I hängmattan med Jarl Tungelstedt, Enskedeparkens bageri

Hem I hängmattan med 2017 I hängmattan med Jarl Tungelstedt, Enskedeparkens bageri

Fika handlar inte enbart om en kopp kaffe och en bulle för mig utan minst lika mycket om ställets miljö. En oas som jag uppskattar är Enskedeparkens bageri som är inhyst i en faluröd stuga mellan ett koloniområde och ett ridstall. Hela området har en historia från 1800-talet när det var ett mönsterjordbruk lett av Axel Odelberg.

2014 beslöt sig Jarl och Charlotte Tungelstedt för att ruska liv i den gamla stugan som stått övergiven under en längre period och det tog inte speciellt lång tid för Enskedeborna innan de fick upp ögonen för bageriet och snart ringlade sig kön för att få tag på schysst hantverksbröd och välgjorda bakverk. Bra fikaställen drar till sig uppmärksamhet och ryktet spred sig snabbt på stan om Enskedeparken och fikasugna människor började vallfärda till Enskede gård. 2016 ansåg juryn hos Dagens Nyheter att bageriet hade gjort sig förtjänt av att få utmärkelsen Gulddraken som bästa kafé i Stockholm.

På fredagar mellan kl 17.00-19.00 bakas det pizzor så det står härliga till och vill du beställa så gäller det att vara ute i god tid för åtgången brukar vara rykande. Och du, glöm burkräkor och burkchampinjoner på pizzan, här snackar vi enbart schyssta råvaror.

Vad skall du göra på semestern?
Vi vilar ut hemma och kommer åka till Klarälvsdalen till släktgården. Mygg, skrädmjöl och kära möten med gamla släktingar ser jag fram mot.

Brukar du kunna koppla av helt från att baka under semestern eller ”fuskbakar” du?
Jag fuskbagar inte men handlar gärna bröd av andra bagare i branschen som levererar bra bröd. Artisan Bread i Karlstad till exempel.

Vilka bakverk är dina absoluta favoriter? 
Vår kavlade brioche, alla kategorier. De har allt, den krispiga ytan, den fylliga konsistensen och olika fyllningar. Själv älskar jag den med toscafyllning, toppad med rostad hasselnöt och ett uns havssalt. Det kan helt enkelt inte bli för mycket nötter.

Vad ville du bli när du var liten? 
Jag var bra på stavhopp och Kjell Isaksson var den givna idolen. Tror nog att jag hade en dröm om att bli nästa stora stavhoppsstjärna.

Vad inspirerar dig i livet?
Jag bakar, fotograferar, lagar mat och är svag för snygga mekaniska klockor. För mig handlar inspiration om mixen av olika saker och att omges av människor som hittat sin passion. Nörden är vår tids hjälte!

Vad får dig att skratta?
Att vara med mina vänner! Ensam är inte kul.

Vad har du för dold talang? 
Vet inte om den är dold men jag har fotograferat länge och kan nog det mesta om Charlie Parker.

Nämn tre saker du absolut inte kan vara utan.
Så klart min fru och familj, men vad gäller prylar och annat är det nog surdegsbröd, min telefon och några av mina käraste mekaniska klockor.

Har du några favoritplatser i landet som du gärna besöker? 
Jag återvänder ofta till Värmland. Klarälvsdalen är min barndom och de minnena sitter djupt. Mina föräldrar finns inte längre i livet så nu måste jag och min familj hitta våra egna smultronställen att åka till. Min mor var navet, men nu går livet vidare.

Vad är din favoritmaträtt? 
Klämmor med egenrökt kött, karré eller högrev är favoriten just nu. Enorm variation och kombinationen av kött och grönsaker och hembakat tunnbröd slår allt. Sedan är det kul att tillagningen tar minst en dag. Ibland känner jag att vi har så bråttom med allt, det här tar tid och blir gott. Kan man begära något mer?

Du bjuder på middag och skall imponera med en läcker efterrätt, vad bjuder du på?
Paj! Fyllningen varierar efter säsong, men rabarber, blåbär och äpple är klassiker.

Hur ser era planer ut för den närmsta tiden med bageriet?
Oj, de är många! Vi vill så gärna kunna erbjuda fler sittplatser för våra besökare som förlänger säsongen, men också ta nästa steg i produktionen. Oskar som bakat pizzor med oss hela våren blir en i gänget från och med augusti och varje person bidrar alltid med ny inspiration. Vi ser fram emot hösten.

Har du några tips på mysiga favoritfik? 
I Gröndal finns både Winterviken och det mysiga trädgårdscaféet. I Äppelviken bör du besöka Josefin ”Jossan” Åhlfeldt och Carolina ”Carro” Viding som driver Park konditori. Jag rekommenderar även en tur till Järna bageri.

Stort tack för din medverkan och ha en avkopplande sommar:)

Jarl Tungelstedt
Delägare
Enskedeparkens bageri
Adress:
Enskede gårdsväg 3-5, Enskede gård/Stockholm
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

Tidigare publicerade gästinlägg ”I hängmattan med”
Johanna Ljungsberg, Conditori Nordpolen
Daniel Frehde, Jeremiabageriet
Liv Sandberg, Liv Sandberg Cake Art
Håkan Johansson, Bageri Brillo
Didrik Persson och Martin Westin, Bageri Leve
Daniel Roos, K-märkt patisserie & bageri
Per Klein, Lundbergs konditori
Frida Leijon, Leijon Stenugnsbageri och konditori
Carolina Viding, Park konditori
Anna Björlin Arvids, Lidingö Bröd & Pâtisserie
Veronica Mokrosinski, Valhallabageriet
Hanna Assarsdotter, Chocolatte
Magnus Johansson, Magnus Johansson Bageri & Konditori
Petrus Jakobsson, Bageri Petrus
Mattias Ljungberg, Tössebageriet och MR Cake
Karl Mattsson, Vallentuna stenugnsbageri
Maria Printz, Printz bageri
Daniel Lindeberg, Daniel Lindeberg Bageri & Konditori
Joel Lindqvist, Mat- & Chokladstudion
Sara Wennerström, Solhaga stenugnsbageri och Borgmästargården
Ronny Latva, RC Chocolat
Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri

2016 års samtliga inlägg kan du läsa här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.