I juni förra året slog Fosch Artisan Pâtisserie upp sina dörrar på Östermalm i Stockholm. Min fru Annie och jag hängde på låset och vi kunde snabbt konstatera att vi fått ett nytt favoritställe att fika på. Damien Foschiatti är utbildad konditor i Frankrike och har bland annat jobbat på Ladurée i Paris, Pascal i Oslo och för Henrik Nordström på Lux Stockholm när krogen hade en Michelinstjärna. Malin som har sina rötter på Gotland har jobbat hela sitt liv inom serviceindustrin bla som hovmästare på restaurang B.A.R. i Stockholm och som restaurangchef i Oslo på ett franskt konditori.
Deras specialiteter är franskinspirerade bakverk med svenska smaker och du finner massor av godsaker att välja mellan. Min favorit är fortfarande deras chokladmousse som de döpt till 3-C. Crème brûlée med vanilj från Madagaskar och krispig karamell av torkat kakaoskal. Fantastiskt god och har du inte testat den, gör det.
Vad skall du göra på semestern?
Jag skall åka till Gotland och spendera tid med familj och vänner. Sedan skall vi plocka blåbär och lingon på Fårö med min sambos farmor och mormor.
Brukar du kunna koppla av helt från att baka under semestern eller ”fuskbakar” du?
Självklart så bakar jag alltid lite grann och då mer enklare grejer som familjen kan dela på.
Vilka bakverk är dina absoluta favoriter?
Mitt absoluta favoritbakverk är mille feuille i alla former. Den är krispig och krämig och bara helt underbar. I mina ögon visar det hur det enkla oftast kan kan vara det bästa.
Vad ville du bli när du var liten?
Jag ville bli kock eftersom min pappa jobbade som det. Det var även han som sa åt mig att bli konditor😉
Vad inspirerar dig i livet?
Naturen.
Vad får dig att skratta?
Motgångar😉eller fransk sarkastisk humor.
Vad har du för dold talang?
Jag är faktiskt rätt duktig på att spela gitarr.
Nämn tre saker du absolut inte kan vara utan.
Socker, choklad och smör😊
Har du några favoritplatser i landet som du gärna besöker?
Definitivt Gotland och jag älskar den norra delen av ön. Vi brukar bo hos min sambos farmor i Fårösund och så brukar vi ta cykeln på färjan över till Fårö. Där paddlar vi kanot på Bästeträsk eller tar en matbit vid Bungenäs. Det finns så mycket vacker natur runt om och den här årstiden arrangeras det en massa konserter och andra roliga tillställningar.
Vad är din favoritmaträtt?
Blodkorv med smörstekt äpple.
Du bjuder på middag och skall imponera med en läcker efterrätt, vad bjuder du på?
Sufflé. Gärna choklad med en hallon-coulis vid sidan av.
Har du några tips på några mysiga fik?
LEVA i Visby är trevligt och bra.
Stort tack för din medverkan och ha en avkopplande sommar
Damien Foschiatti
Delägare
Fosch Artisan Pâtisserie
Adress: Löjtnantsgatan 8, Stockholm
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Damien Instagram: Här
Tidigare publicerade gästinlägg ”I hängmattan med”
Robin Delselius, Robin Delselius Bageri
Jarl Tungelstedt, Enskedeparkens bageri
Johanna Ljungsberg, Conditori Nordpolen
Daniel Frehde, Jeremiabageriet
Liv Sandberg, Liv Sandberg Cake Art
Håkan Johansson, Bageri Brillo
Didrik Persson och Martin Westin, Bageri Leve
Daniel Roos, K-märkt patisserie & bageri
Per Klein, Lundbergs konditori
Frida Leijon, Leijon Stenugnsbageri och konditori
Carolina Viding, Park konditori
Anna Björlin Arvids, Lidingö Bröd & Pâtisserie
Veronica Mokrosinski, Valhallabageriet
Hanna Assarsdotter, Chocolatte
Magnus Johansson, Magnus Johansson Bageri & Konditori
Petrus Jakobsson, Bageri Petrus
Mattias Ljungberg, Tössebageriet och MR Cake
Karl Mattsson, Vallentuna stenugnsbageri
Maria Printz, Printz bageri
Daniel Lindeberg, Daniel Lindeberg Bageri & Konditori
Joel Lindqvist, Mat- & Chokladstudion
Sara Wennerström, Solhaga stenugnsbageri och Borgmästargården
Ronny Latva, RC Chocolat
Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri
2016 års samtliga inlägg kan du läsa här
Skriv ett svar