I hängmattan med Stefan Berg, Lillebrors bageri

Hem I hängmattan med 2017 I hängmattan med Stefan Berg, Lillebrors bageri

Ett bageri som ligger mig varmt om hjärtat är Lillebrors bageri som slog upp sina portar i december förra året i kafé Emmas gamla lokaler på Rörstrandsgatan i Stockholm. Bageriet är intimt och mysigt och som kund har du full insyn in i produktionen där du kan ta del av skapandet av bröd, bullar, croissanter och tunnbrödsrullar.

Det är Stefan Berg som driver Lillebrors och han kommer närmast från Valhallabageriet där han jobbat i elva år. Vad är det då som gör att jag brinner lite extra för detta hantverksbageri? Det är flera delar, det ena är själva upplägget där jag som kund kliver direkt in i produktionen och ser bagarna i aktion. Sedan smittar Stefans norrländska lugn av sig och lägger sig som ett hölje över bageriet för även om det på helger kan vara mycket folk så har de flesta kunder förståelse för att det kan ta lite tid ibland. Sist men inte minst så bakas det otroligt goda bakverk och bröd på Lillebrors och det gör att jag och övriga kunder återvänder.

Vad skall du göra på semestern?
Jag funderar på en träningsresa som jag skall planera i höst som skall gå till Marbella med fokus på löpning och yoga. Jag hoppas också på att kunna planera och genomföra en resa tillsammans med min storebror Hans. Hur och var spelar ingen roll, det viktigaste är att få chansen att göra något ihop. Jag kommer också prioritera att åka hem till mamma och pappa. Hängmattan kommer jag undvika – jag ogillar känslan av att känna mig som en kassler.

Brukar du kunna koppla av helt från att baka under semestern eller ”fuskbakar” du?
Jag bjuder hellre hem till middag och praktiserar mitt gastronomiska intresse. Om någon skulle motivera mig tillräckligt mycket skulle jag kanske ställa till med morgonscones. Ännu har det inte hänt😉

Vilka bakverk och bröd är dina absoluta favoriter?
Lillebrors bageris egna middagsbröd men jag tycker lika mycket om hemortens lokala sirapslimpa som smakar barndom och som varit med och format mig till den jag är idag. Liksom princessbakelse från samma bageri, dock har jag hittat princessbakelser som är ännu godare och det är storebror som bakar dem.

Vad ville du bli när du var liten?
Jag ville förstås bli bagare för det skulle storebror bli.

Vad inspirerar dig i livet?
Andra människor som är målmedvetna, visionära och engagerade i det de gör.

Vad får dig att skratta?
Då jag möts av glada kunder men även av kaos och en rörig affär som håller många bullar i luften.

Vad har du för dold talang?
Jag vill gärna tro att jag är en jäkel på saker som att springa och cykla, skulle jag träna ordentligt kunde jag säkert bli väldigt snabb. Förra året genomförde jag Ironman på 10 timmar+ vilket anses som en bra tid. Jag är nöjd med det eftersom bageriet var min första prioritering på bekostnad av ”rätt” mängd träning.  Jag tycker även att jag är påhittig, kreativ och duktig på byggnationer och möbelsnickeri.

Nämn tre saker du absolut inte kan vara utan.
Mina verktyg, springskor och telefon.

Har du några favoritplatser i landet som du gärna besöker?
Jag besöker gärna Bergianska trädgården för att det är vackert och inger ett lugn. Min far bor intill havet utanför Hudiksvall och dit reser jag gärna för omgivningens skull samt att platsen känns avsides, men det finns gott om saker att ta sig för. Om jag är i Malmö besöker jag gärna ”Kallis”. Friheten att obekymrat svänga med snabeln:)

Vad är din favoritmaträtt?
Oblandad hamburgare av älgkött, salsa av fermenterade tomater, majjo med jäst karl johansvamp som bas, anklever och alltsammans mellan två mjuka bröd. Uppkomsten kom till tack vare en middag som jag lagade till vänner inför en konsert som vi skulle gå på. Kompensationen var delar av vad jag hade i skafferiet och roliga experiment inom gastronomin. Expertisen och den slutliga skissen från min vän Emil som är målmedveten, visionär och engagerad i det han gör.

Du bjuder på middag och skall imponera med en läcker efterrätt, vad bjuder du på?
Consommé av rabarber. Tillsammans med en mjölkchokladglass med tonka. Kanske även lite mandel.

Hur ser planerna ut för den närmsta tiden med Lillebrors?
Eftersom vi bara haft öppet i sju månader kommer vi engagera oss mycket i att förbättra sortimentet vi har och landa i rutiner omkring det. När det fungerar bra vill vi gärna utvidga sortimentet till kanske fler och nya favoriter för våra kunder. Interiören och exteriören är och kommer att vara under ständig utveckling och förbättring. Det jag ser fram emot mest är att skapa en sådan trivsam atmosfär för både kunderna och oss som möjligt.

Har du några tips på mysiga favoritfik?
I Färjestaden på Öland finns ett relativt nyöppnat fik med härlig kvalité på det breda utbudet av olika bakverk och bröd. Fredriks Bröd & Bakverk heter det och är jättemysigt.

Stort tack för din medverkan och ha en avkopplande sommar:)

Stefan Berg
Ägare
Lillebrors bageri
Adress:
Rörstrandsgatan 12, Stockholm
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

Tidigare publicerade gästinlägg ”I hängmattan med”
Damien Foschiatti, Fosch Artisan Pâtisserie
Robin Delselius, Robin Delselius Bageri
Jarl Tungelstedt, Enskedeparkens bageri
Johanna Ljungsberg, Conditori Nordpolen
Daniel Frehde, Jeremiabageriet
Liv Sandberg, Liv Sandberg Cake Art
Håkan Johansson, Bageri Brillo
Didrik Persson och Martin Westin, Bageri Leve
Daniel Roos, K-märkt patisserie & bageri
Per Klein, Lundbergs konditori
Frida Leijon, Leijon Stenugnsbageri och konditori
Carolina Viding, Park konditori
Anna Björlin Arvids, Lidingö Bröd & Pâtisserie
Veronica Mokrosinski, Valhallabageriet
Hanna Assarsdotter, Chocolatte
Magnus Johansson, Magnus Johansson Bageri & Konditori
Petrus Jakobsson, Bageri Petrus
Mattias Ljungberg, Tössebageriet och MR Cake
Karl Mattsson, Vallentuna stenugnsbageri
Maria Printz, Printz bageri
Daniel Lindeberg, Daniel Lindeberg Bageri & Konditori
Joel Lindqvist, Mat- & Chokladstudion
Sara Wennerström, Solhaga stenugnsbageri och Borgmästargården
Ronny Latva, RC Chocolat
Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri

2016 års samtliga inlägg kan du läsa här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.