika med noll får nog kartfunktionen i telefonen bli första grejen. Ett helt år utan sommar skulle kännas svårt, så sommar vill jag absolut inte heller vara utan! Och familj och vänner har förstås en given plats som svar på denna fråga.

Har du några favoritplatser i landet som du gärna besöker?
– Martin: Jag tycker alltid om att besöka huvudstaden. Det är så fint där och exotiskt för en pojke från Staffanstorp. Bra bagerier dessutom! Annars gillar jag att vara i Dalarna eller där omkring. Naturen är väldigt vacker och tempot är mycket lägre än i Malmö.

– Didrik: Fårö! Eller andra platser där det är svårt att urskilja om det är en åker eller en väg en kör på!

Vad är din favoritmaträtt?
– Martin: Jag tror det är pasta bolognese. Min pappa lagade ofta det när jag var liten och det var en av de maträtter jag inte kunde få nog av. Det sitter i även i vuxen ålder, även om den numera är vegetarisk för min del.

– Didrik: Min favoritmaträtt är alla dagar i veckan smörgåstårta! Tycker det äts alldeles för sällan! Man gör en stor rackare på måndagen, sen har man mat för hela veckan! Den blir dessutom bättre för varje dag! Vilken annan ”maträtt” blir det liksom? Jag brukar göra en vegetarisk variant med hummus, kimchi, majonäs och toppad med diverse grönsaker.

Du bjuder på middag och skall imponera med en läcker efterrätt, vad bjuder du på?
– Martin: Jag är värdelös på efterrätter, så jag frågar min kollega Didrik om hjälp med det!

– Didrik: Det blir i de allra flesta fallen creme brulle. Klassiskt, kanske lite tråkigt, men väldigt gott! Och det går att förbereda långt innan.

Har du några tips på mysiga favoritfik?
– Martin: Jag fikar inte supermycket faktiskt, men jag gillar Rosendals trädgård i Stockholm väldigt mycket. Annars skulle jag nog tipsa om mitt gamla jobb, Söderberg och Sara i Ystad.

– Didrik: Printz bageri i Stallarholmen! Har bara varit där en gång, men vill absolut tillbaka.

Stort tack för er medverkan och ha en avkopplande sommar:)

Didrik Persson och Martin Westin
Delägare
Bageri Leve
Adress:
Östra Rönneholmsvägen 6, Malmö
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Didrik Instagram: Här
Martin Instagram: Här

Tidigare publicerade gästinlägg ”I hängmattan med”
Daniel Roos, K-märkt patisserie & bageri
Per Klein, Lundbergs konditori
Frida Leijon, Leijon Stenugnsbageri och konditori
Carolina Viding, Park konditori
Anna Björlin Arvids, Lidingö Bröd & Pâtisserie
Veronica Mokrosinski, Valhallabageriet
Hanna Assarsdotter, Chocolatte
Magnus Johansson, Magnus Johansson Bageri & Konditori
Petrus Jakobsson, Bageri Petrus
Mattias Ljungberg, Tössebageriet och MR Cake
Karl Mattsson, Vallentuna stenugnsbageri
Maria Printz, Printz bageri
Daniel Lindeberg, Daniel Lindeberg Bageri & Konditori
Joel Lindqvist, Mat- & Chokladstudion
Sara Wennerström, Solhaga stenugnsbageri och Borgmästargården
Ronny Latva, RC Chocolat
Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri

2016 års samtliga inlägg kan du läsa här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.