I hängmattan med Gustav Fagerman, Artisan Bread

Hem I hängmattan med 2017 I hängmattan med Gustav Fagerman, Artisan Bread

Ett riktigt härligt ställe att besöka är Artisan Bread i Karlstad som startades upp 2014 av Gustav Fagerman och Mattias Dröschmeister. Gustav är bagare och konditor med utbildning både från Sverige och Frankrike och Mattias har jobbat flera år inom bageri- och kafébranschen och inspirationen hämtas från den franska baktraditionen. Bageriet med tillhörande butik, deli och kafé ligger på kasernhöjden som de senaste åren genomgått en omvandling från regementsområde till en av Karlstads hetare bostadsområden.

Förra året började Gustav och Mattias arrangera något de döpt till bagarfest. Ett gäng superduktiga bagare och konditorer runt om i landet bjuds in för att baka, umgås och ha allmänt trevligt under en helg. För de som kommer och fikar under den aktuella helgen är det som att komma till paradiset då utbudet av bröd och bakverk är extra stor. De har nyligen startat ett Instagramkonto som du kan följa här.

Vad skall du göra på semestern?
Bra fråga, jag har semester i september när sommarsäsongen är över. I år har jag inget spikat än. Men någon form av utlandstripp borde det bli exempelvis London, Paris eller kanske en biltripp till Normandie. Jag skall fixa med huset också, det behöver ett lager färg och rätt mycket rensande av ogräs runt om.

Brukar du kunna koppla av helt från att baka under semestern eller ”fuskbakar” du?
Min största hobby är ju att baka och hålla på med allt vad det innebär. Är inte så sugen på att åka till jobbet för att hämta bröd på semestern så lite brödbakande får det nog bli. Sen är det ju gött med sötsaker så bakfritt blir det ej.

Vilka bakverk och bröd är dina absoluta favoriter?
Jag är periodare men kommer alltid tillbaka till bröd. Favoriter, svårt beror på tillfälle men i längden vill jag ha ett surdegsbröd som är gränsfall till bränt med bra syra. På sötebrödsfronten vinner just nu hemmagjord smulpaj med något syrligt bär eller frukt, bakad till perfektion, typ knäck ovanpå. Smördegsgrejer som Chausson au Pommes och Palmier är alltid gott och en croissant är ju aldrig fel. Kouign Amann är gött, ja listan kan göras lång! Tycker oftast att ju enklare, desto godare.

Vad ville du bli när du var liten?
Tror inte jag hade några direkta jobbdrömmar, gillade att leka med Lego:)

Vad inspirerar dig i livet?
Folk som brinner för sin sak och sitt intresse. Allt från bagare, kockar, odlare, vad som helst egentligen, bara det ligger lite hjärta bakom. Annars har alltid mitt driv varit att bli så bra som möjligt på det jag håller på med och det är inte alltid helt sunt vill jag lova! Älskar att se på folk som kan sin grej och inte tummar på något och jobbar ”fyrkantigt”.

Vad får dig att skratta?
Jag är ju inte känd för att skratta direkt (betyder inte att jag är arg) men jag tillhör ju den ironiska/cyniska generationen och gillar svart humor. Min kollega Anders får mig att skratta, han har lika störd humor som jag. Vi funderar på att skriva ett manus och bli YouTubers:)

Vad har du för dold talang?
Min styrka är nog att jag är halvbra på många grejer. Något dolt vet jag inte, tror jag är bland de bättre i Sverige på badminton, i alla fall bland bagarna! Dock dåligt tränad just nu.

Nämn tre saker du absolut inte kan vara utan.
I bageriet: ”fransk kavel”, våg och vassa rakblad. Hemma: Matilda, naturen, motion och folköl.

Har du några favoritplatser i landet som du gärna besöker?
Plats nummer ett för dess lugn är Nord Koster. Där kan man bara vara, ta långa promenader, bada och stirra ut på havet. Nummer två är Stockholm för där känns det som man lever lite. Skillnaden på Stockholm och Värmland är att man kan gå ut o fika och äta, göra sånt som jag skulle vilja göra varje dag om det fanns ställen att gå till. Nummer tre är Halland och Skåne för det är ju bara fint. Det finns mycket mat, hav och ängar. Jag har tidigare bott i Ystad och Ugglarp.

Vad är din favoritmaträtt?
Svårt att säga bara en rätt. Jag tycker om all sorts mat. Äta är ju livet. Jag äter ju olika typ av mat beroende på årstid, så nu är det BBQ som gäller på lediga dagar. Annars är jag ett fan av saker som kan stå i ugnen hela dagen och sköta sig själv så kan jag njuta av dem på kvällen.

Du bjuder på middag och skall imponera med en läcker efterrätt, vad bjuder du på?
Glassmaskinen står ju förvånansvärt mycket still så det får nog bli glass. Pistageglass med russin dränkta i Kirschwasser eller varför inte en smulpaj eller kanske en kombo.

Hur ser planerna ut för den närmsta tiden med bageriet?
Nu har vi haft öppet i lite mer än tre år och under dessa år har det gått i ett och det känns som vi växt lite för snabbt på kort tid. Man hinner aldrig riktigt reflektera så den närmsta tiden blir nog att ta kontrollen och se till att vi alltid levererar bra produkter. Sedan skall vi få igång kondisdelen och göra bättre mackor. Har väldigt mycket i skallen som aldrig fått se dagsljus än. Tiden är min värsta fiende. Nu blir det inga nya projekt på ett tag utan det viktigaste är att få till ett lugn i företaget och så skall vi se över råvarufronten och miljötänket då det är något jag verkligen vill ta tag i också.

Har du några tips på mysiga favoritfik?
Tyvärr så blir det nästan alltid samma ställen jag går till. Jag är sjukt dålig att gå till nya ställen, trygghetsknarkare, rädd för att bli besviken tror jag! Vissa ställen gillar jag för bakverken, andra för kaffet och vissa för stilen på inredningen. Det har blivit lite för lite fikande det sista året men jag har betat av Petrus, Lidingö Bröd & Patisserie, Gräddat, Feldts, Söderberg & Sara, Pascal och da Matteo och alla är grymma på sitt sätt! Men det finns en lång ”to do list” på ställen jag vill besöka!

Stort tack för din medverkan och ha en avkopplande sommar:)

Gustav Fagerman
Delägare
Artisan Bread
Adress:
Kasernhöjden 4, Karlstad
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Gustav Instagram: Här

Tidigare publicerade gästinlägg ”I hängmattan med”
Stefan Berg, Lillebrors bageri
Damien Foschiatti, Fosch Artisan Pâtisserie
Robin Delselius, Robin Delselius Bageri
Jarl Tungelstedt, Enskedeparkens bageri
Johanna Ljungsberg, Conditori Nordpolen
Daniel Frehde, Jeremiabageriet
Liv Sandberg, Liv Sandberg Cake Art
Håkan Johansson, Bageri Brillo
Didrik Persson och Martin Westin, Bageri Leve
Daniel Roos, K-märkt patisserie & bageri
Per Klein, Lundbergs konditori
Frida Leijon, Leijon Stenugnsbageri och konditori
Carolina Viding, Park konditori
Anna Björlin Arvids, Lidingö Bröd & Pâtisserie
Veronica Mokrosinski, Valhallabageriet
Hanna Assarsdotter, Chocolatte
Magnus Johansson, Magnus Johansson Bageri & Konditori
Petrus Jakobsson, Bageri Petrus
Mattias Ljungberg, Tössebageriet och MR Cake
Karl Mattsson, Vallentuna stenugnsbageri
Maria Printz, Printz bageri
Daniel Lindeberg, Daniel Lindeberg Bageri & Konditori
Joel Lindqvist, Mat- & Chokladstudion
Sara Wennerström, Solhaga stenugnsbageri och Borgmästargården
Ronny Latva, RC Chocolat
Oscar Målevik, Haga Tårtcompani & Bageri

2016 års samtliga inlägg kan du läsa här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.