Lästips och intervjuer

Hem Lästips och intervjuer

LÄSTIPS
Mazarinen – från franska salonger till svenska fikabord (14 aug 2025)
När smörgåstårtan tog över kaffeborden (11 aug 2025)
När kafferepet var veckans sociala höjdpunkt (10 aug 2025)
Vilken fikaperson är du? (6 aug 2025)
Prinsessans kusiner – bakverk som påminner om prinsesstårta men med en twist (5 aug 2025)
När fikat inte smakar – vanliga klagomål från kafébesökare (31 juli 2025)
Kaffeförbud i Sverige – en bortglömd del av vår kaffehistoria (30 juli 2025)
Från Umeå till Glemmingebro – 16 fik värda ett besök (27 juli 2025)
Sveriges äldsta konditorier – klassiska fikapärlor (25 juli 2025)
Äkta smak eller kemisk illusion – vad innehåller din glass? (21 juli 2025)
Sju sorters kakor – klassikerna vi aldrig tröttnar på (18 juli 2025)
Fikaställen med wow-känsla – mysiga kaféer vid Stockholms vatten (14 juli 2025)
Fika med känsla – därför spelar koppen roll (12 juli 2025)
Gelato – äkta hantverk eller fluffig bluff? (8 juli 2025)
Upptäck nya fikaställen med hjälp av AI – så enkelt är det! (7 juli 2025)
Nostalgifika: Klassiska bakverk jag vill se mer av (3 juli 2025)
En nostalgisk tårtvandring – från 60-talet till idag (30 juni 2025)
Hembakat eller bara uppvärmt? (25 juni 2025)
Single origin, pour over och batch brew – vad betyder det egentligen? (24 juni 2025)
20 naturnära fik i Stockholmsområdet (21 juni 2025)
Kafferepet och 7 sorters kakor åter i rampljuset (17 juni 2025)
Mitt liv som fikabloggare – bakom kulisserna på Robbans bästa (14 juni 2025)
Svenska och italienska kaffekulturer – två världar, en passion (10 juni 2025)
Kallbryggt kaffe – gott och fräscht (2 juni 2025)
Så hittar du på Robbans bästa fikablogg (25 maj 2025)
Fikavandringar – din smakresa genom kafékulturen (20 maj 2025)
Kaffestund med dopp (19 maj 2025)
Glassens historia – från då till nu (10 maj 2025)
Tunnbröd – en berättelse om tradition och smak (9 maj 2025)
Är gratis kaffe en rättighet på jobbet? (4 maj 2025)
Gelato -en smakupplevelse som dröjer sig kvar (1 maj 2025)
Rekorddyr choklad går till spillo – helt i onödan (30 april 2025)
Hjälp – mina bakverk krymper (27 april 2025)
Kaffets framtid hotad- forskare och rostare söker nya lösningar (26 april 2025)
Vad är ett hantverksbageri och vilka är det som bakar hantverksbröd? (19 april 2025)
Från åker till bord: vad är kulturspannmål? (18 april 2025)
Den bittra sanningen bakom söt choklad (14 april 2025)
Kaffevaskare – är du en av dem? (9 april 2025)
Framtidens kaffe – odlat i labb (5 april 2025)
Så har våra kaffevanor förändrats genom åren (4 april 2025)
Vad anser du kännetecknar ett schysst fik? (31 mars 2025)
Landets främsta glassmakare – här är samtliga medaljörer (28 mars 2025)
Löfbergs och Weibulls lanserar kaffejord (26 mars 2025)
Svenskarna slänger 180 000 ton bröd och fikabröd varje år (27 mars 2025)
Fika med vovven – är det okey? (23 mars 2025)
Landets populäraste bakverk (22 mars 2025)

GUIDER (kaffe, te, glass, afternoon tea, surdegsbakning, kafferosterier, handelsträdgårdar, skördemarknader, julmarknader)
Här finner du ett flertal olika guider som jag uppdaterar årligen

TESTER
Stockholms mest utsökta semlor (11 februari 2025)

KATEGORIER
Fika
Kafé
Kaffe
Bakverk
Historia
Semlor
Fikanyheter Stockholm

Fler kategorier hittar du i rullgardinsmenyn på startsidan

FIKATRENDER
Desserttrender 2020 – läs konditorernas framtidsspaningar (29 december 2019)
Baktrender 2020 – ta del av bagarnas trendspaning (28 december 2019)
Pralintrender 2020 – läs pralinörernas trendspaningar (27 december 2019)
Kaffetrender 2020 – ta del av kaffeexperternas spaningar (26 december 2019)
Desserttrender 2016 – läs konditorernas spaningar (29 december 2015)
Kaffetrender 2016 – ta del av kaffeexperternas trendspaningar (30 december 2015)

INTERVJUER
Så här bakar vi kanelbullar – möt 10 hantverksbagare (27 september 2022)
Inför kanelbullens dag 2021 – möt 17 bagare/konditorer (30 sept 2021)
Vad är ett hantverksbröd – så här svarar 13 bagare (8 april 2021)
Högtryck på Nolbygårds ekobageri – ett besök i semmelverkstan (9 februari 2021)
Möt 25 hantverksbagerier om årets semmelsäsong (2 februari 2021)
Semmelsnack med stjärnkonditorerna (1 februari 2021)
Semmelsnack med Mattias Ljungberg (3 januari 2020)
En kopp kaffe med Daniel Roos (29 dec 2016)
Vid bakbordet på Järna bageri, Tina Fernlund och Marqus Östin (21 dec 2016)
Fika med Tösse-Mattias Ljungberg (18 december 2016)
Fikasurr med Sara Aasum Hultberg (16 december 2016)
Vilket kaffe passar till mitt bakverk? Johan Damgaard (10 dec 2016)
Tips på dryck till bakverk, Magnus Reuterdahl (26 nov 2016)

Företagen är en viktig drivkraft för ekonomisk tillväxt i en ekonomi, därom råder inga som helst tvivel. Men vilka är då alla dessa hjältar som varje dag driver Sverige AB framåt? ”I huvudet på” möter du ägarna som driver bagerier, konditorier, kaféer och kaffebarer. Klicka på länken så kommer du till det inlägg du önskar läsa. Det första inlägget är publicerat den 24 maj 2015. Om du har några frågor så är du välkommen att kontakta mig här.

I HUVUDET PÅ
Daniel Larsson alias Danlarn (7 april 2021)
Gustaf Mabrouk, Sthlm Bean to Bar (30 november 2019)
Lotta Landèn, Dalarö bageri (31 maj 2015)
Anicka Larsson, Handgjort Stockholm (24 maj 2015)
Johan Damgaard, Johan & Nyström (22 nov 2015)
Robin Wilson, Järna Rosteri (27 september 2015)
Joel Christenson, Kringelgården (7 juni 2015)
Ann-Louise Andreasen, Kumlins Café & Konditori (14 maj 2015)

I HÄNGMATTAN MED 2017
Läs samtliga intervjuade bagare/konditorer här

I HÄNGMATTAN MED 2016
Läs samtliga intervjuade bagare/konditorer här

GÄSTBLOGGARE
Här finner du de som medverkar som gästbloggare och deras publicerade inlägg i alfabetisk ordning efter förnamn. Klicka på länken nedanför respektive namn så kommer du till det inlägg du önskar läsa. Det första inlägget är från den 11 november 2014. En del gästbloggare har även delat med sig av recept och dessa har jag samlat här. Är du intresserad av att gästblogga? Då är du välkommen att kontakta mig här. Intervjuer finner du längst ned på sidan. Om du vill läsa längre intervjuer, klicka här.

Catarina Bennetoft, Brödinstitutet
Ingen jul utan vörtbröd (18 december 2014)

Dorotea ”Tea” Malmegård, DoMa
Saffransglass Macaron Sandwich (15 november 2015)

Ellinor Isaksson, Chokladfabriken
Marknadsföring lönar sig! (31 januari 2015)

Eva-Lena Gardner, Newby Teas
Te, samma buske, oändliga variationer. En första lektion om världens näst mest druckna dryck (14 januari 2015)
Rött, grönt och svart är inte svaret på frågan, vad har ni för te? (10 december 2014)
Hur ofta köper eller blir du serverad ett dött te? (11 november 2014)

Eva Mantsinen, OmnOmnOmn
Från grafiker till chokladnörd (14 mars 2015)
Chokladkaniner (2 oktober 2015)

Jan Hemmingsson, Te-Centralen
Att brygga en perfekt kopp te (24 november 2016)
Vad är grejen med Darjeeling? (30 april 2016)

Jesper Långström, utbildningsansvarig, Sveriges bagare och konditorer
Stöd ditt lokala bageri/konditori (15 januari 2021)
Tankar kring bageri/konditoribranschens överlevnad (25 mars 2020)
Världens bästa hasselnötter (16 augusti 2016)
Jesper tipsar om sina favorit patisserier i Alsace, Frankrike (10 september 2015)
Hur kunde vår bransch återerövra och återvinna vår stolthet till yrket? (16 april 2015)
Varför fortsätter jag att baka efter 30 år i branschen? (29 januari 2015)

Jimmy Palmeklev, sommelier
Dessertvin och sötsaker (20 december 2014)

Josephine Eriksson, Wienercaféet
Härlig sommartårta (23 april 2014)

Karin Lorin, Boställets vedugnsbageri
Om att driva bageri på landet och om crowdfunding (9 december 2015)

Karin Moberg, FriendsofAdam
Glutenfri semla (15 januari 2015) 
Vad är gluten för något? (12 december 2014)

Maria Grave, Margaretas Bröd & Bakverk
Glädje, trygghet och passion i yrkeslivet (21 maj 2015)

Maria Sitell, Brödinstitutet
”Jag är en gluten” (23 augusti 2020)

Marja Folcke, Baka Sockerfritt 
Baka hälsosamt och gott utan gluten och socker (26 december 2014)

Mattias Lindbäck, bagare, Rådmansö bageributik
Baka med surdeg – varför tar det sån tid? (9 januari 2020)
Forntiden är framtiden – om kulturspannmål och hantverksmjöl (24 november 2019)
Mattias tycker till om surdegsbröd (7 november 2019)

Martin Lundell, vd, Sveriges bagare och konditorer
Rekordlång fasta för bagerierna (13 februari 2021)

Mia Öhrn, konditor, matskribent och kursledare
Fikatrendspaning med Mia Öhrn (6 mars 2021)
Trendspaning med Mia (1 februari 2015)

Per Bäckström
Ny bok och recept på geléhallon (19 september 2015)
Så gör du vaniljpannacotta och hallongel (26 juni 2015)
Så gör du citron- och vaniljkräm (29 mars 2015)
Semlor och kommande boklansering (22 januari 2015)
Så gör du macarons med italiensk maräng (28 november 2014)

Sara Aasum Hultberg, Hillenberg
Min historia som konditor (22 februari 2015)

Viktor Liljerås, Kaffemissionären
Är kaffe för dyrt eller för billigt? (15 maj 2022)

Viveka Adelswärd, professor emerita
Kaffeförbud, kafferep och sju sorters kakor (10 maj 2015)
Från cafésamtal till fikasnack (2 maj 2015)

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.